Mięso zawiń w boczek i upiecz. Zapomnisz o nudnych mielonych na zawsze

Nie wiemy jak ty, ale my dzisiaj mówimy: stop nudnym kotletom. Przygotowując więc mielone, zamierzamy nieco je urozmaicić, a w tym celu sięgamy po boczek i ser. Będzie pysznie, obiecujemy!

Pomysł na obiad dla całej rodzinyPomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Canva | Elena_Danileiko

Chociaż za dobrze przygotowane kotlety dalibyśmy wiele, od czasu do czasu nachodzi nas na lekką kuchenną rewolucję. I to bez udziału Magdy Gessler. Urządzamy ją sobie samodzielnie, na własne życzenie. Jakiś czas temu opisywaliśmy tu pieczone w rękawie kotlety schabowe. Dzisiaj przechodzimy zaś do głównego konkurenta tej pozycji na płaszczyźnie największych polskich klasyków na obiad. Tak, chodzi o kotlety mielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Mielone, jakie są, każdy wie. Dzisiaj pokażemy ci natomiast, jak w prosty sposób można je urozmaicić. Cała tajemnica polega na użyciu boczku, jednak nie chodzi wcale o dodaniu go do masy mięsnej, lecz owinięcie kotletów i utworzenie formy faszerowanych rulonów. Prawda, że brzmi to przepysznie? My już po pierwszym rzucie oka na recepturę wiedzieliśmy, że oto odkryliśmy obiad przeznaczony właśnie dla nas. Jeśli czujesz to samo, zapraszamy do poniższego przepisu!

Kotlety mielone inaczej: pyszny obiad zawijany w boczek

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego,
  • 300 g plastrów gotowanego boczku,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • olej.
Kotlety mielone w boczku? Ten obiad smakuje wybornie
Kotlety mielone w boczku? Ten obiad smakuje wybornie © Canva | gorchittza2012

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone wymieszaj z posiekaną drobno cebulą, połową natki pietruszki, musztardą i przyprawami. Dodaj 1 jajko i bułkę tartą. Całość wyrób.
  2. Pozostałe 3 jajka ugotuj na twardo i zetrzyj jak na pastę jajeczną. Zetrzyj również ser żółty i wymieszaj oba składniki. Dodaj resztę natki pietruszki, trochę soli i pieprzu, jogurt naturalny i odrobinę oleju. Wyrób masę i uformuj z niej niewielkie kulki.
  3. Powstałe w ten sposób serowe kotleciki otocz masą mięsną. Uformuj kształt walca i owiń plastrami boczku.
  4. Kotlety przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zabezpiecz folią aluminiową. Piecz 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i kolejne 10 minut już bez folii. Smacznego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej