WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań

Zapomnij o tradycyjnych zupach. Pozole to sycące, meksykańskie danie, które ma w sobie duszę Ameryki Łacińskiej. Bogaty bulion z kukurydzą hominy i pastą z chili natychmiast rozgrzewa, a chrupiące dodatki zamykają smak w idealnej równowadze.

Przepis na rozgrzewającą zupę pozolePrzepis na rozgrzewającą zupę pozole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy temperatura za oknem spada, najchętniej sięgam po pozole, czyli aromatyczną, meksykańską zupę, która skutecznie rozgrzewa i potrafi zastąpić cały obiad. To danie robię od kilku lat i wciąż mnie zaskakuje – prostotą, smakiem i tym, że każdy może doprawić je po swojemu.

Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne

Pozole – moja ulubiona zupa na chłodne popołudnia

Z meksykańską kuchnią mam tak, że albo jest lekka i świeża, albo głęboka, korzenna i naprawdę sycąca. Pozole zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. To danie ma długą historię – przygotowuje się je na bazie specjalnej kukurydzy hominy, której ziarna poddaje się nixtamalizacji. Brzmi egzotycznie, ale w praktyce chodzi o to, że kukurydza po ugotowaniu w roztworze wapnia staje się miękka, nabiera charakterystycznego smaku i uwalnia więcej wartości odżywczych. W efekcie ziarna pęcznieją i nadają zupie objętości, dzięki czemu naprawdę nie trzeba już niczego do niej dokładać.

Gdy gotuję pozole w domu, zawsze cenię ten moment, kiedy wszystkie składniki zaczynają pracować razem: mięso mięknie tak, że rozpada się pod widelcem, a chili oddają swój głęboki, lekko dymny aromat. To zupa, która rządzi się zasadą "ma być dużo, treściwie i aromatycznie".

Składniki na duży gar:

  • 300 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę,
  • 200 g żeberek wieprzowych,
  • 1 cebula pokrojona w piórka,
  • 6 ząbków czosnku,
  • przyprawy:,
  • po 1 łyżeczce kolendry i kuminu,
  • 1 liść laurowy,
  • sól do smaku,
  • 1,5 litra wody.
  • 1,5 puszki hominy (ok. 800 g) – biała kukurydza do pozole

Pasta chili:

  • 3–4 suszone papryczki guajillo (ok. 60 g),
  • 2–3 suszone papryczki ancho (ok. 60 g),
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 cebula pokrojona w piórka,
  • przyprawy: oregano i epazote (po 1 łyżeczce),
  • 2 łyżki oleju,
  • około 1 szklanka bulionu (do namoczenia papryczek).

Dodatki do podania:

  • 1 główka sałaty rzymskiej lub 1/2 kapusty pekińskiej – posiekana,
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka,
  • 1 pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki,
  • 2–3 limonki,
  • dojrzałe awokado pokrojone w kostkę,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • trochę pokruszonej fety.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieszczam łopatkę, żeberka, cebulę i czosnek, zalewam wodą i dodaję kolendrę, kumin oraz liść laurowy.
  2. Gotuję pod przykryciem około 2 godzin, aż mięso stanie się bardzo miękkie.
  3. Odstawiam bulion do lekkiego przestygnięcia, wyjmuję mięso, rozrywam na włókna i wkładam z powrotem do garnka.
  4. Suszone papryczki guajillo i ancho zalewam szklanką gorącego bulionu i moczę przez około 30 minut.
  5. Namoczone papryczki miksuję z czosnkiem, cebulą, oregano i epazote na gładką pastę.
  6. Na patelni rozgrzewam olej i smażę pastę przez około 20 minut, aż zgęstnieje i uwolni aromat.
  7. Dodaję pastę chili do garnka z bulionem i mięsem, doprowadzam do wrzenia i gotuję 10–15 minut.
  8. Wsypuję odsączoną hominę, doprawiam solą i gotuję jeszcze kilka minut.
  9. Zupę wlewam do miseczek, na stół wykładam dodatki: sałatę, rzodkiewki, cebulę, awokado, limonki, kolendrę i fetę.
  10. Każdy komponuje swoją porcję według własnego gustu i smaku.

Ta zupa jest tak treściwa i pełna smaków, że po prostu nie potrzebuje drugiego dania. Uwielbiam ją szczególnie zimą – rozgrzewa, syci i sprawia, że cały dom pachnie kuchnią Meksyku. A najlepsze jest to, że każdy może stworzyć swoją własną wersję pozole dzięki dodatkom, które stawia się na stole.

Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯