Sezon na przetwory w pełni. Tak szybko i bez szorowania pozbędziesz się kleju ze słoika

Nie ma nic gorszego, niż zdrapywanie starych naklejek ze słoików z przetworami. Usuwanie resztek kleju ze szkła to istna potworność — ale tylko wtedy, gdy nie do końca wie się, jak to zrobić. Po tym artykule zostaniesz naczelnym rodzinnym specem od tej czynności!

Słoik z naklejką, której musisz się pozbyć? Żaden problem!Słoik z naklejką, której musisz się pozbyć? Żaden problem!
Źródło zdjęć: © canva.com

Kiedy mowa o kuchni i kulinarnym rzemiośle, zawsze na myśl przychodzi gotowanie. Doświadczona gospodyni kojarzy się więc z umiejętnym przygotowaniem gulaszu, zabieleniem zup, ulepieniem pierogów albo upieczeniem idealnie wyrośniętego ciasta. A gdzie w tym wszystkim drobne czynności, typu... pozbywanie się starych naklejek ze słoików?

Możesz się śmiać - ale uwierz nam, że żarty kończą się w momencie, w którym druga połówka poprosi cię o wykonanie tej roboty. Stawiamy dolary przeciwko orzechom, że wtedy, zamiast śmiechu, bliżej ci będzie do ostrego rzucania mięsem. Jak się pozbyć tego przeklętego kleju?!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Usiądź, ochłoń. Nerwy nic tu nie dadzą, podobnie jak zwykła woda i gąbka. No, chyba że dysponujesz kilkoma wolnymi godzinami, które będą ci potrzebne do skutecznego namoczenia i szorowania słoika. Według nas można to sobie odpuścić i przeznaczyć ten czas na coś przyjemnego - na przykład kino. Słoik i znajdujący się na nim zaschnięty klej ze stare etykiety wyczyścisz w znacznie prostszy i szybszy sposób.

Słoik podda się bez walki

Miłe złego początki. Etykiety ze słoików schodzą zwykle bez większego problemu. Ten zaczyna się dopiero w momencie, w którym docieramy do grubej warstwy kleju, który znajdował się pod spodem. W tym momencie należy uciec się do jednego ze sprawdzonych trików.

Dzięki tym trikom, słoik będzie jak nowy!
Dzięki tym trikom, słoik będzie jak nowy! © canva.com

Na początek produkt, który może ci się tu wydać pewnego rodzaju sensacją. Majonez. Wysmaruj nim pozostały na szkle klej i odczekaj kilkanaście minut. Zdarza się, że ten czas trzeba trochę wydłużyć. Tak czy inaczej, po wszystkim wystarczy już tylko użyć ciepłej wody i gąbki nasączonej płynem do mycia naczyń.

Na podobnej zasadzie zadziała tu olej lub masło. Niektórzy decydują się na użycie nieco mocniejszego środka: octu. W tym przypadku powinieneś go dość mocno podgrzać, dlatego uważaj, żeby się nie poparzyć. Kiedy płyn będzie już gorący, zamocz w nim listek ręcznika papierowego i nałóż na zaschnięty klej. Już po kilku minutach uparta substancja będzie musiała się poddać, a ty pozbędziesz się jej bez większego trudu!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy