Marokańskiego placka spróbowałam po raz pierwszy na wakacjach. Postanowiłam odtworzyć przepis

Ananas na pizzy to nic w porównaniu z tym przepisem. Tradycyjne marokańskie danie jest propozycją dla osób, które nie boją się eksperymentować z nietypowymi smakami i odważnymi połączeniami. Przekonałam się o tym na ostatnich wakacjach.

Marokańska zapiekanka z kurczakiemMarokańska zapiekanka z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nadyalargo

Pastilla to jedno z najbardziej niezwykłych i luksusowych dań kuchni marokańskiej, łączące smaki, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nie tylko niedopasowane, ale wręcz niesmaczne. To wytrawna tarta z cienkiego ciasta, wypełniona farszem z mięsa, migdałów, jajek i przypraw, pieczona, a następnie posypywana... cukrem pudrem i cynamonem.

To właśnie zestawienie mięsnego, słonego farszu ze słodką posypką bywa kontrowersyjne. Oczywiście, jeśli to jedyny powód, dla którego nie chcesz spróbować pastilli, możesz zrezygnować z posypki lub użyć jej tylko na niewielkim kawałku ciasta.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Marokański placek w łatwiejszej wersji

Choć pastilla wywodzi się z marokańskiej tradycji i często pojawia się na uroczystych stołach, nie trzeba być zawodowym kucharzem, by przygotować jej domową wersję. W oryginale najczęściej wykorzystuje się gołębie mięso i cieniutkie płaty ciasta warka (podobne do ciasta filo, ale cieńsze).

Jednak bez trudu można je zastąpić kurczakiem i dobrze rozwałkowanym domowym ciastem. To danie, które wymaga nieco cierpliwości, bo składa się z kilku etapów, tj. duszenia mięsa, robienia sosu, składania warstw, ale efekt wart jest każdej chwili spędzonej w kuchni.

Przepis na marokańska pastillę

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 50 ml letniej wody,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju.

Składniki na farsz:

  • 1 kurczak,
  • 2 szalotki,
  • 80 g masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżka i pół łyżeczki cynamonu (pół łyżeczki do bulionu i 1 łyżka do migdałów),
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 jajka,
  • 45 ml soku z cytryny,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztop masło, które potrzebujesz do zrobienia ciasta.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej letnią wodę, olej i roztopione masło. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, owiń folią i odstaw na 30 minut do lodówki.
  3. Kurczaka umyj, osusz i podziel na 8 części.
  4. Szalotki obierz i drobno posiekaj, a potem podsmaż na 2 łyżkach masła klarowanego do zeszklenia.
  5. Dodaj kawałki kurczaka, starty imbir, kurkumę, słodką paprykę, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz.
  6. Zalej całość 500 ml wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.
  7. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je i ostudź.
  8. Do wywaru dodaj pół łyżeczki cynamonu, zwiększ ogień i zredukuj płyn do około 250 ml.
  9. W osobnej misce roztrzep jajka z sokiem z cytryny i wlej je do gorącego wywaru. Mieszaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  10. Umyj, osusz i posiekaj drobno kolendrę i natkę pietruszki.
  11. Mięso oczyść z kości i skóry, drobno pokrój, połącz z sosem i posiekanymi ziołami.
  12. Roztop pozostałe masło.
  13. W oddzielnej misce wymieszaj cukier puder, mielone migdały i 1 łyżkę cynamonu.
  14. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, podziel na 6 płatów większych od formy i każdy posmaruj roztopionym masłem.
  15. Formę natłuść masłem, ułóż dwa płaty ciasta tak, by brzegi zwisały poza formę, rozłóż farsz, przykryj go wystającymi brzegami.
  16. Następnie dodaj kolejne dwa płaty, posyp mieszanką migdałową; ponownie zawiń boki do środka, przykryj ostatnimi dwoma płatami i podwiń brzegi pod spód.
  17. Wierzch posmaruj roztopionym masłem, piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut, aż wierzch będzie złocisty.
  18. Gotową pastillę lekko przestudź, posyp resztą cukru pudru wymieszanego z cynamonem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji