Przez to przetwory mogą się nie udać. Jakich błędów nie popełniać podczas pasteryzacji?
Nawet najbardziej sumiennie przeprowadzona pasteryzacja może zakończyć się fiaskiem. Bardzo łatwo o błąd, przeoczenie, wystarczy mała niestaranność, a słoik może się rozszczelnić, sprawiając, że z przetworów zostanie... kicha. Zobacz, jakich błędów nie popełniać podczas pasteryzacji.
08.07.2024 19:49
Dobrze przeprowadzona pasteryzacja zapewni naszym przetworom dłuższy czas przydatności do spożycia. Dzięki temu w zimie możemy cieszyć się smakiem truskawkowego dżemu czy chrupiących ogórków konserwowych. Przetwory jednak nie zawsze się udają. Dlaczego? Oto najczęściej popełniane błędy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błędy podczas pasteryzacji. Na to zwróć szczególną uwagę
Równie ważne jak pasteryzacja jest przygotowanie do samej pasteryzacji. I nie chodzi tutaj o skład zaprawy czy samego wsadu, a o stan słoików. Szklane naczynia powinny być czyste i sterylne, a więc wolne od drobnoustrojów. Sterylność słoików jest jednym z gwarantów udanej pasteryzacji. Wystarczy wyparzyć je we wrzątku, piekarniku, kuchence mikrofalowej czy zmywarce.
Błędem jest jednak wycieranie słoików od środka po wyparzeniu. Ścierki, ręczniki kuchenne, jakiekolwiek inne tworzywo może i sprawią, że słoik stanie się suchy, ale przestanie być sterylny. Poprzez takie działanie "wpuszczamy" do słoika drobnoustroje, których pozbyliśmy się podczas wyparzania słoików. Jeśli chcesz, żeby pasteryzacja się udała, pozostaw słoiki po wyparzeniu w spokoju. Warto wiedzieć, że gumowe uszczelki w słoikach typu weck lepiej potraktować je spirytusem niżeli wrzątkiem.
Zobacz także
Pasteryzacja się nie powiodła? Sprawdź, czy popełniasz te błędy
Słoiki oczywiście nie mogą być wyszczerbione. Każdy, nawet najmniejszy odprysk, może spowodować rozszczelnienie, a to zaś może doprowadzić do fiaska podczas pasteryzacji. Ważny jest również stan zakrętek. Zakrętki do słoików typu twist-off nie mogą mieć żadnych wgnieceń, oznak rdzy, a uszczelki nie mogą być sparciałe. Natomiast gumowe uszczelki w słoikach typu weck nie powinny być spękane. Co jednak warte podkreślenia, zakrętki powinny być idealnie suche, nawet jedna kropla może spowodować rozszczelnienie słoika.
Ponadto do rozszczelnienia słoika może doprowadzić zabrudzony rant (np. podczas nakładania przetworu). Co wtedy? W takiej sytuacji najlepiej jest przetrzeć rant słoika ściereczką umoczoną we wrzątku lub w spirytusie. Zapobiegawczo jednak lepiej korzystać np. z lejków (w przypadku płynnych przetworów). Ważne jest również dokładne umycie rąk przed wkładaniem produktów do słoika. Pamiętaj również, by pozostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika podczas nakładania przetworu. Znajdujące się tam powietrze, kiedy już ostygnie, zmniejszy swoją objętość i utrzyma szczelność nakrętki pod ciśnieniem.
Zobacz także
Po pasteryzacji na mokro słoiki typu twist-off odwróć do góry dnem i pozostaw do ostudzenia, najlepiej na 24 godziny. Kiedy słoiki będą zimne, zwróć uwagę na nakrętkę – powinna być wklęsła, nie powinna klikać. Oznacza to, że przetwory są szczelne, a pasteryzacja się udała. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu bez dostępu do światła.