Dodaj do gotującego się bobu zamiast soli. Będzie o niebo smaczniejszy
W czerwcu wystartował sezon na bób. To obłędnie pyszne warzywo, na które czekamy cały rok. I choć na początku jego ceny potrafią być zatrważające, to wielu z nas nie może się mu oprzeć. Problem pojawia się jednak, gdy trzeba ugotować bób tak, by smakował jak najlepiej. Doświadczeni kucharze podpowiadają, jak ugotować bób, by był obłędnie smaczny i co dodać do wody, by nie był twardy.
12.06.2023 | aktual.: 12.06.2023 11:06
Bób wykorzystuje się w kuchni na wiele różnorodnych sposobów. Świetnie smakuje ugotowany z łyżką masła, ale też na przykład jako pasta na kanapki. Jest również doskonałym składnikiem różnego rodzaju makaronów, zup, czy sosów. Ile czasu trzeba jednak gotować bób, by był idealnie miękki? Podpowiadamy.
Jak ugotować bób? Dodaj to do garnka, a efekt cię zaskoczy
Gotowanie bobu jest dla wielu wyzwaniem, choć wcale nie wydaje się, by była to najtrudniejsza czynność w kuchni. Okazuje się jednak, że ugotowanie smacznego i idealnie miękkiego bobu nie jest proste. Jak zatem to zrobić? Doświadczeni kucharze mają na to swój własny sposób. Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z dosypywania soli do garnka. Warto zastąpić ją łyżką cukru.
Jak gotować bób, by był idealny? Dla wielu może być zaskoczeniem, że młody bób można gotować zaledwie przez kilka minut. Dzięki temu będzie jędrny i obłędnie smaczny. W szczycie sezonu najlepiej gotować go przez kwadrans, a starszy jeszcze dłużej, ponieważ może być zbyt mączysty. Aby się upewnić, czy bób jest już gotowy do wyjęcia z garnka, warto spróbować kilku ziaren.
Po ugotowaniu ziarenka bobu należy odcedzić. Następnie zalać je zimną wodą i powtórnie odcedzić. Podajemy w skórkach lub obieramy (wcześniej bądź robimy to na bieżąco). Ugotowany bób doskonale komponuje się z masłem i szczyptą soli. Świetnie smakuje również podsmażony na patelni z różnorodnymi ziołami. Wówczas jest niezwykle aromatyczny.
Pamiętaj, że zawsze możesz wykorzystać go jako dodatek do różnych dań - sałatek, pierogów czy nawet mięs.