Wsypałem do słoika po ogórkach i odstawiłem na 15 minut. Już nie pachnie brzydko
Warzywa nie będą czekały w nieskończoność na zrobienie z nich przetworów. Kiedy więc w ostatniej chwili zorientujesz się, że słoiki, których miałeś zamiar użyć, pachną w sposób nie do zaakceptowania, to musisz działać szybko. Mamy na to sposób — i to niejeden.
09.09.2023 14:10
Kiedy już przetwory zostają zjedzone, mało kto wyrzuca stare słoiki i kupuje nowe. Co tu dużo mówić - sami tego nie robimy i nie zamierzamy nikogo zachęcać do takiej praktyki. W kwestii kupowania nowych przyrządów do przetworów zalecamy jedynie zrobienie zapasu wieczek. Nieszczelne pokrywki, według naszej subiektywnej opinii, odpowiadają za przynajmniej połowę zepsutych przetworów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szkopuł z używaniem rok po roku tych samych słoików polega na tym, że szkło po pewnym czasie zaczyna przesiąkać starymi zapachami i wonią stęchlizny. Być może nie robi tego tak mocno, jak plastik, ale jednak jest to zauważalny i uporczywy problem. Na szczęście w bardzo prosty sposób się go pozbędziesz!
Słoik będzie jak nowy
Samo umycie i wyparzenie słoików nie poradzi sobie z brzydkim zapachem ze środka. Żeby go wykurzyć, będziesz musiał użyć pewnego sprytnego sposobu. Przyda ci się, jak zawsze niezawodna w kwestiach porządkowych, soda oczyszczona. To tani i skuteczny patent na pachnące nowością szkło.
Instrukcja jej zastosowania jest w tym przypadku banalnie prosta. Chwyć za słoik i wsyp do niego łyżkę sody. Teraz wlej do środka ciepłą wodę i odstaw pojemnik na 15 minut. Następnie opróżnij słoik, umyj go płynem do mycia naczyń, a na koniec dokładnie opłucz wodą.
Zdarza się, że zapach stęchlizny jest naprawdę uparty, a ty chcesz mieć absolutną pewność, że bezpowrotnie zniknie. Wtedy poza sodą oczyszczoną zastosuj jeszcze jeden składnik: fusy po kawie. Z tych dwóch produktów i odrobiny wody przygotuj coś w rodzaju pasty, a następnie natrzyj nią środek słoika. Po raz kolejny wystarczy 15 minut, żeby uzyskać pożądany i miły dla nosa efekt.
Zobacz także
Po wszystkim nie zapomnij wyparzyć swoich słoików. O tym, jak bardzo jest to ważne, przypomniał ostatnio nawet Główny Inspektorat Sanitarny. Więcej na ten temat przeczytasz w innym naszym artykule.