Puszyste racuszki z jabłkami. Bez grama sody czy proszku do pieczenia

Delikatne, mięciutkie i puszyste racuchy z jabłkami to wymarzone śniadanie na koniec lata i początek jesieni. Okazuje się, że nie trzeba dodawać sztucznych spulchniaczy, aby miały ładny kształt i wprost rozpływamy się w ustach. Odkryłam to z jednym patentem.

Racuchy z jabłkami bez dodatku sody czy proszku do pieczeniaRacuchy z jabłkami bez dodatku sody czy proszku do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Magdalena Pomorska

Racuchy z jabłkami to słodkie śniadanie albo deser niczym z kuchni babci, który większości tylko dobrze się kojarzy. Najlepiej do ich przygotowania użyć słodkich jabłek, ale te z kwaśnymi odmianami można z kolei obficie posypać cukrem pudrem. Niezależnie od poziomy słodyczy, najlepsze są te wyrośnięte, ładne i rumiane. Bez dosypywania spulchniaczy również jest to możliwe.

Ubite białka sekretem konsystencji

Wbrew pozorom patentem również nie jest dodatek drożdży, bo te też zaliczam jako dodatkowy spulchniacz w kuchni. Liczy się bardziej technika przygotowania masy do smażenia racuchów. Otóż nie mieszam jajek wbitych całych z pozostałymi składnikami. Oddzielam białka od żółtek, żółtka łącze od razu, a białka ubijam, aby na koniec delikatnie - najlepiej za pomocą silikonowe szkatuły - wmieszać je do surowego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na racuchy z jabłkami bez spulchniaczy

Zarezerwuj dodatkowe trzy minuty do przygotowania tego dania, a porcja racuchów z jabłkami dla dwojga wyjdzie po prostu idealnie.

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce - część na dużych, a część na małych oczkach.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, wbij żółtko i wlej mleko. Wymieszaj, dodaj jabłka i ponownie zamieszaj.
  3. Białko ubij na sztywno za pomocą trzepaczki - najlepiej w wysokim naczyniu. Wmieszaj pianę z białka do masy, bardzo powoli.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i partiami smaż racuchy z jabłkami. Dobrze jest robić to na wolnym ogniu, można przykryć patelnię pokrywką, a proces odwracania na drugą stronę przeprowadzić bardzo delikatnie. Racuchy można też upiec (sprawdź: przepis na racuchy z jabłkami z piekarnika), ale mogą mieć już wtedy inną konsystencję. Przed podaniem - szczególnie jeśli użyjesz kwaśnej odmiany owoców - racuchy warto posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał