Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić żółty ser. Odpowiedź nie jest taka prosta

Jeśli kupujesz ser żółty na zapas i zastanawiasz się, czy można go zamrozić, to przeczytaj ten artykuł, zanim podejmiesz ten krok. Mrożenie sera żółtego jest możliwe, ale należy pamiętać o pewnych ważnych zasadach. Inaczej zarówno produkt, jak i ciebie, mogą spotkać przykre konsekwencje. 

Obrazekser żółty - Pyszności; foto: Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ser żółty i szynka to prawdopodobnie dwa najbardziej popularne produkty, których używamy do robienia kanapek. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze, a w formie tartej pojawia się niejednokrotnie jako dodatek do sosów czy makaronów. Zużywamy go więc naprawdę sporo każdego dnia. Tak więc, zamiast codziennie chodzić do sklepu, może warto kupić ten produkt na zapas? No, ewentualnie możemy jeszcze otworzyć domowy zakład serowarski.

Jednak kupowanie zapasu produktów, których trwałość nawet w lodówce nie jest specjalnie długa, grozi marnotrawstwem jedzenia. Tego przecież byśmy nie chcieli. Stąd pojawia się oczywiste pytanie, czy ser żółty można mrozić. Odpowiedź nie jest jednoznaczna, czyli: można, ale...

Obrazek
ser żółty - Pyszności; foto: Canva

Ser żółty w zamrażalniku

Na początku do kwestii mrożenia sera żółtego warto podejść od strony najważniejszej, czyli zdrowotnej. Nasze bezpieczeństwo jest przecież ważniejsze od ewentualnego pogorszenia smaku produktu. Tu pojawia się zagadnienie możliwych zatruć pokarmowych i pytanie: czy zamrożony nabiał jest niebezpieczny dla zdrowia?

Zanim umieścisz ser żółty w zamrażalniku, musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy dysponujesz stuprocentową pewnością, że produkt ten nie był już wcześniej mrożony. Jeśli istnieje, chociaż minimum takiej obawy, odpuść sobie tę czynność. Na pewno wiesz doskonale, że mrożenie nie zabija bakterii, a jedynie je usypia. Kilkukrotne mrożenie sera żółtego może więc grozić między innymi pojawieniem się na nim bakterii listeria monocytogenes, która w najlepszym przypadku pośle cię do łazienki, a w najgorszym — do szpitala.

Kolejna ważna rzecz, to czas przechowywania sera żółtego w zamrażarce. Jest ona zmienna w zależności od rodzaju sera. Twarde sery możesz mrozić nawet 3-4 miesiące, a te pełnotłuste jedynie 2 tygodnie.

Jak mrozić żółty ser?

Obrazek
ser żółty - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zdecydujesz się na zamrożenie żółtego sera, zrób to w taki sposób, by jak najbardziej ograniczyć straty. Musisz bowiem wiedzieć, że ten produkt może utracić część smaku i koloru. Możesz mu go jednak w łatwy sposób przywrócić, o czym przeczytaj tutaj. To naprawdę bardzo proste. Ponieważ lepiej zapobiegać, niż leczyć, stosuj się do tych zasad mrożenia sera:

  • Nie mroź sera w plastrach — staną się one suche i będą się kruszyły.
  • Mroź więc ser żółty w kawałkach, ale nie większych niż 500 gramów. Dzięki temu zarówno mrożenie, jak i rozmrażanie będą przebiegały równomiernie.
  • Przed zamrożeniem sera oczyść jego powierzchnię. Jeden ruch ściereczką może skutecznie ograniczyć powstawanie pleśni.
  • Ser rozmrażaj w lodówce. Jak mówią szefowie kuchni: mroź szybko, rozmrażaj powoli. To najlepszy sposób na zachowanie najlepszej możliwej jakości nie tylko rozmrażanego sera, ale również innych produktów.

Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach