Nie jarzynowa i nie pomidorowa. Marokańska zupa podbije każde podniebienie

W chłodne jesienno-zimowe dni miska rozgrzewającej zupy jest na wagę złota. Gęsta i pełna różnorodnych smaków, przenosi nas na chwilę do słonecznego Maroka, w którym kuchnia od zawsze zachwyca bogactwem aromatów – od korzennych i pikantnych po świeże i lekko cytrusowe nuty, które sprawiają, że każda łyżka zupy jest wyjątkowa.

Marokańska zupaMarokańska zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż polskie zupy, takie jak jarzynowa czy pomidorowa, mają specjalne miejsce w moim sercu, czasem sięgam po inspiracje z pozaeuropejskich kuchni. Przygotowana z wielu różnorodnych składników marokańska harira jest zdecydowanie jednym z moich pewniaków na tegoroczny zimowy sezon.

Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Marokańska zupa

Ta marokańska zupa zachwyca bogactwem składników, które razem tworzą złożoną kompozycję smaków i struktur. Użyty w zupie rostbef wołowy, został wybrany ze względu na soczystość oraz delikatną konsystencję po ugotowaniu. Poza tym to mięso nadaje zupie treściwości i głębi smaku.

Strączki wprowadzają sycącą, gęstą strukturę, natomiast ziemniaki, marchew i seler dodają przyjemnej miękkości i naturalnej słodyczy. Zioła i przyprawy nadają świeżość i wprowadzają najróżniejsze smaki, od korzennych po lekko cytrusowe i pikantne. Dzięki temu każda łyżka jest pełna smaku, ciekawa i wyjątkowo satysfakcjonująca.

Przepis na harirę

Składniki:

  • 500 g rostbefu wołowego,
  • 1 l passaty pomidorowej,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 200 g ciecierzycy z puszki,
  • 200 g zielonej soczewicy,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • 1 cytryna,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 szczypta suszonego imbiru,
  • kilka nitek szafranu,
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego,
  • dwie szczypty soli morskiej.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój w kostkę; łodygi selera naciowego pokrój w podobnej wielkości kawałki.
  2. Cebule obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Natkę pietruszki i kolendrę przepłucz, osusz i posiekaj.
  4. Cytrynę bardzo dokładnie umyj, a następnie wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę na tarce.
  5. Rostbef oczyść i pokrój w kostkę.
  6. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj mięso i usmaż, mieszając od czasu do czasu, aż kawałki równomiernie się zarumienią.
  7. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę i czosnek, a następnie cynamon, kurkumę, imbir, szafran, mieloną kolendrę, kmin rzymski oraz pieprz i smaż 2-3 minuty.
  8. Do garnka dodaj marchew, ziemniaki i seler naciowy. Wymieszaj, aby warzywa pokryły się oliwą i przyprawami.
  9. Smaż kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu, mieszając co chwilę.
  10. Przepłucz soczewicę.
  11. Wlej wywar warzywny, dodaj odsączoną ciecierzycę i soczewicę, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu około 45 minut, aż strączki będą miękkie, a mięso delikatne.
  12. W trakcie gotowania mieszaj od czasu do czasu.
  13. Po 45 minutach dodaj passatę pomidorową, wymieszaj i gotuj bez przykrycia kolejne 20 minut, aż zupa zgęstnieje, a warzywa będą miękkie.
  14. Gotową zupę podawaj gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki i kolendry. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯