Puszyste racuszki z jabłkami. Bez grama sody czy proszku do pieczenia
Delikatne, mięciutkie i puszyste racuchy z jabłkami to wymarzone śniadanie na koniec lata i początek jesieni. Okazuje się, że nie trzeba dodawać sztucznych spulchniaczy, aby miały ładny kształt i wprost rozpływamy się w ustach. Odkryłam to z jednym patentem.
09.09.2024 07:06
Racuchy z jabłkami to słodkie śniadanie albo deser niczym z kuchni babci, który większości tylko dobrze się kojarzy. Najlepiej do ich przygotowania użyć słodkich jabłek, ale te z kwaśnymi odmianami można z kolei obficie posypać cukrem pudrem. Niezależnie od poziomy słodyczy, najlepsze są te wyrośnięte, ładne i rumiane. Bez dosypywania spulchniaczy również jest to możliwe.
Ubite białka sekretem konsystencji
Wbrew pozorom patentem również nie jest dodatek drożdży, bo te też zaliczam jako dodatkowy spulchniacz w kuchni. Liczy się bardziej technika przygotowania masy do smażenia racuchów. Otóż nie mieszam jajek wbitych całych z pozostałymi składnikami. Oddzielam białka od żółtek, żółtka łącze od razu, a białka ubijam, aby na koniec delikatnie - najlepiej za pomocą silikonowe szkatuły - wmieszać je do surowego ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na racuchy z jabłkami bez spulchniaczy
Zarezerwuj dodatkowe trzy minuty do przygotowania tego dania, a porcja racuchów z jabłkami dla dwojga wyjdzie po prostu idealnie.
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 duże jajko,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce - część na dużych, a część na małych oczkach.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, wbij żółtko i wlej mleko. Wymieszaj, dodaj jabłka i ponownie zamieszaj.
- Białko ubij na sztywno za pomocą trzepaczki - najlepiej w wysokim naczyniu. Wmieszaj pianę z białka do masy, bardzo powoli.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i partiami smaż racuchy z jabłkami. Dobrze jest robić to na wolnym ogniu, można przykryć patelnię pokrywką, a proces odwracania na drugą stronę przeprowadzić bardzo delikatnie. Racuchy można też upiec (sprawdź: przepis na racuchy z jabłkami z piekarnika), ale mogą mieć już wtedy inną konsystencję. Przed podaniem - szczególnie jeśli użyjesz kwaśnej odmiany owoców - racuchy warto posypać cukrem pudrem.