Nie szakszuka i nie po turecku. Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić jajka po marokańsku
Jajka w różnych odsłonach to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Te po marokańsku dostarczą sporą dawkę energii na cały poranek, przemycając przy okazji porcję warzyw.
Ewa Wachowicz na śniadanie stawia na jajka. Nie jest to jednak jajecznica czy popularna szakszuka. Gwiazda proponuje, by zrobić je po marokańsku, z pomidorkami koktajlowymi, cukinią, ciecierzycą i przyprawami, które nadają daniu niepowtarzalny charakter. To doskonały wybór dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni nieco orientalnych smaków i przy okazji uciszyć burczenie w brzuchu na długie godziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku
Jajka po marokańsku
Ewa Wachowicz doskonale wie, jak oczarować kubki smakowe. Zwykłe śniadanie zamienia w prawdziwą ucztę, przygotowując pyszne jajka po marokańsku. W przeciwieństwie do szakszuki, która często bazuje wyłącznie na sosie pomidorowym, ten przepis wzbogacono o aromatyczną pastę harissa oraz kumin rzymski, które tworzą głęboki, korzenny smak.
Ciecierzyca dodaje sytości i wartości odżywczych, a świeży szpinak i cukinia sprawiają, że danie jest lekkie, pełne witamin i idealnie zbilansowane. To wyjątkowa propozycja, która łączy prostotę z egzotyką i pozwoli na odkrycie orientu w swojej kuchni.
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka pasty harissa,
- 500 g pomidorków koktajlowych.
- 1 cukinia,
- 1 szklanka bulionu,
- sól, pieprz do smaku,
- kolendra.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w cienkie pióra i podsmaż na dużej patelni z rozgrzanym olejem.
- Gdy się zeszkli, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin oraz harissę i podsmaż chwilę.
- Dorzuć szpinak oraz odsączoną z zalewy cieciorkę i zalej połową bulionu. Gotuj przez chwilę.
- Część cieciorki na patelni rozgnieć widelcem. Dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
- Dopraw solą oraz pieprzem i duś przez chwilę.
- W mieszance na patelni zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
- Gdy białko się zetknie, udekoruj kolendrą i podawaj.
Danie najlepiej smakuje, gdy towarzyszy mu świeży, chrupiący chleb, idealny do maczania w aromatycznym sosie. Możesz użyć również chleba pita lub po prostu zaserwować jajka z kromką ulubionego pieczywa. Smacznego!