Zrób kotlety schabowe z worka. Będą przyjemnie rozpływały się w ustach

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne, ale czasami wychodzą suche. Jak zrobić kotlety schabowe, które będą soczyste i przy każdym kęsie będą rozpływały się w ustach?

Pieczone kotlety chabowe
Pieczone kotlety chabowe
Źródło zdjęć: © Getty Images | Angelika Heine

24.10.2023 13:15

Schabowe z worka to danie, które wprowadza nową odsłonę tradycyjnych kotletów schabowych. W tym przepisie mięso piecze się razem z ziemniakami i cebulą w specjalnym rękawie do pieczenia, co nadaje mu niezwykłą delikatność, soczystość i aromat. Oto przepis na to wyjątkowe danie, które na pewno zachwyci twoją rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety schabowe z worka - przepis

Tradycyjne kotlety schabowe są smażone na patelni, co sprawia, że mogą być suche i twarde. Jednak istnieje sposób na to, aby schabowe były miękkie i soczyste, nawet po upieczeniu.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (z kością lub bez),
  • 10 małych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz,
  • rękaw foliowy do pieczenia.

Jak przygotować schabowe z worka?

  1. Rozpocznij od przygotowania marynaty do mięsa. W miseczce wymieszaj olej, sos sojowy i miód. Następnie dokładnie natrzyj kotlety schabowe tą mieszanką i odstaw je na chwilę.
  2. W innej misce przygotuj mieszankę przypraw. Wymieszaj majeranek, paprykę, czosnek, sól i pieprz.
  3. Teraz zajmij się ziemniakami i cebulą. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, a cebulę pokrój w piórka. Następnie połącz je w jednej misce, dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj rękaw foliowy do pieczenia. Włóż do niego ziemniaki z cebulą i kotlety schabowe.
  5. Następnie wsyp mieszankę przypraw do rękawa z mięsem i warzywami.
  6. Starannie zawiąż rękaw na obu końcach, a następnie energicznie potrząsaj nim, aby składniki równomiernie obtoczyły się przyprawami.
  7. Przygotowaną potrawę ułóż na blasze lub w formie do zapiekania.
  8. Wstaw całość do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
  9. Schabowe z worka piecz przez około godzinę, co sprawi, że mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste.
  10. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie rozetnij rękaw do pieczenia i pozostaw danie na kilka chwil, aby się ochłodziło.
  11. Podawaj schabowe z worka z ulubioną surówką lub innymi dodatkami.

To danie z pewnością odświeży twój obiad i zaskoczy smakiem. Schabowe z worka to proste w wykonaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne danie, które sprawi, że mięso dosłownie rozpłynie się w twoich ustach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotlety schaboweprzepisobiad
Wybrane dla Ciebie