Mięso zawiń w boczek i upiecz. Zapomnisz o nudnych mielonych na zawsze
Nie wiemy jak ty, ale my dzisiaj mówimy: stop nudnym kotletom. Przygotowując więc mielone, zamierzamy nieco je urozmaicić, a w tym celu sięgamy po boczek i ser. Będzie pysznie, obiecujemy!
18.03.2024 09:48
Chociaż za dobrze przygotowane kotlety dalibyśmy wiele, od czasu do czasu nachodzi nas na lekką kuchenną rewolucję. I to bez udziału Magdy Gessler. Urządzamy ją sobie samodzielnie, na własne życzenie. Jakiś czas temu opisywaliśmy tu pieczone w rękawie kotlety schabowe. Dzisiaj przechodzimy zaś do głównego konkurenta tej pozycji na płaszczyźnie największych polskich klasyków na obiad. Tak, chodzi o kotlety mielone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone, jakie są, każdy wie. Dzisiaj pokażemy ci natomiast, jak w prosty sposób można je urozmaicić. Cała tajemnica polega na użyciu boczku, jednak nie chodzi wcale o dodaniu go do masy mięsnej, lecz owinięcie kotletów i utworzenie formy faszerowanych rulonów. Prawda, że brzmi to przepysznie? My już po pierwszym rzucie oka na recepturę wiedzieliśmy, że oto odkryliśmy obiad przeznaczony właśnie dla nas. Jeśli czujesz to samo, zapraszamy do poniższego przepisu!
Kotlety mielone inaczej: pyszny obiad zawijany w boczek
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego,
- 300 g plastrów gotowanego boczku,
- 100 g sera żółtego w kostce,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 4 jajka,
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- szczypta kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone wymieszaj z posiekaną drobno cebulą, połową natki pietruszki, musztardą i przyprawami. Dodaj 1 jajko i bułkę tartą. Całość wyrób.
- Pozostałe 3 jajka ugotuj na twardo i zetrzyj jak na pastę jajeczną. Zetrzyj również ser żółty i wymieszaj oba składniki. Dodaj resztę natki pietruszki, trochę soli i pieprzu, jogurt naturalny i odrobinę oleju. Wyrób masę i uformuj z niej niewielkie kulki.
- Powstałe w ten sposób serowe kotleciki otocz masą mięsną. Uformuj kształt walca i owiń plastrami boczku.
- Kotlety przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zabezpiecz folią aluminiową. Piecz 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i kolejne 10 minut już bez folii. Smacznego.