Polski fast food z PRL. Kultowy przepis na zapiekanki z pieczarkami
Który przysmak z PRL jest najbardziej kultowy? Trudno tak naprawdę wybrać. Mamy chałwę, blok czekoladowy, śledzie w śmietanie i słynny paprykarz szczeciński. Szczególnie miejsce zajmują zapiekanki z pieczarkami, które zyskały miano polskich fast foodów. To właśnie na nich teraz się skupimy.
18.05.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:53
To chyba najprostsze danie z rodzaju "tych ekspresowych". Osoba, która wymyśliła zapiekankę z pieczarkami, była geniuszem. Z bagietki, pieczarek i sera stworzyła coś, co jest popularne do dzisiaj. Ciekawe, czy wiedziała, że tym przysmakiem będziemy zajadać się do teraz. Obecnie zapiekankę, która stała się atrakcją turystyczną, kupimy w różnych budkach. Możemy też ją przygotować sami.
Zapiekanki z pieczarkami to hit PRL. Jaka jest ich historia?
Cofnijmy się do lat 70. XX wieku. Polska Zjednoczona Partia Robotnicza dała zielone światło na "kontrolowany rozwój wolnego rynku". Branża gastronomiczna mogła się rozwijać, więc na ulicach pojawiły się przyczepy i budki z jedzeniem. Tam sprzedawano różne dania i napoje. Co cieszyło się największą popularnością? Nietrudno się domyśleć, że była to zapiekana bułka z dodatkami.
Mimo tego, że od czasów PRL minęło ponad 40 lat, to zapiekanki z pieczarkami są tak kultowym symbolem Polski, że aż zostały atrakcją turystyczną. Odwiedzający nasz kraj nazywają ją polish grill sandwich (polską grilowaną kanapką) i mają także swoje ulubione lokalizacje.
Przepis na pieczone bułki z grzybami. To banalnie prosta sprawa
Składniki:
- bagietka,
- 300 gramów startych pieczarek,
- 250 gramów startego sera,
- sól i pieprz,
- ketchup.
Sposób przygotowania:
- Na samym początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wymieszaj pieczarki z częścią sera oraz z dodatkiem soli i pieprzu, a bagietkę przekrój wzdłuż. Jeśli jest duża, możesz ją zmniejszyć o połowę i z jednej bułki będziesz mieć cztery zapiekanki z pieczarkami.
- Na każdy kawałek wlej odrobinę wody, połóż także farsz. Całość posyp serem.
- Bułki wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie danie powinno być już chrupiące i idealnie wypieczone. Na samym końcu polej bagietki keczupem.