Tak naprawdę wpływa na organizm kukurydza cukrowa. Jemy, a mało kto ma świadomość
Kukurydza cukrowa to przysmak znany z nadmorskich plaż i zabawnych rymowanek. Zajadamy się nią, serwując ją z masłem lub solą, czy dorzucając ziarna z puszki do sałatki. Mało kto jednak zastanawia się, co skrywają niewielkie ziarna cukrowej kukurydzy.
12.08.2024 16:38
W zależności od tego, do czego ma być przeznaczona, uprawiane są różne rodzaje kukurydzy. Najczęściej spotykane są trzy z nich. Pierwszym jest kukurydza cukrowa, którą najczęściej kupujemy w kolbach, a także możemy znaleźć ją w puszkach. Drugim rodzajem jest kukurydza pastewna, która jest przeznaczona na paszę dla zwierząt. Ostatnim, ale nie mniej ważnym, jest kukurydza zbożowa, z której produkuje się mąkę i kasze. Każda z tych odmian ma swoje specyficzne zastosowanie, co pokazuje, jak wszechstronna jest ta roślina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kukurydza cukrowa - bogactwo antyoksydantów
Kukurydza cukrowa wyróżnia się wysoką zawartością polifenoli, a więc też silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Co więcej, obróbka termiczna, pasteryzacja i fermentacja zwiększają aktywność antyoksydacyjną kukurydzy. Kolor ziaren kukurydzy zależy od ilości obecnych w nich flawonoidów. Antocyjany, dajmy na to, barwią kukurydzę na niebiesko, fioletowo i czerwono. Dlatego też, wbrew opinii wielu, kolorowa kukurydza to produkt stuprocentowo naturalny, a niebieska odmiana znana była już Aztekom i Majom.
Kukurydza cukrowa dla zdrowia oczu i serca
Kukurydza cukrowa jest bogata w karotenoidy, które są prekursorami witaminy A. Karotenoidy chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który przyspiesza procesy starzenia się organizmu, a także wspierają zdrowie oczu. Ponadto kukurydza cukrowa wspiera układ krwionośny, redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także obniża ciśnienie oraz stężenie "złego" cholesterolu we krwi.
Kukurydza cukrowa dla lepszego funkcjonowania jelita grubego
Kukurydza cukrowa jest źródłem błonnika, magnezu oraz witaminy E, które mogą pomóc w regulowaniu poziomu insuliny. Ponadto badania wykazują, że spożywanie dziennie ok. 10 gramów skrobi opornej ze skrobi kukurydzianej pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozowo – insulinową. Wartym uwagi jest wpływ kukurydzy na jelito grube. Skrobia oporna, której kukurydza jest źródłem, poprawia pracę jelit, zmniejsza objawy biegunki, a także wykazuje działanie jako prebiotyk.
Źródło: dietetycy.org