Puszyste racuszki z jabłkami. Bez grama sody czy proszku do pieczenia

Delikatne, mięciutkie i puszyste racuchy z jabłkami to wymarzone śniadanie na koniec lata i początek jesieni. Okazuje się, że nie trzeba dodawać sztucznych spulchniaczy, aby miały ładny kształt i wprost rozpływamy się w ustach. Odkryłam to z jednym patentem.

Racuchy z jabłkami bez dodatku sody czy proszku do pieczeniaRacuchy z jabłkami bez dodatku sody czy proszku do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Magdalena Pomorska

Racuchy z jabłkami to słodkie śniadanie albo deser niczym z kuchni babci, który większości tylko dobrze się kojarzy. Najlepiej do ich przygotowania użyć słodkich jabłek, ale te z kwaśnymi odmianami można z kolei obficie posypać cukrem pudrem. Niezależnie od poziomy słodyczy, najlepsze są te wyrośnięte, ładne i rumiane. Bez dosypywania spulchniaczy również jest to możliwe.

Ubite białka sekretem konsystencji

Wbrew pozorom patentem również nie jest dodatek drożdży, bo te też zaliczam jako dodatkowy spulchniacz w kuchni. Liczy się bardziej technika przygotowania masy do smażenia racuchów. Otóż nie mieszam jajek wbitych całych z pozostałymi składnikami. Oddzielam białka od żółtek, żółtka łącze od razu, a białka ubijam, aby na koniec delikatnie - najlepiej za pomocą silikonowe szkatuły - wmieszać je do surowego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Przepis na racuchy z jabłkami bez spulchniaczy

Zarezerwuj dodatkowe trzy minuty do przygotowania tego dania, a porcja racuchów z jabłkami dla dwojga wyjdzie po prostu idealnie.

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce - część na dużych, a część na małych oczkach.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, wbij żółtko i wlej mleko. Wymieszaj, dodaj jabłka i ponownie zamieszaj.
  3. Białko ubij na sztywno za pomocą trzepaczki - najlepiej w wysokim naczyniu. Wmieszaj pianę z białka do masy, bardzo powoli.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i partiami smaż racuchy z jabłkami. Dobrze jest robić to na wolnym ogniu, można przykryć patelnię pokrywką, a proces odwracania na drugą stronę przeprowadzić bardzo delikatnie. Racuchy można też upiec (sprawdź: przepis na racuchy z jabłkami z piekarnika), ale mogą mieć już wtedy inną konsystencję. Przed podaniem - szczególnie jeśli użyjesz kwaśnej odmiany owoców - racuchy warto posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok