Rodzina krzywi się na widok kotletów? Kiedy zobaczą mięciutkie udka, chwycą za widelce
Podudzia z kurczaka to jeden z moich ulubionych patentów na pyszny obiad. Soczyste mięso w połączeniu z aromatycznymi przyprawami przypadnie do gustu niemal każdemu. W marokańskiej wersji ukryły się również dodatki, które urozmaicają całe danie i sprawiają, że śmiało można serwować taki posiłek nawet w dobrej restauracji.
Kurczak po marokańsku to patent na pyszny obiad, którym zaskoczysz swoich bliskich. Jeśli szukasz odmiany od klasycznych kotletów, to te podudzia z kurczaka sprawdzą się znakomicie. Cały obiad przygotujesz na dodatek na jednej patelni, nie brudząc przy tym sterty naczyń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat
Kurczak po marokańsku
Przepis na podudzia kurczaka po marokańsku zabierze cię w kulinarną podróż do słonecznej Afryki Północnej. Aromatyczne przyprawy, takie jak kumin, kurkuma i kolendra, otulą soczyste mięso kurczaka, nadając mu wyjątkowy, niecodzienny smak.
Mimo egzotycznych smaków potrawa ta jest naprawdę prosta do przygotowania. Sos wzbogacony o zielone oliwki świetnie komponuje się z ugotowaną kaszą lub ziemniakami. Ten przepis to idealna propozycja dla każdego, kto chce odkryć nowe smaki i aromaty.
Składniki:
- 1 kg podudzi kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół szklanki liści świeżej kolendry (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- szczypta szafranu,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- 70 g zielonych oliwek (drylowanych, ze słoiczka),
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę w dużej, wysokiej patelni. Włóż udka kurczaka i dokładnie je obsmaż ze wszystkich stron, aż nabiorą złocistego koloru.
- Dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj składniki i podsmaż przez chwilę, doprawiając solą i pieprzem.
- Wlej szklankę wrzącej wody i dodaj przyprawy: mielony kumin, kurkumę, szafran, paprykę i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj i zagotuj na większym ogniu.
- W tym czasie posiekaj natkę pietruszki i kolendrę (opcjonalnie).
- Dodaj połowę posiekanej natki do gotującego się dania i wymieszaj.
- Przykryj patelnię, zmniejsz nieco ogień i duś potrawę przez 30 minut. W trakcie duszenia raz obróć udka na drugą stronę.
- Zdejmij pokrywkę i dodaj odsączone zielone oliwki oraz sok z ćwiartki cytryny.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody i 2 łyżkami sosu z patelni. Wlej mieszankę do potrawy i dokładnie wymieszaj z resztą sosu.
- Gotuj bez przykrycia przez około 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
- Przed podaniem posyp danie pozostałą posiekaną natką pietruszki i kolendrą (opcjonalnie).
Smacznego!