InspiracjeW PRL-u robiono je częściej niż kotlety. Dzisiaj na sam widok wielu ucieka z krzykiem

W PRL‑u robiono je częściej niż kotlety. Dzisiaj na sam widok wielu ucieka z krzykiem

Miękkie, rozpływające się w ustach, podawane w gęstym, aromatycznym sosie stanowiły jedno z najpopularniejszych dań w czasach PRL-u. Dziś większość z nas krzywi się na samo wspomnienie. Oczywiście, chodzi o ozorki. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

W PRL-u podawano je częściej niż schabowe
W PRL-u podawano je częściej niż schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeszcze trzydzieści, czterdzieści lat temu ozory podawano częściej niż popularne schabowe czy mielone. Choć nazwa i wygląd surowego mięsa może odrzucać, odpowiednio przygotowane, wręcz rozpływają się w ustach.

Poznaj przepis na ozory rodem z PRL-u. Fani mięsa będą zachwyceni, bowiem

ozory wychodzą niezwykle miękkie i delikatne, a aromatyczny sos tylko dopełnia ich smak. Pamiętaj o tym, aby kupić jak najświeższe mięso. Warto zamówić je zawczasu w dobrze zaopatrzonym sklepie mięsnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Jak smakują ozory wieprzowe?

Mogłoby wydawać się, że ozory to relikt czasów Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Nic bardziej mylnego. Ozory przeżywają drugą młodość, co widać nawet w restauracjach, w których to coraz częściej podaje się ozory oraz policzki. Trudno się temu dziwić, bowiem ten rodzaj mięsa jest wyjątkowo miękki i delikatny. Wbrew pozorom, poddane obróbce termicznej nie wyglądają przerażająco, a wręcz apetycznie. Zobacz, jak przygotować ozory w najprostszy możliwy sposób, tak jak robiły to nasze mamy i babcie.

Ozory w sosie własnym — przepis

Składniki:

  • 4 ozory wieprzowe,
  • duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • olej,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/4 łyżeczki chilli,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ozory oczyść, wytnij z nich ślinianki, a następnie dokładnie je umyj i osusz. Przełóż je do garnka i wlej wodę. Powinno być jej tyle, żeby całkowicie zakrywała mięso. Ozory gotuj przez godzinę, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu.
  2. Marchewkę, por i pietruszkę umyj i obierz, a następnie pokrój je w niewielką kostkę. Warzywa przełóż garnka.
  3. Na patelni rozgrzej olej, a potem usmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia, kiedy cebula zacznie się rumienić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość smaż jeszcze przez 3 minuty.
  4. Ugotowane ozory przełóż do garnka z warzywami. Dodaj także usmażoną wcześniej cebulę oraz przyprawy. Całość zalej niewielką ilością wody i gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania, wyjmij ozory, a do gotujących się warzyw dodaj mąkę, aby sos nieco zgęstniał.
  5. Ozory pokrój w plastry i polej je ciepłym sosem. Podawaj z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ozorkiprzepiskuchnia prl

Wybrane dla Ciebie