Wymieszaj drożdże z ziemniakami. Gdy wypróbujesz ten przepis, przestaniesz kupować chleb

Czy wymieszane drożdże z ziemniakami mogą w rezultacie stać się czymś pysznym? Ten pomysł zakrawa na szaleństwo, ale zdziwisz się, kiedy ujrzysz efekt. Poniżej pokażemy ci przepis, który może wprawić w zakłopotanie nawet najbardziej obeznanych w sztuce wypiekania pieczywa kucharzy. Oto jak z ziemniaków powstaje pyszny, idealny na poranne kanapki chleb!

ObrazekDrożdże z ziemniakami i mozzarellą: połączenie, jakiego jeszcze nie znałeś - Pyszności; foto: Canva

Drożdże, ziemniaki i mozzarella. Przyznaj, że pierwszy raz widzisz takie trio w jednym przepisie. A jednak to właśnie z nich powstaje pyszny chleb, którym zachwycisz domowników. Kulinarne szaleństwo? Owszem. Ale na płaszczyźnie szeroko rozumianych kulinariów właśnie takie motywy przynoszą najciekawsze rezultaty. A to jeden z nich.

Obrazek
Drożdże z ziemniakami dadzą w rezultacie pyszny chleb - Pyszności; foto: Canva

Przepis jest banalnie prosty i bez żadnych problemów wcielisz go w życie. Przygotuj tylko tych kilka składników, a już wkrótce po całym twoim domu rozejdzie się przyjemny zapach wypiekanego chlebka. W sam raz na przygotowanie porannych kanapek, które zje nawet największy śniadaniowy Tadek Niejadek. A więc: połącz drożdże z ziemniakami i do dzieła!

Domowy chleb z ziemniaków, drożdży i sera

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, odcedź je, a następnie przeciśnij przez praskę do naczynia. Teraz dodaj do nich mleko, cukier, suche drożdże i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Kiedy uzyskają jednolitą konsystencję, dodaj resztę składników: jajko i mąkę. Wyrób ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Obrazek
Drożdże z ziemniakami, kilka innych składników i wychodzi cudo - Pyszności; foto: Canva

Następnie wyłóż masę na blat lub stolnicę i wyrób ją dłońmi, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Na koniec rozpłaszcz ją lekko, uformuj kształt chleba i posyp startą mozzarellą. Ciasto wstaw do naczynia żaroodpornego i odłóż na kolejne 15 minut. Po tym czasie możesz już przystąpić do pieczenia. Po 25-30 minutach w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku twój chlebek będzie już gotowy. Możesz go użyć na przykład do włoskiej kanapki z tego artykułu. 

Przepis na "kurczakowe" pulpety z ananasem. Najlepsze, jakie jedliśmy.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser