PrzepisSłodkościDorzucam do racuchów zamiast jabłek. Wszyscy proszą o dokładkę

Dorzucam do racuchów zamiast jabłek. Wszyscy proszą o dokładkę

Racuchy ze śliwkami świetnie spiszą się w roli śniadania
Racuchy ze śliwkami świetnie spiszą się w roli śniadania
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein

26.09.2024 08:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Korzenny aromat i lekko słodko-kwaśny smak tych puszystych racuchów sprawia, że mało kto oprze się dokładce. Takimi potrawami dobrze jest przywitać jesień, bo rozgrzewają, pokrzepiają i otulają niczym puchatym kocykiem. Łap za ten przepis i nie daj się jesiennej chandrze.

Jeśli mówimy o smakach i aromatach, które kojarzą się z jesienią, w mim osobistym zestawieniu TOP 3 umieściłabym właśnie to danie. W sam raz na śniadanie, deser lub kolację, przekąskę do pracy czy coś szybkiego na stół, kiedy na pieczenie nie ma już czasu. Pozwól racuchom ze śliwkami umościć się w twoim domu, a w zamian otrzymasz same zadowolone miny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie racuchy ze śliwkami. Jesienny hit

Uwielbiamy racuchy, a te pięknie wyrośnięte, przypominające niemalże pączki, to wręcz nasza chluba. Nie zawsze jednak mamy czas szykować drożdżowe ciasto na racuchy, a idziemy na skróty i zamiast drożdży po prostu używamy sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Efekt nie jest ten sam, ale urocze, chrupiące placuszki przypominające racuchy również z sukcesem rozgościły się w naszych kuchniach.

Takie właśnie szybkie placuszki uwielbiam szykować jesienią, kiedy za oknem szaro, a na moim talerzu pojawia się coraz więcej ciepła i ciepłych kolorów. Rozgrzewające zupy, aromatyczne mięsiwa i deseru otulone kołderką zapachu korzennych przypraw to dokładnie to, czego większość z nas potrzebuje jesienią, by nie dać się podstępnej chandrze. Dlatego pyszne racuchy ze śliwkami, czyli owocem, który wspaniale spisuje się w jesiennych kompozycjach, będą doskonałym początkiem dnia lub jeszcze lepszym jego zakończeniem. A przygotowanie ich to czysty banał.

Racuchy ze śliwkami to jesienny hit
Racuchy ze śliwkami to jesienny hit © Canva | vm2002

Racuchy ze śliwkami. Przepis

Składniki:

  • 8 śliwek,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 200 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
  • cukier puder, cynamon i kwaśna śmietana do podania.

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie umyj i osusz, a następnie usuń pestki i pokrój owoce w niezbyt grube plasterki.
  2. Mąkę przesiej, dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość.
  3. Dodaj mleko i jajko. Wymieszaj składniki rózgą na jednolitą masę. Na końcu dodać śliwki i ponownie całość zamieszaj.
  4. Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, by zamieszać delikatnie ciasto za każdym razem, kiedy sięgasz po nie łyżką.
  5. Placuszki ze śliwkami serwuj z cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i kleksem kwaśnej śmietany.