Za komuny mama robiła na każde święta. Zrezygnowałam z jednego składnika i moja wersja jest jeszcze lepsza
28.03.2024 13:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Biały blok czekoladowy, który jest wykonany z mleka w proszku, to przysmak, który zyskał status kultowego w czasach PRL. To prosta, ale zarazem wyjątkowo smaczna kompozycja, która łączy w sobie czekoladową masę z herbatnikami i bakaliami. Moja mama blok czekoladowy robiła co roku na święta. Przejęłam po niej pałeczkę, ale stawiam na nieco inny przepis.
Dla wielu osób blok czekoladowy to smak, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. W tamtych czasach, kiedy sklepowe półki były często puste, a dostęp do różnorodnych produktów był ograniczony, proste i niedrogie przepisy na potrawy z dostępnych składników zdobywały popularność. Nic więc dziwnego, że blok czekoladowy stał się hitem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Blok czekoladowy - jak zrobić?
Dawniej ten deser nie miał wiele wspólnego z czekoladą, ponieważ jego głównym składnikiem było mleko w proszku. Wnętrze bloku kryło w sobie różne dodatki, które dodawały deserowi bogactwa smaku i tekstury. Mogły to być orzechy, suszone owoce, a także kruszone ciastka. Zmodyfikowałam nieco przepis, dodając do niego białą czekoladę. Pomijam za to dodatek kakao. Polecam wypróbować ten przepis - smak jest obłędny!
Składniki:
- 120 g masła,
- 100 ml wody,
- 200 g białej czekolady,
- 1/2 szklanki cukru,
- 90 g herbatników,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
- Do garnka włóż pokrojoną na kawałki białą czekoladę, masło, cukier i wodę.
- Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Uważaj, by nie przypalić.
- Do rozpuszczonej czekolady wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek.
- Następnie dodaj pokruszone herbatniki maślane i suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- Formę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia, który uprzednio namocz w wodzie - ułatwi to dopasowanie papieru do kształtu formy.
- Przelej do niej czekoladową masę i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie pyszny blok czekoladowy jest gotowy! Podawaj go do popołudniowej kawy i poczuj nostalgię za dawnymi czasami. To świetny pomysł na świąteczny deser.