W PRL‑u była oznaką luksusu. Dziś ludzie nawet nie wiedzą, jak przyrządzić

Kiedyś zajadano się nią regularnie, dzisiaj mało kto potrafi ją przyrządzić
Kiedyś zajadano się nią regularnie, dzisiaj mało kto potrafi ją przyrządzić
Źródło zdjęć: © canva.com

17.10.2023 10:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W czasach Polski Ludowej popularne było wiele potraw, o których dzisiaj już niemal nie pamiętamy. Jedną z nich było danie jednogarnkowe przygotowane z pręgi wołowej. To niełatwe w obróbce mięso nie zajmuje aktualnie wysokiego miejsca w rankingach popularności, ale jeśli przygotuje się je poprawnie, jest po prostu wybitnie smaczne.

Kuchnia PRL-u przeminęła z wiatrem — trzeba to uczciwie przyznać. A jednak podczas gdy niektóre potrawy z tamtego okresu wspominamy z — mówiąc dość łagodnie — lekkim obrzydzeniem, tak inne do dzisiaj kojarzą nam się dobrze. Czemu więc po nie nie sięgamy? Cóż, w przypadku pręgi wołowej może to być kwestia braku umiejętności prawidłowego jej przyrządzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pręga wołowa to część krowiej goleni charakteryzująca się dużą ilością błon i powięzi. Nieprawidłowa, zbyt krótka lub zbyt długa obróbka termiczna tego kawałka mięsa powoduje, że pręga staje się twarda i niesmaczna, a potrzeba długiego jej przeżuwania skutecznie zniechęca do ponownego sięgnięcia po to mięso. A jest to wielka szkoda, bo odpowiednio przeprowadzone duszenie sprawia, że pręga staje się rozpływająca w ustach i rewelacyjnie smaczna.

Jak więc zabrać się do tego rodzaju mięsa? Jedno jest pewne — z dużym zapasem cierpliwości. Duszenie to kwestia przynajmniej 2-3 godzin, ale efekt wynagrodzi nam oczekiwanie. Zobacz przykładowy przepis i podejmij to kulinarne wyzwanie. Nie zapomnij dać nam znać, jak poszło!

Jednogarnkowe danie z pręgi wołowej

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Pręga wołowa zawiera sporo błon, dlatego trzeba ją pokroić w mniejsze kawałki
Pręga wołowa zawiera sporo błon, dlatego trzeba ją pokroić w mniejsze kawałki© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pręgę wołową dokładnie umyj i osusz. Pokrój ją na mniejsze kawałki, starając się trzymać zasady, by wołowinę kroić w poprzek włókien.
  2. Paprykę pokój w kostkę, a czosnek, marchewkę i cebulę w dość cienkie plastry.
  3. W garnku rozgrzej olej. Użyj takiego o grubym dnie, bo będzie musiał spędzić na ogniu nawet kilka godzin. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek.
  4. Kiedy te warzywa się zeszklą, dodaj pokrojoną pręgę wołową i przyprawy. Przykryj garnek i całość duś przez 1-1,5 godziny co jakiś czas sprawdzając, czy danie nie wymaga dodania wody.
  5. Następnie dodaj do pręgi pokrojone warzywa, wymieszaj i trzymaj na ogniu kolejne 1-1,5 godziny. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także