Biała piana podczas smażenia kurczaka. Wiele osób nie ma pojęcia, co oznacza
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Zastanawiałeś się kiedyś, czym ona jest? Czy jej obecność oznacza, że mięso zawiera hormony i antybiotyki?
27.03.2024 | aktual.: 27.03.2024 17:00
Biała piana, która pojawia się na patelni podczas smażenia kurczaka, nie wpływa negatywnie na wartości odżywcze mięsa, a co za tym idzie - na zdrowie człowieka. Podobne zjawisko obserwujemy również podczas smażenia frytek, kiedy to tłuszcz zaczyna się pienić. W obu przypadkach mamy do czynienia z naturalnymi procesami, które jednak charakteryzują się nieco różną specyfiką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest biała piana, która pojawia się podczas smażenia kurczaka?
Jeżeli zauważysz na patelni białą pianę podczas smażenia kurczaka, nie musisz się niepokoić. Obecność piany nie oznacza, że mięso jest zepsute, ani że zawiera antybiotyki i hormony. W rzeczywistości pojawienie się piany na patelni podczas smażenia mięsa jest zjawiskiem naturalnym. Jest to po prostu białko, które pod wpływem wysokiej temperatury ulega procesowi denaturacji, czyli zmiany swojej struktury.
Inaczej mówiąc, biała piana powstaje w momencie, gdy białko zawarte w mięsie zaczyna się ściąć pod wpływem bardzo wysokiej temperatury. To samo zjawisko obserwujemy również podczas gotowania wywaru mięsnego, kiedy to powstaje szumowina. Niektóre osoby błędnie interpretują obecność białej piany podczas smażenia kurczaka jako oznakę, że mięso było faszerowane hormonami czy antybiotykami.
Warto jednak podkreślić, że w Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania takich substancji, chyba że w specjalnych przypadkach i pod ścisłym nadzorem weterynarza.
Pieniący się olej podczas smażenia - co to oznacza?
Piana pojawia się nie tylko podczas smażenia mięsa. Z pewnością wielokrotnie byłeś świadkiem zjawiska pienienia się tłuszczu podczas smażenia frytek. Jest to zjawisko bardzo częste i zupełnie normalne. Mimo że olej jest płynny, smażenie jest metodą gotowania na sucho, ponieważ olej nie zawiera wilgoci. Jednakże wilgoć jest obecna w jedzeniu i podczas smażenia próbuje wydostać się na powierzchnię i odparować. To powoduje charakterystyczne bulgotanie oleju.
Ważne jest również, aby podczas smażenia używać tłuszczów dobrej jakości i dbać o ich odpowiednią temperaturę. Za niska temperatura może przyczynić się do powstania piany na patelni, zaś za wysoka może spowodować spalenie jedzenia. Podczas smażenia, produkty powinny mieć wystarczająco dużo miejsca, co oznacza, że nie powinny być ciasno ułożone na patelni.