Popisowa sałatka Ewy Wachowicz. ‘Siódemka’ to murowany hit na każdej imprezie

Choć na imprezach królują klasyki w stylu jarzynowej czy gyros, jest jedna sałatka, która niezmiennie robi furorę, mimo że składa się z zaledwie kilku prostych składników. Mowa o tzw. "siódemce" Ewy Wachowicz – warstwowej sałatce, która łączy w sobie świeżość warzyw, słodycz groszku, chrupkość boczku i kremową warstwę majonezową.

Sałatka warstwowaSałatka warstwowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej znanych postaci polskiej sceny kulinarnej. Była Miss Polonia, dziennikarka i producentka, a dziś – autorka książek kucharskich i prowadząca własny program kulinarny. Jej przepisy są lubiane za to, że są domowe, sprawdzone i przystępne – idealne zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. "Siódemka" to jeden z jej popisowych przepisów – prosty, a jednocześnie zaskakująco smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Przepis na sałatkę "siódemkę" Ewy Wachowicz

Sałatka "siódemka" Ewy Wachowicz to przepis, który udowadnia, że z prostych składników można stworzyć efektowne danie na każdą okazję. Warstwowe ułożenie selera, groszku, sałaty, sera, chrupiącego boczku i majonezu sprawia, że każda porcja smakuje wyjątkowo. Dzięki połączeniu chrupkości, kremowości i lekko słodkiego akcentu z cukru, ta sałatka zawsze znika ze stołu jako pierwsza.

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego,
  • opakowanie zielonego groszku (świeży lub mrożony),
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 300 g majonezu,
  • żółty ser (ok. 150 g, najlepiej w kostce lub starty),
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka plastrów chudego boczku (lub wędzonego),
  • 1 pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od podstawy – siekam drobno sałatę lodową i układam ją na dnie szklanej miski. To będzie pierwsza warstwa.
  2. Selera naciowego kroję w drobną kostkę i wykładam na sałatę. Dobrze, żeby warstwa była równomierna – wtedy każda porcja sałatki ma odpowiedni balans chrupkości i świeżości.
  3. Zielony groszek – jeśli mam mrożony, krótko go blanszuję i studzę. Jeśli świeży – od razu dodaję jako kolejną warstwę.
  4. Teraz czas na cukier i majonez – mieszam je razem, żeby majonez był lekko słodkawy, i równomiernie rozsmarowuję po warstwie groszku. To sekretny składnik, który nadaje całości wyjątkowy smak.
  5. Na majonez daję starty lub pokrojony w kostkę żółty ser – im bardziej wyrazisty, tym lepiej.
  6. Boczek podsmażam na chrupko – bez tłuszczu, na suchej patelni. Po ostudzeniu rozsypuję go na wierzchu sałatki.
  7. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem – dla koloru, świeżości i wyraźnego aromatu.

Warianty i modyfikacje – co można dodać lub zmienić?

Słynna "siódemka" Ewy Wachowicz jest dość uniwersalna i można ją swobodnie modyfikować. To dobry pomysł jeśli chcemy jeszcze mocniej podkręcić jej smak lub gdy nie lubimy, któregoś ze składników. Przygotowałam kilka propozycji:


Ser żółty: zamiast klasycznego żółtego sera możesz użyć:

  • sera feta,
  • mozzarelli (dla łagodniejszej, kremowej wersji),
  • sera cheddar (gdy chcesz mocniejszego akcentu).

Wersja wegetariańska. Zamiast boczku można dodać:

  • prażone ziarna słonecznika lub dyni,
  • posiekane orzechy włoskie (dobrze komponują się z majonezem i selerem),
  • chrupiące grzanki lub cebulkę prażoną.

Dodatek białka. Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej sycąca, to możesz dodać:

  • 2-3 ugotowane na twardo jajka, pokrojone w kostkę,
  • kawałki grillowanego kurczaka,
  • duszoną wątróbkę z indyka,

Więcej warzyw. Możesz dorzucić np.

  • ogórka konserwowego (posiekanego),
  • kukurydzę,
  • paprykę czerwoną (dla koloru i chrupkości).

Dzięki tym modyfikacjom sałatkę łatwo dopasujesz do różnych gustów i okazji – od imprezy, przez święta, aż po lunch do pracy.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥