Marokańskiego placka spróbowałam po raz pierwszy na wakacjach. Postanowiłam odtworzyć przepis
Ananas na pizzy to nic w porównaniu z tym przepisem. Tradycyjne marokańskie danie jest propozycją dla osób, które nie boją się eksperymentować z nietypowymi smakami i odważnymi połączeniami. Przekonałam się o tym na ostatnich wakacjach.
Pastilla to jedno z najbardziej niezwykłych i luksusowych dań kuchni marokańskiej, łączące smaki, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nie tylko niedopasowane, ale wręcz niesmaczne. To wytrawna tarta z cienkiego ciasta, wypełniona farszem z mięsa, migdałów, jajek i przypraw, pieczona, a następnie posypywana... cukrem pudrem i cynamonem.
To właśnie zestawienie mięsnego, słonego farszu ze słodką posypką bywa kontrowersyjne. Oczywiście, jeśli to jedyny powód, dla którego nie chcesz spróbować pastilli, możesz zrezygnować z posypki lub użyć jej tylko na niewielkim kawałku ciasta.
Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie
Marokański placek w łatwiejszej wersji
Choć pastilla wywodzi się z marokańskiej tradycji i często pojawia się na uroczystych stołach, nie trzeba być zawodowym kucharzem, by przygotować jej domową wersję. W oryginale najczęściej wykorzystuje się gołębie mięso i cieniutkie płaty ciasta warka (podobne do ciasta filo, ale cieńsze).
Jednak bez trudu można je zastąpić kurczakiem i dobrze rozwałkowanym domowym ciastem. To danie, które wymaga nieco cierpliwości, bo składa się z kilku etapów, tj. duszenia mięsa, robienia sosu, składania warstw, ale efekt wart jest każdej chwili spędzonej w kuchni.
Przepis na marokańska pastillę
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 50 ml letniej wody,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka oleju.
Składniki na farsz:
- 1 kurczak,
- 2 szalotki,
- 80 g masła klarowanego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżka i pół łyżeczki cynamonu (pół łyżeczki do bulionu i 1 łyżka do migdałów),
- pół pęczka świeżej kolendry,
- pół pęczka natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 3 jajka,
- 45 ml soku z cytryny,
- 60 g cukru pudru,
- 100 g mielonych migdałów,
- masło do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- W garnku roztop masło, które potrzebujesz do zrobienia ciasta.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej letnią wodę, olej i roztopione masło. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, owiń folią i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Kurczaka umyj, osusz i podziel na 8 części.
- Szalotki obierz i drobno posiekaj, a potem podsmaż na 2 łyżkach masła klarowanego do zeszklenia.
- Dodaj kawałki kurczaka, starty imbir, kurkumę, słodką paprykę, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz.
- Zalej całość 500 ml wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.
- Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je i ostudź.
- Do wywaru dodaj pół łyżeczki cynamonu, zwiększ ogień i zredukuj płyn do około 250 ml.
- W osobnej misce roztrzep jajka z sokiem z cytryny i wlej je do gorącego wywaru. Mieszaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Umyj, osusz i posiekaj drobno kolendrę i natkę pietruszki.
- Mięso oczyść z kości i skóry, drobno pokrój, połącz z sosem i posiekanymi ziołami.
- Roztop pozostałe masło.
- W oddzielnej misce wymieszaj cukier puder, mielone migdały i 1 łyżkę cynamonu.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, podziel na 6 płatów większych od formy i każdy posmaruj roztopionym masłem.
- Formę natłuść masłem, ułóż dwa płaty ciasta tak, by brzegi zwisały poza formę, rozłóż farsz, przykryj go wystającymi brzegami.
- Następnie dodaj kolejne dwa płaty, posyp mieszanką migdałową; ponownie zawiń boki do środka, przykryj ostatnimi dwoma płatami i podwiń brzegi pod spód.
- Wierzch posmaruj roztopionym masłem, piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut, aż wierzch będzie złocisty.
- Gotową pastillę lekko przestudź, posyp resztą cukru pudru wymieszanego z cynamonem.