Tak ocet jabłkowy robi siostra Anastazja. Jest sto razy lepszy od sklepowego i prawie nic nie kosztuje

Ocet jabłkowy siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva, Facebook; konto: Siostra Anastazja

Ocet octowi nierówny. Już lata temu została zauważona przewaga octu jabłkowego nad spirytusowym. Ten produkt ma niezwykłe właściwości, o których każdy powinien wiedzieć. Tymczasem pewna znana w kulinarnym świecie osoba postanowiła pokazać, jak go przygotowuje. Poznaj przepis na ocet jabłkowy siostry Anastazji.

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, czy użyć octu spirytusowego, czy jabłkowego, mamy wielką nadzieję, że ostatecznie postawiłaś jednak na ten drugi. Podczas gdy ocet spirytusowy niszczy czerwone krwinki i działa drażniąco na błonę śluzową żołądka, ocet jabłkowy – oczywiście odpowiednio dawkowany – można traktować niemal jak lekarstwo.

Ocet jabłkowy siostry Anastazji – Pyszności; foto: Canva

Zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy działa wspomagająco na procesy trawienne. Istnieje nawet metoda kuracji refluksu przy jego użyciu, a polega na wypiciu przed śniadaniem łyżki octu jabłkowego zmieszanego ze szklanką wodą.

Wzmacnia też nasz układ immunologiczny, ze względu na swoje odkażające właściwości. Łyżka octu jabłkowego wypita każdego dnia działa profilaktycznie na rozwój chorób wywołanych przez wirusy i bakterie.

Wspomaga odchudzanie. W tym miejscu wyraźnie zaznaczamy, że żaden – czy to naturalny, czy farmaceutyczny – środek, nie zastąpi w procesie odchudzania diety i treningów. Jest jednak udowodnione, że ocet jabłkowy zwiększa uczucie sytości i wyrównuje poziom glukozy we krwi.

Przeciwdziała chorobom serca. Dzieje się tak ze względu na to, że ocet jabłkowy zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Ocet jabłkowy siostry Anastazji – Pyszności; foto: Canva

Komu natomiast można zaufać bardziej w sprawie przygotowania tego zdrowego octu, niż siostrze Anastazji? Oto jej przepis na ten wspaniały produkt.

Ocet jabłkowy siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jabłek
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Przegotowaną i wystudzoną wodę przelej do dużego słoika. Rozpuść w niej miód i cukier.

Z jabłek usuń tylko ogonki i pokrój w ćwiartki. Wrzuć je do słoika. Nie powinny wystawać ponad poziom cieczy, która może sięgać maksymalnie do 3/4 wysokości słoika.

Przykryj słoik lnianą ściereczką, owiń gumką i odstaw w ciepłe miejsce. Przez pierwsze 7 dni powinnaś 2 razy dziennie wstrząsnąć słoikiem. Kolejne 4 tygodnie słoik może leżeć kompletnie nieruszany. Po tym czasie usuń jabłka, przelej ocet w butelki pozostaw jeszcze na tydzień.

Pamiętaj, by ocet trzymać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×