PrzepisSłodkościPrzepis na najlepsze naleśniki. Są mięciutkie i puszyste jak biszkopt

Przepis na najlepsze naleśniki. Są mięciutkie i puszyste jak biszkopt

Puszyste naleśniki biszkoptowe pokochają wszyscy
Puszyste naleśniki biszkoptowe pokochają wszyscy
Źródło zdjęć: © Canva | Skitterphoto

30.09.2024 15:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki to uwielbiany przez wielu przysmak, a w wersji biszkoptowej mogą podbić podniebienia nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Ta lekkość i puszystość to coś, czemu naprawdę trudno się oprzeć.

Biszkoptowe naleśniki są niczym chmurka lekko opadająca na talerz. Smakują wyśmienicie nawet tylko delikatnie oprószone cynamonem i cukrem pudrem. Taka puszystość wywołuje jednie podziw i uśmiechy na twarzach, zwłaszcza tych najmłodszych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić miękkie i puszyste naleśniki biszkoptowe?

Najlepszym sposobem na uzyskanie naturalnej puszystości naleśników jest wykorzystanie właściwości jajek. Poprawnie ubite białka stworzą sztywną pianę, która delikatne uniesie placki podczas smażenia, sprawiając, że przeobrażą się ze zwykłych naleśników w małe chmurki.

Ubicie piany z białek rozpocznij od schłodzenia jajek. Wtedy łatwiej będzie stworzyć nich puch. Pamiętaj, by białka ubijać w misce metalowej lub ceramicznej, obowiązkowo czystej i wysuszonej. Co istotne, białka ubijamy, aż piana stanie się sztywna, jednak wystrzegaj się zbyt intensywnego i długiego ubijanie, gdyż "przebite białka" nie pozwolą na uzyskanie puszystych naleśników biszkoptowych.

Naleśniki biszkoptowe
Naleśniki biszkoptowe © Canva | Woldee

Naleśniki biszkoptowe. Przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 150 ml wody gazowanej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego + olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puch.
  2. Do żółtek dodaj mleko i wodę gazowaną, nie przestając mieszać.
  3. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gotową przełóż do masy i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  5. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 15-20 minut.
  6. Po tym czasie wymieszaj całość ponownie i zacznij smażyć naleśniki na rozgrzanej, lekko muśniętej tłuszczem patelni.
  7. Naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  8. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz. Serwuj z owocami, bitą śmietaną, dżemem lub innymi dodatkami.