Takiego bobu nie jadłeś. Siostra Anastazja przygotowuje go w bardzo nietypowy sposób

Przełom czerwca i lipca to moment, w którym sezon na bób rozkręca się coraz bardziej. To popularne sezonowe warzywo staje się coraz tańsze, a młody bób jest najlepszy na świecie. To dobry moment, by poznać przepisy na dania z bobu. Jedną z opcji, której powinieneś spróbować jest przygotowanie bobu według receptury siostry Anastazji. Jak go zrobić i w czym dokładnie tkwi wyjątkowość tego dania?

ObrazekBób z grzybami - Pyszności; Foto Foto Canva.com i screen z facebook.com/SiostraAnastazja
Karol Wiak

Lato obfituje w wiele smaków. Największą popularnością cieszą się przede wszystkim najsmaczniejsze owoce i sezonowe warzywa. A skoro o nich mowa, to warto w tym miejscu podkreślić, że rozpoczyna się właśnie sezon na bób. Już kilkukrotnie pokazaliśmy, że można go przygotować na kilka ciekawych sposobów. Tomasz Strzelczyk poleca makaron z bobem, a siostra Anastazja bób przygotowany z nietypowym dodatkiem.

W czym tkwi wyjątkowość bobu z przepisu siostry Anastazji?

Bób to smaczne i sycące warzywo strączkowe, które wyróżnia się charakterystycznym aromatem i smakiem. Podobnie jak brukselka, jest warzywem, które albo się uwielbia, albo nienawidzi. Niezależnie od preferencji, bób jest niezwykle aromatyczny nawet w prostych wariantach, gotowany z odrobiną masła i soli.

Obrazek
Do przepisu siostry Anastazji staraj się wybrać młodą odmianę bobu - Pyszności

Można z niego przygotować warzywne pasty, smarowidła, wegańskie gulasze, a także farsze do krokietów lub naleśników. Siostra Anastazja, znana ze smacznych przepisów na dania i ciasta, ma w swoim repertuarze również doskonałe danie z bobu. Dodaje do niego pewien składnik, który sprawia, że smakuje wyjątkowo znakomicie. A są to grzyby, które nadają mu naprawdę wyjątkowego aromatu. Powinieneś przetestować tę właśnie opcję, szczególnie teraz, gdy rozkręca się sezon na bób!

Bób z grzybami przepis - jak robi go siostra Anastazja?

Aby przygotować bób z grzybami, wystarczy mieć pod ręką głęboki garnek. Ważne jest, aby wybierać jak najmłodsze okazy bobu. Gotuje się on zdecydowanie szybciej niż starsza odmiana. Co więcej, można go również spożywać wraz z łupiną. To właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych i błonnika, które są niezbędne dla prawidłowego trawienia i metabolizmu.

Składniki:

  • 1 kg dowolnych grzybów (świeżych lub mrożonych),
  • około 1 kg bobu,
  • 2 łyżki tłuszczu,
  • cebula,
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany,
  • sól i pieprz.
Obrazek
Możesz wykorzystać dowolny rodzaj grzybów - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na tłuszczu i następnie dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby.
  3. Podlej wodą lub wywarem i duś do miękkości.
  4. Odcedź bób i dodaj go do grzybów. Zapraw śmietaną, wymieszaj i dopraw do smaku.
  5. Przełóż całość do dobrze nagrzanego piekarnika na kilka minut, by bób przeszedł smakiem grzybów.
  6. Podaj na ciepło, jako dodatek do makaronu lub jako ciepłą przekąskę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend