Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrobisz z niego kultowy przysmak z czasów PRL

Jajochlebki to kultowy przysmak, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Często smażyły nam je mamy i babcie. Przepis pamiętają z dawnych czasów, gdyż chleb w jajku cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL.

ObrazekChleb w jajku był hitem PRL (pixhavie)
Paulina Hermann

Dla niektórych osób to tak zwany tost francuski. Tej nazwy nie używa się jednak zbyt często. Lepiej powiedzieć chleb maczany w jajku lub jajochlebki. Przepis na to danie jest banalnie proste i poradzi z nim sobie każdy. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by podać hit PRL-u na stół. Jego prostota i wspomnienia, jakie wywołuje, sprawiają że zawsze smakuje obłędnie.

Lubisz fast foody? Koniecznie przetestuj tę wyjątkową pizzę na podpłomyku. Ten smak pozostanie z tobą na dłużej.

Chleb maczany w jajku to smak z dzieciństwa. Z kilku składników wyczarujesz pyszne danie

Jeśli masz czerstwe pieczywo, to go nie wyrzucaj. To właśnie taki rodzaj wykorzystuje się najczęściej. Wtedy chlebek jest najbardziej chrupiący. Dodatkowo będziesz przestrzegać zasad zero waste, bo marnowanie jedzenia nie jest niczym dobrym.

Czego potrzebujesz do wykonania dania? Oto lista:

1. kilka kromek chleba,

2. kilka jajek (musisz pamiętać, że często trzeba zwiększyć ich liczbę),

3. 3-4 łyżki mleka,

4. olej do smażenia,

5. sól oraz pieprz do smaku.

Obrazek
Chleb w jajku to jeden z większych przysmaków PRL (adobe)

Jak zrobić chleb w jajku? Wystarczy tylko kilka kroków

       
  1. Na początku roztrzep jajka w miseczce. Dodaj mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  2. Zacznij moczyć chleb w przygotowanej miksturze.
  3. Rozgrzej olej na patelni i kładź na nim kromki. Uważaj, żeby się nie przypaliła. Najlepiej, jeśli będziesz smażyć na małym ogniu.
  4. Po kilku minutach przekręć na drugą stronę.
  5. Usmażone kanapki podawaj z ulubionym sosem (wiele osób stawia na ketchup). Możesz też położyć na nie ser oraz szynkę.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni