PrzepisSłodkościZa komuny mama robiła na każde święta. Zrezygnowałam z jednego składnika i moja wersja jest jeszcze lepsza

Za komuny mama robiła na każde święta. Zrezygnowałam z jednego składnika i moja wersja jest jeszcze lepsza

Biały blok czekoladowy, który jest wykonany z mleka w proszku, to przysmak, który zyskał status kultowego w czasach PRL. To prosta, ale zarazem wyjątkowo smaczna kompozycja, która łączy w sobie czekoladową masę z herbatnikami i bakaliami. Moja mama blok czekoladowy robiła co roku na święta. Przejęłam po niej pałeczkę, ale stawiam na nieco inny przepis.

Blok czekoladowy - Pyszności
Blok czekoladowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności

28.03.2024 13:27

Dla wielu osób blok czekoladowy to smak, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. W tamtych czasach, kiedy sklepowe półki były często puste, a dostęp do różnorodnych produktów był ograniczony, proste i niedrogie przepisy na potrawy z dostępnych składników zdobywały popularność. Nic więc dziwnego, że blok czekoladowy stał się hitem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Blok czekoladowy - jak zrobić?

Dawniej ten deser nie miał wiele wspólnego z czekoladą, ponieważ jego głównym składnikiem było mleko w proszku. Wnętrze bloku kryło w sobie różne dodatki, które dodawały deserowi bogactwa smaku i tekstury. Mogły to być orzechy, suszone owoce, a także kruszone ciastka. Zmodyfikowałam nieco przepis, dodając do niego białą czekoladę. Pomijam za to dodatek kakao. Polecam wypróbować ten przepis - smak jest obłędny!

Blok czekoladowy z białą czekoladą - Pyszności
Blok czekoladowy z białą czekoladą - Pyszności© Pyszności

Składniki:

  • 120 g masła,
  • 100 ml wody,
  • 200 g białej czekolady,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 90 g herbatników,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż pokrojoną na kawałki białą czekoladę, masło, cukier i wodę.
  2. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Uważaj, by nie przypalić.
  3. Do rozpuszczonej czekolady wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek.
  4. Następnie dodaj pokruszone herbatniki maślane i suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Formę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia, który uprzednio namocz w wodzie - ułatwi to dopasowanie papieru do kształtu formy.
  6. Przelej do niej czekoladową masę i wyrównaj powierzchnię.
  7. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie pyszny blok czekoladowy jest gotowy! Podawaj go do popołudniowej kawy i poczuj nostalgię za dawnymi czasami. To świetny pomysł na świąteczny deser.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie