Zrób kotlety schabowe z worka. Będą przyjemnie rozpływały się w ustach

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne, ale czasami wychodzą suche. Jak zrobić kotlety schabowe, które będą soczyste i przy każdym kęsie będą rozpływały się w ustach?

Pieczone kotlety chabowePieczone kotlety chabowe
Źródło zdjęć: © Getty Images | Angelika Heine
Marcin Michałowski

Schabowe z worka to danie, które wprowadza nową odsłonę tradycyjnych kotletów schabowych. W tym przepisie mięso piecze się razem z ziemniakami i cebulą w specjalnym rękawie do pieczenia, co nadaje mu niezwykłą delikatność, soczystość i aromat. Oto przepis na to wyjątkowe danie, które na pewno zachwyci twoją rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Kotlety schabowe z worka - przepis

Tradycyjne kotlety schabowe są smażone na patelni, co sprawia, że mogą być suche i twarde. Jednak istnieje sposób na to, aby schabowe były miękkie i soczyste, nawet po upieczeniu.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (z kością lub bez),
  • 10 małych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz,
  • rękaw foliowy do pieczenia.

Jak przygotować schabowe z worka?

  1. Rozpocznij od przygotowania marynaty do mięsa. W miseczce wymieszaj olej, sos sojowy i miód. Następnie dokładnie natrzyj kotlety schabowe tą mieszanką i odstaw je na chwilę.
  2. W innej misce przygotuj mieszankę przypraw. Wymieszaj majeranek, paprykę, czosnek, sól i pieprz.
  3. Teraz zajmij się ziemniakami i cebulą. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, a cebulę pokrój w piórka. Następnie połącz je w jednej misce, dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj rękaw foliowy do pieczenia. Włóż do niego ziemniaki z cebulą i kotlety schabowe.
  5. Następnie wsyp mieszankę przypraw do rękawa z mięsem i warzywami.
  6. Starannie zawiąż rękaw na obu końcach, a następnie energicznie potrząsaj nim, aby składniki równomiernie obtoczyły się przyprawami.
  7. Przygotowaną potrawę ułóż na blasze lub w formie do zapiekania.
  8. Wstaw całość do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
  9. Schabowe z worka piecz przez około godzinę, co sprawi, że mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste.
  10. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie rozetnij rękaw do pieczenia i pozostaw danie na kilka chwil, aby się ochłodziło.
  11. Podawaj schabowe z worka z ulubioną surówką lub innymi dodatkami.

To danie z pewnością odświeży twój obiad i zaskoczy smakiem. Schabowe z worka to proste w wykonaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne danie, które sprawi, że mięso dosłownie rozpłynie się w twoich ustach.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥