W PRL‑u robiono je częściej niż kotlety. Dzisiaj na sam widok wielu ucieka z krzykiem
Miękkie, rozpływające się w ustach, podawane w gęstym, aromatycznym sosie stanowiły jedno z najpopularniejszych dań w czasach PRL-u. Dziś większość z nas krzywi się na samo wspomnienie. Oczywiście, chodzi o ozorki. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
Jeszcze trzydzieści, czterdzieści lat temu ozory podawano częściej niż popularne schabowe czy mielone. Choć nazwa i wygląd surowego mięsa może odrzucać, odpowiednio przygotowane, wręcz rozpływają się w ustach.
Poznaj przepis na ozory rodem z PRL-u. Fani mięsa będą zachwyceni, bowiem
ozory wychodzą niezwykle miękkie i delikatne, a aromatyczny sos tylko dopełnia ich smak. Pamiętaj o tym, aby kupić jak najświeższe mięso. Warto zamówić je zawczasu w dobrze zaopatrzonym sklepie mięsnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń z mięsa mielonego
Jak smakują ozory wieprzowe?
Mogłoby wydawać się, że ozory to relikt czasów Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Nic bardziej mylnego. Ozory przeżywają drugą młodość, co widać nawet w restauracjach, w których to coraz częściej podaje się ozory oraz policzki. Trudno się temu dziwić, bowiem ten rodzaj mięsa jest wyjątkowo miękki i delikatny. Wbrew pozorom, poddane obróbce termicznej nie wyglądają przerażająco, a wręcz apetycznie. Zobacz, jak przygotować ozory w najprostszy możliwy sposób, tak jak robiły to nasze mamy i babcie.
Ozory w sosie własnym — przepis
Składniki:
- 4 ozory wieprzowe,
- duża cebula,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek pora,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka mąki pszennej,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- olej,
- łyżeczka majeranku,
- 1/4 łyżeczki chilli,
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ozory oczyść, wytnij z nich ślinianki, a następnie dokładnie je umyj i osusz. Przełóż je do garnka i wlej wodę. Powinno być jej tyle, żeby całkowicie zakrywała mięso. Ozory gotuj przez godzinę, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu.
- Marchewkę, por i pietruszkę umyj i obierz, a następnie pokrój je w niewielką kostkę. Warzywa przełóż garnka.
- Na patelni rozgrzej olej, a potem usmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia, kiedy cebula zacznie się rumienić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Ugotowane ozory przełóż do garnka z warzywami. Dodaj także usmażoną wcześniej cebulę oraz przyprawy. Całość zalej niewielką ilością wody i gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania, wyjmij ozory, a do gotujących się warzyw dodaj mąkę, aby sos nieco zgęstniał.
- Ozory pokrój w plastry i polej je ciepłym sosem. Podawaj z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami.