W PRL-u robiono je częściej niż kotlety. Dzisiaj na sam widok wielu ucieka z krzykiem

Miękkie, rozpływające się w ustach, podawane w gęstym, aromatycznym sosie stanowiły jedno z najpopularniejszych dań w czasach PRL-u. Dziś większość z nas krzywi się na samo wspomnienie. Oczywiście, chodzi o ozorki. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

W PRL-u podawano je częściej niż schabowe. W PRL-u podawano je częściej niż schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeszcze trzydzieści, czterdzieści lat temu ozory podawano częściej niż popularne schabowe czy mielone. Choć nazwa i wygląd surowego mięsa może odrzucać, odpowiednio przygotowane, wręcz rozpływają się w ustach.

Poznaj przepis na ozory rodem z PRL-u. Fani mięsa będą zachwyceni, bowiem

ozory wychodzą niezwykle miękkie i delikatne, a aromatyczny sos tylko dopełnia ich smak. Pamiętaj o tym, aby kupić jak najświeższe mięso. Warto zamówić je zawczasu w dobrze zaopatrzonym sklepie mięsnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Jak smakują ozory wieprzowe?

Mogłoby wydawać się, że ozory to relikt czasów Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Nic bardziej mylnego. Ozory przeżywają drugą młodość, co widać nawet w restauracjach, w których to coraz częściej podaje się ozory oraz policzki. Trudno się temu dziwić, bowiem ten rodzaj mięsa jest wyjątkowo miękki i delikatny. Wbrew pozorom, poddane obróbce termicznej nie wyglądają przerażająco, a wręcz apetycznie. Zobacz, jak przygotować ozory w najprostszy możliwy sposób, tak jak robiły to nasze mamy i babcie.

Ozory w sosie własnym — przepis

Składniki:

  • 4 ozory wieprzowe,
  • duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • olej,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/4 łyżeczki chilli,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ozory oczyść, wytnij z nich ślinianki, a następnie dokładnie je umyj i osusz. Przełóż je do garnka i wlej wodę. Powinno być jej tyle, żeby całkowicie zakrywała mięso. Ozory gotuj przez godzinę, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu.
  2. Marchewkę, por i pietruszkę umyj i obierz, a następnie pokrój je w niewielką kostkę. Warzywa przełóż garnka.
  3. Na patelni rozgrzej olej, a potem usmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia, kiedy cebula zacznie się rumienić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość smaż jeszcze przez 3 minuty.
  4. Ugotowane ozory przełóż do garnka z warzywami. Dodaj także usmażoną wcześniej cebulę oraz przyprawy. Całość zalej niewielką ilością wody i gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania, wyjmij ozory, a do gotujących się warzyw dodaj mąkę, aby sos nieco zgęstniał.
  5. Ozory pokrój w plastry i polej je ciepłym sosem. Podawaj z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad