Rodzina krzywi się na widok kotletów? Kiedy zobaczą mięciutkie udka, chwycą za widelce
Podudzia z kurczaka to jeden z moich ulubionych patentów na pyszny obiad. Soczyste mięso w połączeniu z aromatycznymi przyprawami przypadnie do gustu niemal każdemu. W marokańskiej wersji ukryły się również dodatki, które urozmaicają całe danie i sprawiają, że śmiało można serwować taki posiłek nawet w dobrej restauracji.
21.03.2024 | aktual.: 21.03.2024 11:32
Kurczak po marokańsku to patent na pyszny obiad, którym zaskoczysz swoich bliskich. Jeśli szukasz odmiany od klasycznych kotletów, to te podudzia z kurczaka sprawdzą się znakomicie. Cały obiad przygotujesz na dodatek na jednej patelni, nie brudząc przy tym sterty naczyń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak po marokańsku
Przepis na podudzia kurczaka po marokańsku zabierze cię w kulinarną podróż do słonecznej Afryki Północnej. Aromatyczne przyprawy, takie jak kumin, kurkuma i kolendra, otulą soczyste mięso kurczaka, nadając mu wyjątkowy, niecodzienny smak.
Mimo egzotycznych smaków potrawa ta jest naprawdę prosta do przygotowania. Sos wzbogacony o zielone oliwki świetnie komponuje się z ugotowaną kaszą lub ziemniakami. Ten przepis to idealna propozycja dla każdego, kto chce odkryć nowe smaki i aromaty.
Składniki:
- 1 kg podudzi kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół szklanki liści świeżej kolendry (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- szczypta szafranu,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- 70 g zielonych oliwek (drylowanych, ze słoiczka),
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę w dużej, wysokiej patelni. Włóż udka kurczaka i dokładnie je obsmaż ze wszystkich stron, aż nabiorą złocistego koloru.
- Dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj składniki i podsmaż przez chwilę, doprawiając solą i pieprzem.
- Wlej szklankę wrzącej wody i dodaj przyprawy: mielony kumin, kurkumę, szafran, paprykę i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj i zagotuj na większym ogniu.
- W tym czasie posiekaj natkę pietruszki i kolendrę (opcjonalnie).
- Dodaj połowę posiekanej natki do gotującego się dania i wymieszaj.
- Przykryj patelnię, zmniejsz nieco ogień i duś potrawę przez 30 minut. W trakcie duszenia raz obróć udka na drugą stronę.
- Zdejmij pokrywkę i dodaj odsączone zielone oliwki oraz sok z ćwiartki cytryny.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody i 2 łyżkami sosu z patelni. Wlej mieszankę do potrawy i dokładnie wymieszaj z resztą sosu.
- Gotuj bez przykrycia przez około 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
- Przed podaniem posyp danie pozostałą posiekaną natką pietruszki i kolendrą (opcjonalnie).
Smacznego!