Pij codziennie rano zamiast kawy. Pożegnasz wstydliwy problem i szybciej schudniesz

Dlaczego wypicie szklanki ciepłej wody z rana tak dobrze wpływa na ludzki organizm? Niepozorny napój okazuje się remedium na wiele różnych dolegliwości i niezastąpionym wręcz wsparciem w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zobacz, jak to działa!

Pij zamiast kawy i poczuj różnicęPij zamiast kawy i poczuj różnicę
Źródło zdjęć: © Canva | Alliance Images

Pierwszym napojem, po który z rana sięga wielu z nas, jest kawa. Chociaż taki rytuał nie jest bezwzględnie szkodliwy (a przynajmniej nie u osób zdrowych, o czym pisaliśmy tutaj), to dobrym zwyczajem byłoby zastąpienie filiżanki kawy ciepłą wodą. Dlaczego akurat nią? I dlaczego ciepłą? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje

Ciepła woda z rana

Sam przyznaj, że spośród wszystkich porad zdrowotnych, zalecenie picia szklanki ciepłej wody z rana jest wyjątkowo bezproblemowe. To nie kwestia wyrzeczeń, trudnych zmian w jadłospisie czy stosowania drogich suplementów, tylko bardzo szybki i bezproblemowy sposób na to, by polepszyć funkcjonowanie organizmu. Co konkretnie nam to da?

Przede wszystkim już niewielka ilość ciepłej wody z rana wspomaga metabolizm. To, a także usprawnienie pracy jelit (szklanka ciepłej wody pozwala pozbyć się problemu zaparć), sprawiają, że ten prosty zabieg wspiera proces odchudzania. Jest coś jeszcze: jak się okazuje, woda z rana to doskonały sposób na detoksykację organizmu poprzez opróżnianie pęcherza. Wypicie jednej szklanki ciepłej wody to także nawilżenie skóry, wzmocnienie włosów, wsparcie odporności i spowolnienie procesów starzenia poprzez regenerację komórek.

Woda z rana - doskonały pomysł, który łatwo wcielić w życie
Woda z rana - doskonały pomysł, który łatwo wcielić w życie © Canva | PixelsEffect

Dlaczego woda z rana powinna być ciepła?

Ani za zimna, ani za gorąca — dokładnie taka powinna być woda, po którą sięgamy z rana. A dlaczego jej temperatura jest aż tak ważna? Podstawą do takiego twierdzenia jest dawna medycyna wschodnia, ale jej tezy zostały potwierdzone również przez zachodnich lekarzy. Jak się okazuje, zimna woda prowadzi do kurczenia się naczyń krwionośnych i spowolnienia trawienia. Ciepła woda — wręcz przeciwnie. Za idealną temperaturę uznaje się tu okolice 36 stopni Celsjusza — mniej więcej tyle, ile wynosi temperatura ludzkiego ciała.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie