Dorzucam do racuchów zamiast jabłek. Wszyscy proszą o dokładkę
Korzenny aromat i lekko słodko-kwaśny smak tych puszystych racuchów sprawia, że mało kto oprze się dokładce. Takimi potrawami dobrze jest przywitać jesień, bo rozgrzewają, pokrzepiają i otulają niczym puchatym kocykiem. Łap za ten przepis i nie daj się jesiennej chandrze.
26.09.2024 08:19
Jeśli mówimy o smakach i aromatach, które kojarzą się z jesienią, w mim osobistym zestawieniu TOP 3 umieściłabym właśnie to danie. W sam raz na śniadanie, deser lub kolację, przekąskę do pracy czy coś szybkiego na stół, kiedy na pieczenie nie ma już czasu. Pozwól racuchom ze śliwkami umościć się w twoim domu, a w zamian otrzymasz same zadowolone miny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie racuchy ze śliwkami. Jesienny hit
Uwielbiamy racuchy, a te pięknie wyrośnięte, przypominające niemalże pączki, to wręcz nasza chluba. Nie zawsze jednak mamy czas szykować drożdżowe ciasto na racuchy, a idziemy na skróty i zamiast drożdży po prostu używamy sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Efekt nie jest ten sam, ale urocze, chrupiące placuszki przypominające racuchy również z sukcesem rozgościły się w naszych kuchniach.
Takie właśnie szybkie placuszki uwielbiam szykować jesienią, kiedy za oknem szaro, a na moim talerzu pojawia się coraz więcej ciepła i ciepłych kolorów. Rozgrzewające zupy, aromatyczne mięsiwa i deseru otulone kołderką zapachu korzennych przypraw to dokładnie to, czego większość z nas potrzebuje jesienią, by nie dać się podstępnej chandrze. Dlatego pyszne racuchy ze śliwkami, czyli owocem, który wspaniale spisuje się w jesiennych kompozycjach, będą doskonałym początkiem dnia lub jeszcze lepszym jego zakończeniem. A przygotowanie ich to czysty banał.
Racuchy ze śliwkami. Przepis
Składniki:
- 8 śliwek,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 200 ml mleka,
- 1 jajko,
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia,
- cukier puder, cynamon i kwaśna śmietana do podania.
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie umyj i osusz, a następnie usuń pestki i pokrój owoce w niezbyt grube plasterki.
- Mąkę przesiej, dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość.
- Dodaj mleko i jajko. Wymieszaj składniki rózgą na jednolitą masę. Na końcu dodać śliwki i ponownie całość zamieszaj.
- Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, by zamieszać delikatnie ciasto za każdym razem, kiedy sięgasz po nie łyżką.
- Placuszki ze śliwkami serwuj z cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i kleksem kwaśnej śmietany.