Nie szakszuka i nie po turecku. Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić jajka po marokańsku

Jajka w różnych odsłonach to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Te po marokańsku dostarczą sporą dawkę energii na cały poranek, przemycając przy okazji porcję warzyw.

Ewa Wachowicz stawia na jajka po marokańskuEwa Wachowicz stawia na jajka po marokańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Ewa Wachowicz na śniadanie stawia na jajka. Nie jest to jednak jajecznica czy popularna szakszuka. Gwiazda proponuje, by zrobić je po marokańsku, z pomidorkami koktajlowymi, cukinią, ciecierzycą i przyprawami, które nadają daniu niepowtarzalny charakter. To doskonały wybór dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni nieco orientalnych smaków i przy okazji uciszyć burczenie w brzuchu na długie godziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Jajka po marokańsku

Ewa Wachowicz doskonale wie, jak oczarować kubki smakowe. Zwykłe śniadanie zamienia w prawdziwą ucztę, przygotowując pyszne jajka po marokańsku. W przeciwieństwie do szakszuki, która często bazuje wyłącznie na sosie pomidorowym, ten przepis wzbogacono o aromatyczną pastę harissa oraz kumin rzymski, które tworzą głęboki, korzenny smak.

Ciecierzyca dodaje sytości i wartości odżywczych, a świeży szpinak i cukinia sprawiają, że danie jest lekkie, pełne witamin i idealnie zbilansowane. To wyjątkowa propozycja, która łączy prostotę z egzotyką i pozwoli na odkrycie orientu w swojej kuchni.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka pasty harissa,
  • 500 g pomidorków koktajlowych.
  • 1 cukinia,
  • 1 szklanka bulionu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie pióra i podsmaż na dużej patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin oraz harissę i podsmaż chwilę.
  3. Dorzuć szpinak oraz odsączoną z zalewy cieciorkę i zalej połową bulionu. Gotuj przez chwilę.
  4. Część cieciorki na patelni rozgnieć widelcem. Dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
  5. Dopraw solą oraz pieprzem i duś przez chwilę.
  6. W mieszance na patelni zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
  7. Gdy białko się zetknie, udekoruj kolendrą i podawaj.

Danie najlepiej smakuje, gdy towarzyszy mu świeży, chrupiący chleb, idealny do maczania w aromatycznym sosie. Możesz użyć również chleba pita lub po prostu zaserwować jajka z kromką ulubionego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis