WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym

Rozgrzewająca i pyszna zupa jest dokładnie tym, czego potrzebujemy, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Z porządną porcją warzyw i aromatycznych przypraw jest pełna smaku, a równocześnie zdrowa i sycąca.

Rozgrzewająca zupa z soczewicyRozgrzewająca zupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta zupa to prawdziwe bogactwo aromatów i składników odżywczych. Miska wypełniona soczewicą, batatami, papryką i aromatycznymi przyprawami sprawia, że zupa dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, potrzebnych szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewica to wyjątkowo niedoceniane warzywo strączkowe, które powinno częściej gościć w naszej diecie. Jest prawdziwym bogactwem białka roślinnego – w 100 g suchej soczewicy znajduje się około 25 g białka, co czyni ją jednym z najlepszych roślinnych źródeł tego składnika.

Dodatkowo soczewica jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, oraz ważnych minerałów, takich jak żelazo, potas, magnez czy cynk. Zawiera także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i metabolizm energetyczny organizmu.

Zastosowanie soczewicy w kuchni

Zupa z soczewicą to prosty sposób na włączenie tego warzywa strączkowego do codziennego menu, ale możliwości kulinarne soczewicy są o wiele szersze. Doskonale sprawdza się jako baza do gęstych gulaszy, sosów czy kremowych past. Zblendowana może stać się składnikiem wegetariańskich i wegańskich kotlecików, burgerów lub farszów do naleśników.

Przepis na gęstą zupę z soczewicy

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 średnie bataty,
  • 1 czerwona papryka,
  • 80 g czerwonej soczewicy,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • szczypta płatków chili.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  2. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Obierz bataty i pokrój je w równą kostkę.
  5. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
  6. Rozgrzej oliwę w garnku.
  7. Wrzuć cebulę i zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
  8. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, mieszając.
  9. Dodaj marchewkę i mieszaj przez chwilę razem z cebulą i czosnkiem.
  10. Wrzuć bataty i paprykę, podsmażaj około 3 minut, mieszając regularnie.
  11. Wsyp suchą soczewicę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  12. Wlej bulion warzywny i zagotuj.
  13. Dodaj kurkumę, słodką paprykę, ostrą paprykę, płatki chili, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz.
  14. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, aż bataty i soczewica będą miękkie.
  15. Dodaj krojone pomidory z puszki i gotuj pod lekko uchyloną pokrywą kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  16. Umyj szpinak i posiekaj liście, dodaj do zupy pod koniec gotowania.
  17. Posiekaj pół pęczka świeżego koperku i wmieszaj do garnka.
  18. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw dodatkową szczyptą soli lub pieprzu. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇