Tak naprawdę wpływa na organizm kukurydza cukrowa. Jemy, a mało kto ma świadomość

Kukurydza cukrowa to przysmak znany z nadmorskich plaż i zabawnych rymowanek. Zajadamy się nią, serwując ją z masłem lub solą, czy dorzucając ziarna z puszki do sałatki. Mało kto jednak zastanawia się, co skrywają niewielkie ziarna cukrowej kukurydzy.

Czy kukurydza cukrowa jest zdrowa?Czy kukurydza cukrowa jest zdrowa?
Źródło zdjęć: © Canva | chanwangrong

W zależności od tego, do czego ma być przeznaczona, uprawiane są różne rodzaje kukurydzy. Najczęściej spotykane są trzy z nich. Pierwszym jest kukurydza cukrowa, którą najczęściej kupujemy w kolbach, a także możemy znaleźć ją w puszkach. Drugim rodzajem jest kukurydza pastewna, która jest przeznaczona na paszę dla zwierząt. Ostatnim, ale nie mniej ważnym, jest kukurydza zbożowa, z której produkuje się mąkę i kasze. Każda z tych odmian ma swoje specyficzne zastosowanie, co pokazuje, jak wszechstronna jest ta roślina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek wiśniowy z kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty

Kukurydza cukrowa - bogactwo antyoksydantów

Kukurydza cukrowa wyróżnia się wysoką zawartością polifenoli, a więc też silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Co więcej, obróbka termiczna, pasteryzacja i fermentacja zwiększają aktywność antyoksydacyjną kukurydzy. Kolor ziaren kukurydzy zależy od ilości obecnych w nich flawonoidów. Antocyjany, dajmy na to, barwią kukurydzę na niebiesko, fioletowo i czerwono. Dlatego też, wbrew opinii wielu, kolorowa kukurydza to produkt stuprocentowo naturalny, a niebieska odmiana znana była już Aztekom i Majom.

Kukurydza cukrowa dla zdrowia oczu i serca

Kukurydza cukrowa jest bogata w karotenoidy, które są prekursorami witaminy A. Karotenoidy chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który przyspiesza procesy starzenia się organizmu, a także wspierają zdrowie oczu. Ponadto kukurydza cukrowa wspiera układ krwionośny, redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także obniża ciśnienie oraz stężenie "złego" cholesterolu we krwi.

Kukurydza cukrowa może być zdrowym elementem diety
Kukurydza cukrowa może być zdrowym elementem diety © Canva | Tyas Indayanti

Kukurydza cukrowa dla lepszego funkcjonowania jelita grubego

Kukurydza cukrowa jest źródłem błonnika, magnezu oraz witaminy E, które mogą pomóc w regulowaniu poziomu insuliny. Ponadto badania wykazują, że spożywanie dziennie ok. 10 gramów skrobi opornej ze skrobi kukurydzianej pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozowo – insulinową. Wartym uwagi jest wpływ kukurydzy na jelito grube. Skrobia oporna, której kukurydza jest źródłem, poprawia pracę jelit, zmniejsza objawy biegunki, a także wykazuje działanie jako prebiotyk.

Źródło: dietetycy.org

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek