Będziecie w szoku, jak się o tym dowiecie. Czy producenci żółtego sera nas oszukują?

Podczas zakupów musimy mieć oczy szeroko otwarte i czytać składy. Ważna jest również wiedza na temat przygotowywania ulubionych produktów. Wybierając na przykład ser żółty bez laktozy, możemy niemile się zaskoczyć.

ObrazekCzy ser żółty zawiera laktozę (Pixabay)
Paulina Hermann

Produkty bez laktozy są z reguły trochę droższe, gdyż ich wyrabianie jest bardziej czasochłonne. Osoby z nietolerancją zazwyczaj po nie sięgają. Niestety, czasem pojawiają się niechciane objawy, jak ból brzucha, wzdęcia, a nawet biegunka. Dlaczego tak się dzieje? Jest jeden główny powód.

Przy nietolerancji laktozy nie można spożywać niektórych produktów

Jej przyczyną jest brak enzymu laktazy, która rozkłada cukier. Po zjedzeniu produktów zawierających laktozę pojawiają się różne objawy ze strony układu pokarmowego. Jeśli zauważymy u siebie takie dolegliwości, a nadal jemy zakazane produkty, możemy nawet nabawić się problemów ze snem oraz odwodnić organizm. Dlatego też powinniśmy unikać:

  • mleka,
  • twarogu,
  • serków homogenizowanych i wiejskich,
  • fety,
  • serków kanapkowych.

Pozostaje jednak pytanie: czy zwykły ser żółty zawiera duże ilości laktozy? Logicznym wydaje się, że skoro wytwarzany jest z mleka, to powinniśmy ją tam znaleźć. Prawda może was jednak mocno zaskoczyć.

Obrazek
Ser żółty (Unplash)

Czy warto kupować żółty ser bez laktozy?

Jako osoba, która nie toleruje tego cukru, często sięgam po produkty roślinne lub właśnie pozbawione tego składnika. Często można zauważyć dopisek "bez laktozy" na zwykłym serze żółtym. Jest on nieco droższy od zwykłego produktu. Czy faktycznie ma to jakiś sens? To raczej wykorzystywanie niewiedzy klientów, bo żółty ser sam w sobie... zawiera niewielkie ilości laktozy, które nie wywołują niechcianych objawów.

- W wyniku produkcji serów żółtych dochodzi do procesu fermentacji mlekowej, w której laktoza jest przerabiania przez bakterie na kwas mlekowy. Im dłuższy proces dojrzewania sera, tym mniej laktozy w nim zostaje. Choć żółte sery powstają z mleka, pozostają w nich dosłownie śladowe ilości (0-2 proc.) laktozy

- mówi dietetyczka z portalu Polki.pl Anna Urbańska.

Oznacza to, że często bezsensownie przepłacamy za produkt. Warto więc mieć wiedzę na temat przygotowywania wybieranych przez nas produktów.

Wybrane dla Ciebie

Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"