Prawdziwe marnotrawstwo. Porcja zdrowia ląduje w śmietniku

Bób to prawdziwy rarytas i skarbnica składników odżywczych. By ze smakowitych nasion wydobyć z maksimum, należy gotować je krótko i w małej ilości wody. Młody bób najlepiej jednak spożywać na surowo. A co ze skórką? Czy łupiny trzeba się pozbywać? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

ObrazekCzy bób można jeść ze skórką - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Na straganach i sklepowych półkach pojawił się bób. Sezon na to warzywo zaczyna się na przełomie czerwca i lipca, a trwa końca sierpnia. Ten świeży, młody bób smakuje najlepiej. Co więcej, może być jedzony na surowo. Jego właściwości znane są od zamierzchłych czasów — uprawiany był prawdopodobnie już w okresie neolitu. Wzmianki na temat rośliny znajdziemy również w Biblii czy w kronikach Pliniusza Starego, spisującego dzieje starożytnego Rzymu.

Dlaczego warto jeść bób?

Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, więc może być atrakcyjnym składnikiem diety dla wegetarian i wegan. Zawiera też znaczną ilość błonnika, który jest korzystny dla układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować trawienie, utrzymuje uczucie sytości i wspomaga zdrową florę bakteryjną jelit. Co więcej, bób jest źródłem wielu witamin i minerałów: witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Witamina C pełni poprawia odporność, a minerały są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warzywo to jest niskokaloryczne i zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dzięki temu może być pomocny w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i redukcji ryzyka niektórych chorób. Zawiera również naturalne przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki.

Obrazek
Bób możemy spożywać na surowo (Pexels)

Czy można jeść bób ze skórką?

Skórka bobu jest jadalna i zawiera więcej witamin niż miąższ. To również źródło błonnika, ułatwiającego wypróżnianie. Ponadto, jedzenie bobu z łupiną zwiększa uczucie sytości. Bób ze skórką ma też niższy indeks glikemiczny, niż obrany bób, nie podnosi więc tak szybko cukru we krwi, jak bób bez skórki. W przypadku młodego bobu wskazane jest jedzenie go na surowo — wtedy zawiera najwięcej składników odżywczych (gotowanie może zmniejszyć ich ilość nawet o 40 proc.).

Warto jednak wziąć pod uwagę, że skórka bobu może być nieco twarda, zwłaszcza u starszych roślin. O ile jedzenie młodego bobu w łupinie nie powinno sprawiać problemów, tak starsze ziarna mogą mieć twardą i łykowatą skórkę, trudną do przeżucia. Ponadto, nasiono jedzone z łupiną może być też trudniejsze do strawienia, więc poleca się obieranie bobu osobom, które mają problemy z trawieniem.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem