Popisowa sałatka Ewy Wachowicz. ‘Siódemka’ to murowany hit na każdej imprezie

Choć na imprezach królują klasyki w stylu jarzynowej czy gyros, jest jedna sałatka, która niezmiennie robi furorę, mimo że składa się z zaledwie kilku prostych składników. Mowa o tzw. "siódemce" Ewy Wachowicz – warstwowej sałatce, która łączy w sobie świeżość warzyw, słodycz groszku, chrupkość boczku i kremową warstwę majonezową.

Sałatka warstwowaSałatka warstwowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej znanych postaci polskiej sceny kulinarnej. Była Miss Polonia, dziennikarka i producentka, a dziś – autorka książek kucharskich i prowadząca własny program kulinarny. Jej przepisy są lubiane za to, że są domowe, sprawdzone i przystępne – idealne zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. "Siódemka" to jeden z jej popisowych przepisów – prosty, a jednocześnie zaskakująco smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Przepis na sałatkę "siódemkę" Ewy Wachowicz

Sałatka "siódemka" Ewy Wachowicz to przepis, który udowadnia, że z prostych składników można stworzyć efektowne danie na każdą okazję. Warstwowe ułożenie selera, groszku, sałaty, sera, chrupiącego boczku i majonezu sprawia, że każda porcja smakuje wyjątkowo. Dzięki połączeniu chrupkości, kremowości i lekko słodkiego akcentu z cukru, ta sałatka zawsze znika ze stołu jako pierwsza.

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego,
  • opakowanie zielonego groszku (świeży lub mrożony),
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 300 g majonezu,
  • żółty ser (ok. 150 g, najlepiej w kostce lub starty),
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka plastrów chudego boczku (lub wędzonego),
  • 1 pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od podstawy – siekam drobno sałatę lodową i układam ją na dnie szklanej miski. To będzie pierwsza warstwa.
  2. Selera naciowego kroję w drobną kostkę i wykładam na sałatę. Dobrze, żeby warstwa była równomierna – wtedy każda porcja sałatki ma odpowiedni balans chrupkości i świeżości.
  3. Zielony groszek – jeśli mam mrożony, krótko go blanszuję i studzę. Jeśli świeży – od razu dodaję jako kolejną warstwę.
  4. Teraz czas na cukier i majonez – mieszam je razem, żeby majonez był lekko słodkawy, i równomiernie rozsmarowuję po warstwie groszku. To sekretny składnik, który nadaje całości wyjątkowy smak.
  5. Na majonez daję starty lub pokrojony w kostkę żółty ser – im bardziej wyrazisty, tym lepiej.
  6. Boczek podsmażam na chrupko – bez tłuszczu, na suchej patelni. Po ostudzeniu rozsypuję go na wierzchu sałatki.
  7. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem – dla koloru, świeżości i wyraźnego aromatu.

Warianty i modyfikacje – co można dodać lub zmienić?

Słynna "siódemka" Ewy Wachowicz jest dość uniwersalna i można ją swobodnie modyfikować. To dobry pomysł jeśli chcemy jeszcze mocniej podkręcić jej smak lub gdy nie lubimy, któregoś ze składników. Przygotowałam kilka propozycji:


Ser żółty: zamiast klasycznego żółtego sera możesz użyć:

  • sera feta,
  • mozzarelli (dla łagodniejszej, kremowej wersji),
  • sera cheddar (gdy chcesz mocniejszego akcentu).

Wersja wegetariańska. Zamiast boczku można dodać:

  • prażone ziarna słonecznika lub dyni,
  • posiekane orzechy włoskie (dobrze komponują się z majonezem i selerem),
  • chrupiące grzanki lub cebulkę prażoną.

Dodatek białka. Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej sycąca, to możesz dodać:

  • 2-3 ugotowane na twardo jajka, pokrojone w kostkę,
  • kawałki grillowanego kurczaka,
  • duszoną wątróbkę z indyka,

Więcej warzyw. Możesz dorzucić np.

  • ogórka konserwowego (posiekanego),
  • kukurydzę,
  • paprykę czerwoną (dla koloru i chrupkości).

Dzięki tym modyfikacjom sałatkę łatwo dopasujesz do różnych gustów i okazji – od imprezy, przez święta, aż po lunch do pracy.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki