Rwany chlebek serwuję na Wielkanoc. Znika szybciej niż jarzynowa
Kiedy na stole pojawia się ten chlebek, wszyscy od razy zacierają ręce. Unoszący się w powietrzu aromat świeżego pieczywa, ziół i czosnku sprawia, że od razu w brzuchu zaczyna burczeć. Ziołowy, rwany chlebek to świetna propozycja również na Wielkanoc.
28.03.2024 11:09
Uwielbiam to proste połączenie chrupiącej skórki z miękkim wnętrzem i aromatycznymi dodatkami. Idealnie sprawdza się w roli ciepłej przekąski na imprezę, ale w moim domu ten chlebek szybko stał się obowiązkową pozycją również na Wielkanoc. Wspólne odrywanie kawałków z jednego bochenka to świetny sposób na integrację przy stole. Jeśli najkrótsza droga do serca wiedzie przez żołądek, to ten chlebek zamieni ją w niemiecką autostradę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rwany chlebek ziołowy
Cały urok tego chlebka tkwi w możliwości odrywania kawałków. Jest to możliwe dzięki składaniu ciasta przed upieczeniem. Ten przepis po prostu nie może się udać - bez względu na to, czy piekłam go w pośpiechu czy leniwie zabierałam się za przygotowania, wychodził za każdym razem.
Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy tak smaczny, że przepis lepiej jest zostawić na wierzchu - z pewnością wrócisz do niego nie raz.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 200 ml wody,
- pół szklanki oleju,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru.
Masło czosnkowo-ziołowe
- 150 g miękkiego masła
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ulubione zioła, np. bazylia, oregano czy rozmaryn.
Sposób przygotowania:
- Do miękkiego masła wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp sól i ulubione zioła.
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym i wyrabiaj przez 2 minuty. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Możesz również zrobić to ręcznie.
- Wyjmij ciasto z miksera i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około pół centymetra. Posmaruj go masłem.
- Ciasto luźno zwiń w harmonijkę i ułóż w foremce. Do tego celu możesz użyć okrągłej tortownicy lub prostokątnych foremek do chleba.
- Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez około 35 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól chlebkowi ostygnąć na kratce. Do ciasta możesz dodać różne dodatki, np. suszone pomidory, oliwki lub ser. Smacznego!