Marokańskiego placka spróbowałam po raz pierwszy na wakacjach. Postanowiłam odtworzyć przepis

Ananas na pizzy to nic w porównaniu z tym przepisem. Tradycyjne marokańskie danie jest propozycją dla osób, które nie boją się eksperymentować z nietypowymi smakami i odważnymi połączeniami. Przekonałam się o tym na ostatnich wakacjach.

Marokańska zapiekanka z kurczakiemMarokańska zapiekanka z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nadyalargo

Pastilla to jedno z najbardziej niezwykłych i luksusowych dań kuchni marokańskiej, łączące smaki, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nie tylko niedopasowane, ale wręcz niesmaczne. To wytrawna tarta z cienkiego ciasta, wypełniona farszem z mięsa, migdałów, jajek i przypraw, pieczona, a następnie posypywana... cukrem pudrem i cynamonem.

To właśnie zestawienie mięsnego, słonego farszu ze słodką posypką bywa kontrowersyjne. Oczywiście, jeśli to jedyny powód, dla którego nie chcesz spróbować pastilli, możesz zrezygnować z posypki lub użyć jej tylko na niewielkim kawałku ciasta.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Marokański placek w łatwiejszej wersji

Choć pastilla wywodzi się z marokańskiej tradycji i często pojawia się na uroczystych stołach, nie trzeba być zawodowym kucharzem, by przygotować jej domową wersję. W oryginale najczęściej wykorzystuje się gołębie mięso i cieniutkie płaty ciasta warka (podobne do ciasta filo, ale cieńsze).

Jednak bez trudu można je zastąpić kurczakiem i dobrze rozwałkowanym domowym ciastem. To danie, które wymaga nieco cierpliwości, bo składa się z kilku etapów, tj. duszenia mięsa, robienia sosu, składania warstw, ale efekt wart jest każdej chwili spędzonej w kuchni.

Przepis na marokańska pastillę

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 50 ml letniej wody,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju.

Składniki na farsz:

  • 1 kurczak,
  • 2 szalotki,
  • 80 g masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżka i pół łyżeczki cynamonu (pół łyżeczki do bulionu i 1 łyżka do migdałów),
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 jajka,
  • 45 ml soku z cytryny,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztop masło, które potrzebujesz do zrobienia ciasta.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej letnią wodę, olej i roztopione masło. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, owiń folią i odstaw na 30 minut do lodówki.
  3. Kurczaka umyj, osusz i podziel na 8 części.
  4. Szalotki obierz i drobno posiekaj, a potem podsmaż na 2 łyżkach masła klarowanego do zeszklenia.
  5. Dodaj kawałki kurczaka, starty imbir, kurkumę, słodką paprykę, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz.
  6. Zalej całość 500 ml wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.
  7. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je i ostudź.
  8. Do wywaru dodaj pół łyżeczki cynamonu, zwiększ ogień i zredukuj płyn do około 250 ml.
  9. W osobnej misce roztrzep jajka z sokiem z cytryny i wlej je do gorącego wywaru. Mieszaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  10. Umyj, osusz i posiekaj drobno kolendrę i natkę pietruszki.
  11. Mięso oczyść z kości i skóry, drobno pokrój, połącz z sosem i posiekanymi ziołami.
  12. Roztop pozostałe masło.
  13. W oddzielnej misce wymieszaj cukier puder, mielone migdały i 1 łyżkę cynamonu.
  14. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, podziel na 6 płatów większych od formy i każdy posmaruj roztopionym masłem.
  15. Formę natłuść masłem, ułóż dwa płaty ciasta tak, by brzegi zwisały poza formę, rozłóż farsz, przykryj go wystającymi brzegami.
  16. Następnie dodaj kolejne dwa płaty, posyp mieszanką migdałową; ponownie zawiń boki do środka, przykryj ostatnimi dwoma płatami i podwiń brzegi pod spód.
  17. Wierzch posmaruj roztopionym masłem, piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut, aż wierzch będzie złocisty.
  18. Gotową pastillę lekko przestudź, posyp resztą cukru pudru wymieszanego z cynamonem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇