WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja prokuratury ws. majątku Ziobry

Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone

Czasami nie potrzeba wystawnych tortów i wysokich bez Pawłowa, by zachwycić smakiem. Puszyste ciasto czekoladowe przygotujesz w mgnieniu oka z podstawowych składników. Ten przepis pomoże uchronić cię przed zakalcem.

Proste ciasto czekoladwe bez zakalcaProste ciasto czekoladwe bez zakalca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Ewa Malinowska

Proste wypieki czasami potrafią sprawić mały problem. Najczęściej jest to zakalec, czyli po prostu niewyrośnięte, zbite ciasto. Oczywiście są i osoby, które wręcz lubują się w zakalcach, ale gdy wpaść mają goście lub odwiedza nas wybredna teściowa, warto postawić coś, z czego będziemy dumni.

Tostowa pizza z dużą ilością mięsa. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Jak powstaje zakalec?

Zakalec powstaje najczęściej w wyniku zbyt niskiej temperatury pieczenia, zbyt długiego mieszania ciasta lub użycia zimnych składników. Ciasto czekoladowe, z natury ciężkie ze względu na kakao i czasem dużą ilość tłuszczu, jest szczególnie podatne na ten problem.

Co robić, żeby nie było zakalca? Podstawową zasadą jest używanie wszystkich składników w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao zawsze przesiej, aby napowietrzyć składniki.

Ciasto czekoladowe bez zakalca

Kefir lub maślanka są magicznym składnikiem, który gwarantuje puszystość i brak zakalca. Kwaśne pH kefiru wchodzi w reakcję z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Ta reakcja wytwarza dodatkowy dwutlenek węgla, który doskonale spulchnia ciasto, sprawiając, że rośnie ono wyżej i ma lżejszą, bardziej porowatą strukturę.

Kefir nadaje ciastu odpowiednią wilgotność, dzięki czemu babka jest delikatna i wilgotna, a nie sucha. To dodatkowo chroni ją przed zakalcem. Wprowadza delikatną, nieoczywistą głębię, która idealnie komponuje się z gorzkim kakao.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce przesiej i wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W oddzielnej misce delikatnie wymieszaj kefir, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo ważne jest, by nie mieszać ciasta zbyt długo, aby nie uaktywnić glutenu i nie zabić puszystości.
  4. Przełóż ciasto do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz przez około 40−50 minut, do suchego patyczka.

Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀