PrzepisKuchnie świataTakiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Chaczapuri
Chaczapuri
Źródło zdjęć: © Pyszności

30.09.2024 12:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chaczapuri to jeden z najbardziej rozpoznawanych przysmaków kuchni gruzińskiej. Pszenny placek z jajkiem i dodatkiem sera zrobi furorę również w twoim domu. Przygotowanie jest proste, a składniki bez problemu znajdziesz w sklepie.

Chaczapuri, tradycyjny placek z serem, od wieków jest obecny na gruzińskich stołach. Jego nazwa pochodzi od dwóch gruzińskich słów: "chaczo" (ser) i "puri" (chleb). Jest to danie na tyle popularne i cenione, że stało się jednym z symboli kulinarnych Gruzji, podobnie jak pizza we Włoszech czy haggis w Szkocji. Nie musisz jednak szukać połączeń lotniczych i wypełniać wniosków urlopowych, bo przysmak z łatwością odtworzysz w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na chaczapuri z serem

W zależności od tego, gdzie zamówisz chaczapuri, może mieć różny kształt i nadzienie. Jedni serem nadziewają ciasto, inni dodają go również na zewnątrz, a w przypadku chaczapuri adżarskiego placek formowany jest na kształt łódki i podawany z serem, jajkiem i masłem.

Tradycyjnie do chaczapuri dodaje się gruzińskie sery, ale znalezienie ich w Polsce niemal graniczy z cudem. Sprawdzi się za to połączenie halloumi, fety i mozzarelli. Ten przepis na chaczapuri nie tylko wychodzi za każdym razem, ale każdemu również przypada do gustu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

Ciasto:

  • 160 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 160 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 40 ml oleju roślinnego.

Reszta składników:

  • 180 g tartej mozzarelli,
  • 180 g fety,
  • 180 g halloumi,
  • 4 jajka,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i dodaj do mąki. Wsyp cukier, sól i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo ciepłe mleko. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Ciasto na chaczapuri
Ciasto na chaczapuri© Pyszności

Krok 2. W międzyczasie pokrusz ser feta oraz zetrzyj halloumi i mozzarellę.

Przygotuj sery
Przygotuj sery© Pyszności

Krok 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i podziel na cztery części. Rozwałkuj porcję ciasta i posyp mozzarellą. Zawiń brzegi ciasta, formując łódkę.

Zacznij od mozzarelli
Zacznij od mozzarelli© Pyszności

Krok 4. Przełóż chaczapuri na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do środka wsyp halloumi oraz fetę i posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza na 10 minut.

Wypełnij łódeczki mieszanką serów
Wypełnij łódeczki mieszanką serów© Pyszności

Krok 5. Po tym czasie wysuń chaczapuri z piekarnika i wbij na środek jajko, uważając, aby żółtko się nie rozpłynęło. Dodaj kawałek masła i wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 5 minut. Po tym czasie podaj chaczapuri, posypując je szczypiorkiem. Smacznego!

Chaczapuri z serem i jajkiem
Chaczapuri z serem i jajkiem© Pyszności
przepiswideokuchnia gruzińska