Goście w drodze, a zamiast puszystej babki wyszedł zakalec? Tak uratujesz sytuację

Taka wpadka może zdarzyć się każdemu. Gdy zamiast wyrośniętego ciasta wychodzi zakalec, zastanawiasz się, jak do tego doszło i jak uniknąć błędów. Mamy kilka podpowiedzi. Nieudanego wypieku też wcale nie trzeba wyrzucać. Wykorzystaj nasze sposoby, a goście będą zachwycać się deserem.

zakalecCiasto z zakalcem można spróbować uratować!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Michael Nosek
Dorota Gepert

Zakalec? Nieudany wypiek poznajemy od razu. Ciasto jest płaskie, niewyrośnięte. Zdarza się też, że na pierwszy rzut oka wygląda w porządku, a po przekrojeniu widać niedopieczone, zbite fragmenty. Zakalec może przydarzyć się w przypadku większości rodzajów ciast, zarówno tych, do których używa się proszku do pieczenia, drożdży, jak i piany z białek. Często powstaje przy wypiekach ze świeżymi owocami. Przytrafił ci się zakalec, a spodziewasz się gości? Deser jeszcze można uratować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Sprytne pomysły

Pierwszy pomysł, który przychodzi do głowy, by uratować ciasto z zakalcem to oczywiście bajaderki. Wystarczy je pokruszyć, dodać bakalie oraz konfiturę czy krem czekoladowy i ulepić okrągłe ciastka. Nieudany wypiek możesz też rozdrobnić w blenderze i na szybko wykorzystać jako spód do mazurka, tarty czy sernika. Do rozdrobnionego ciasta trzeba dodać rozpuszczonego masła. Nie zawsze jednak całe ciasto wymaga przerobienia. Gdy niedopieczona warstwa pojawia się tylko miejscami, ciasto wystarczy przekroić i usunąć wilgotne części. W te miejsca zaś dołożyć na przykład konfitury czy kremu czekoladowego.

Unikaj wpadek

Zakalec nie powinien pojawić się, gdy będziesz przestrzegać podstawowych zasad. Cukiernicy często mówią o cierpliwości i planowaniu. I to się sprawdza, bo zbyt niska temperatura składników do ciasta to podstawowy błąd. Powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Mieszaj je lub miksuj tylko do momentu, aż połączą się w gładką masę. Najlepiej robić to w jednym kierunku.

Przesiej mąkę przez sito? Myślisz, że to niepotrzebne? Ten zabieg dodaje lekkości, nie powstają grudki, a to zapobiega zakalcowi. Trzymaj się też proporcji składników. Zbyt dużo bakalii czy owoców nadmiernie obciąży ciasto, a to prosta droga do zakalca. Gdy ciasto jest już w piekarniku, staraj się nie otwierać drzwiczek. Nagła zmiana temperatury jest niepożądana. Z tego samego powodu ciasto powinno stygnąć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Szybkie chłodzenie spowoduje, że szybko opadnie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej