Puszyste racuszki z jabłkami. Bez grama sody czy proszku do pieczenia

Delikatne, mięciutkie i puszyste racuchy z jabłkami to wymarzone śniadanie na koniec lata i początek jesieni. Okazuje się, że nie trzeba dodawać sztucznych spulchniaczy, aby miały ładny kształt i wprost rozpływamy się w ustach. Odkryłam to z jednym patentem.

Racuchy z jabłkami bez dodatku sody czy proszku do pieczeniaRacuchy z jabłkami bez dodatku sody czy proszku do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Magdalena Pomorska

Racuchy z jabłkami to słodkie śniadanie albo deser niczym z kuchni babci, który większości tylko dobrze się kojarzy. Najlepiej do ich przygotowania użyć słodkich jabłek, ale te z kwaśnymi odmianami można z kolei obficie posypać cukrem pudrem. Niezależnie od poziomy słodyczy, najlepsze są te wyrośnięte, ładne i rumiane. Bez dosypywania spulchniaczy również jest to możliwe.

Ubite białka sekretem konsystencji

Wbrew pozorom patentem również nie jest dodatek drożdży, bo te też zaliczam jako dodatkowy spulchniacz w kuchni. Liczy się bardziej technika przygotowania masy do smażenia racuchów. Otóż nie mieszam jajek wbitych całych z pozostałymi składnikami. Oddzielam białka od żółtek, żółtka łącze od razu, a białka ubijam, aby na koniec delikatnie - najlepiej za pomocą silikonowe szkatuły - wmieszać je do surowego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Przepis na racuchy z jabłkami bez spulchniaczy

Zarezerwuj dodatkowe trzy minuty do przygotowania tego dania, a porcja racuchów z jabłkami dla dwojga wyjdzie po prostu idealnie.

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce - część na dużych, a część na małych oczkach.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, wbij żółtko i wlej mleko. Wymieszaj, dodaj jabłka i ponownie zamieszaj.
  3. Białko ubij na sztywno za pomocą trzepaczki - najlepiej w wysokim naczyniu. Wmieszaj pianę z białka do masy, bardzo powoli.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i partiami smaż racuchy z jabłkami. Dobrze jest robić to na wolnym ogniu, można przykryć patelnię pokrywką, a proces odwracania na drugą stronę przeprowadzić bardzo delikatnie. Racuchy można też upiec (sprawdź: przepis na racuchy z jabłkami z piekarnika), ale mogą mieć już wtedy inną konsystencję. Przed podaniem - szczególnie jeśli użyjesz kwaśnej odmiany owoców - racuchy warto posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥