Zrób kotlety schabowe z worka. Będą przyjemnie rozpływały się w ustach

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne, ale czasami wychodzą suche. Jak zrobić kotlety schabowe, które będą soczyste i przy każdym kęsie będą rozpływały się w ustach?

Pieczone kotlety chabowePieczone kotlety chabowe
Źródło zdjęć: © Getty Images | Angelika Heine
Marcin Michałowski

Schabowe z worka to danie, które wprowadza nową odsłonę tradycyjnych kotletów schabowych. W tym przepisie mięso piecze się razem z ziemniakami i cebulą w specjalnym rękawie do pieczenia, co nadaje mu niezwykłą delikatność, soczystość i aromat. Oto przepis na to wyjątkowe danie, które na pewno zachwyci twoją rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Kotlety schabowe z worka - przepis

Tradycyjne kotlety schabowe są smażone na patelni, co sprawia, że mogą być suche i twarde. Jednak istnieje sposób na to, aby schabowe były miękkie i soczyste, nawet po upieczeniu.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (z kością lub bez),
  • 10 małych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz,
  • rękaw foliowy do pieczenia.

Jak przygotować schabowe z worka?

  1. Rozpocznij od przygotowania marynaty do mięsa. W miseczce wymieszaj olej, sos sojowy i miód. Następnie dokładnie natrzyj kotlety schabowe tą mieszanką i odstaw je na chwilę.
  2. W innej misce przygotuj mieszankę przypraw. Wymieszaj majeranek, paprykę, czosnek, sól i pieprz.
  3. Teraz zajmij się ziemniakami i cebulą. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, a cebulę pokrój w piórka. Następnie połącz je w jednej misce, dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj rękaw foliowy do pieczenia. Włóż do niego ziemniaki z cebulą i kotlety schabowe.
  5. Następnie wsyp mieszankę przypraw do rękawa z mięsem i warzywami.
  6. Starannie zawiąż rękaw na obu końcach, a następnie energicznie potrząsaj nim, aby składniki równomiernie obtoczyły się przyprawami.
  7. Przygotowaną potrawę ułóż na blasze lub w formie do zapiekania.
  8. Wstaw całość do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
  9. Schabowe z worka piecz przez około godzinę, co sprawi, że mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste.
  10. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie rozetnij rękaw do pieczenia i pozostaw danie na kilka chwil, aby się ochłodziło.
  11. Podawaj schabowe z worka z ulubioną surówką lub innymi dodatkami.

To danie z pewnością odświeży twój obiad i zaskoczy smakiem. Schabowe z worka to proste w wykonaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne danie, które sprawi, że mięso dosłownie rozpłynie się w twoich ustach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej