Wymieszaj drożdże z ziemniakami. Gdy wypróbujesz ten przepis, przestaniesz kupować chleb
13.05.2023 11:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy wymieszane drożdże z ziemniakami mogą w rezultacie stać się czymś pysznym? Ten pomysł zakrawa na szaleństwo, ale zdziwisz się, kiedy ujrzysz efekt. Poniżej pokażemy ci przepis, który może wprawić w zakłopotanie nawet najbardziej obeznanych w sztuce wypiekania pieczywa kucharzy. Oto jak z ziemniaków powstaje pyszny, idealny na poranne kanapki chleb!
Drożdże, ziemniaki i mozzarella. Przyznaj, że pierwszy raz widzisz takie trio w jednym przepisie. A jednak to właśnie z nich powstaje pyszny chleb, którym zachwycisz domowników. Kulinarne szaleństwo? Owszem. Ale na płaszczyźnie szeroko rozumianych kulinariów właśnie takie motywy przynoszą najciekawsze rezultaty. A to jeden z nich.
Przepis jest banalnie prosty i bez żadnych problemów wcielisz go w życie. Przygotuj tylko tych kilka składników, a już wkrótce po całym twoim domu rozejdzie się przyjemny zapach wypiekanego chlebka. W sam raz na przygotowanie porannych kanapek, które zje nawet największy śniadaniowy Tadek Niejadek. A więc: połącz drożdże z ziemniakami i do dzieła!
Domowy chleb z ziemniaków, drożdży i sera
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 100 g sera mozzarella
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, odcedź je, a następnie przeciśnij przez praskę do naczynia. Teraz dodaj do nich mleko, cukier, suche drożdże i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Kiedy uzyskają jednolitą konsystencję, dodaj resztę składników: jajko i mąkę. Wyrób ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Następnie wyłóż masę na blat lub stolnicę i wyrób ją dłońmi, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Na koniec rozpłaszcz ją lekko, uformuj kształt chleba i posyp startą mozzarellą. Ciasto wstaw do naczynia żaroodpornego i odłóż na kolejne 15 minut. Po tym czasie możesz już przystąpić do pieczenia. Po 25-30 minutach w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku twój chlebek będzie już gotowy. Możesz go użyć na przykład do włoskiej kanapki z tego artykułu.
Przepis na "kurczakowe" pulpety z ananasem. Najlepsze, jakie jedliśmy.