Dodaj do gotującego się bobu zamiast soli. Będzie o niebo smaczniejszy

W czerwcu wystartował sezon na bób. To obłędnie pyszne warzywo, na które czekamy cały rok. I choć na początku jego ceny potrafią być zatrważające, to wielu z nas nie może się mu oprzeć. Problem pojawia się jednak, gdy trzeba ugotować bób tak, by smakował jak najlepiej. Doświadczeni kucharze podpowiadają, jak ugotować bób, by był obłędnie smaczny i co dodać do wody, by nie był twardy. 

Jak ugotować bób? Fot. AdobeStockJak ugotować bób? Fot. AdobeStock

Bób wykorzystuje się w kuchni na wiele różnorodnych sposobów. Świetnie smakuje ugotowany z łyżką masła, ale też na przykład jako pasta na kanapki. Jest również doskonałym składnikiem różnego rodzaju makaronów, zup, czy sosów. Ile czasu trzeba jednak gotować bób, by był idealnie miękki? Podpowiadamy.

Jak ugotować bób? Dodaj to do garnka, a efekt cię zaskoczy

Gotowanie bobu jest dla wielu wyzwaniem, choć wcale nie wydaje się, by była to najtrudniejsza czynność w kuchni. Okazuje się jednak, że ugotowanie smacznego i idealnie miękkiego bobu nie jest proste. Jak zatem to zrobić? Doświadczeni kucharze mają na to swój własny sposób. Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z dosypywania soli do garnka. Warto zastąpić ją łyżką cukru.

Jak gotować bób, by był idealny? Dla wielu może być zaskoczeniem, że młody bób można gotować zaledwie przez kilka minut. Dzięki temu będzie jędrny i obłędnie smaczny. W szczycie sezonu najlepiej gotować go przez kwadrans, a starszy jeszcze dłużej, ponieważ może być zbyt mączysty. Aby się upewnić, czy bób jest już gotowy do wyjęcia z garnka, warto spróbować kilku ziaren.

Po ugotowaniu ziarenka bobu należy odcedzić. Następnie zalać je zimną wodą i powtórnie odcedzić. Podajemy w skórkach lub obieramy (wcześniej bądź robimy to na bieżąco). Ugotowany bób doskonale komponuje się z masłem i szczyptą soli. Świetnie smakuje również podsmażony na patelni z różnorodnymi ziołami. Wówczas jest niezwykle aromatyczny.

Pamiętaj, że zawsze możesz wykorzystać go jako dodatek do różnych dań - sałatek, pierogów czy nawet mięs.

Obrazek
Jak ugotować bób? Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej