Prawdziwe marnotrawstwo. Porcja zdrowia ląduje w śmietniku

Bób to prawdziwy rarytas i skarbnica składników odżywczych. By ze smakowitych nasion wydobyć z maksimum, należy gotować je krótko i w małej ilości wody. Młody bób najlepiej jednak spożywać na surowo. A co ze skórką? Czy łupiny trzeba się pozbywać? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

ObrazekCzy bób można jeść ze skórką - Pyszności; Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Na straganach i sklepowych półkach pojawił się bób. Sezon na to warzywo zaczyna się na przełomie czerwca i lipca, a trwa końca sierpnia. Ten świeży, młody bób smakuje najlepiej. Co więcej, może być jedzony na surowo. Jego właściwości znane są od zamierzchłych czasów — uprawiany był prawdopodobnie już w okresie neolitu. Wzmianki na temat rośliny znajdziemy również w Biblii czy w kronikach Pliniusza Starego, spisującego dzieje starożytnego Rzymu.

Dlaczego warto jeść bób?

Bób jest doskonałym źródłem białka roślinnego, więc może być atrakcyjnym składnikiem diety dla wegetarian i wegan. Zawiera też znaczną ilość błonnika, który jest korzystny dla układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować trawienie, utrzymuje uczucie sytości i wspomaga zdrową florę bakteryjną jelit. Co więcej, bób jest źródłem wielu witamin i minerałów: witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Witamina C pełni poprawia odporność, a minerały są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warzywo to jest niskokaloryczne i zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dzięki temu może być pomocny w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i redukcji ryzyka niektórych chorób. Zawiera również naturalne przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki.

Obrazek
Bób możemy spożywać na surowo (Pexels)

Czy można jeść bób ze skórką?

Skórka bobu jest jadalna i zawiera więcej witamin niż miąższ. To również źródło błonnika, ułatwiającego wypróżnianie. Ponadto, jedzenie bobu z łupiną zwiększa uczucie sytości. Bób ze skórką ma też niższy indeks glikemiczny, niż obrany bób, nie podnosi więc tak szybko cukru we krwi, jak bób bez skórki. W przypadku młodego bobu wskazane jest jedzenie go na surowo — wtedy zawiera najwięcej składników odżywczych (gotowanie może zmniejszyć ich ilość nawet o 40 proc.).

Warto jednak wziąć pod uwagę, że skórka bobu może być nieco twarda, zwłaszcza u starszych roślin. O ile jedzenie młodego bobu w łupinie nie powinno sprawiać problemów, tak starsze ziarna mogą mieć twardą i łykowatą skórkę, trudną do przeżucia. Ponadto, nasiono jedzone z łupiną może być też trudniejsze do strawienia, więc poleca się obieranie bobu osobom, które mają problemy z trawieniem.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył