PrzepisJak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Za ten trik nam podziękujesz

Jak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Za ten trik nam podziękujesz

Kotlety mielone. Fot. AdobeStock
Kotlety mielone. Fot. AdobeStock

11.06.2023 12:55, aktual.: 11.06.2023 14:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odgrzewane kotlety mielone wcale nie muszą być suche. Jeśli zadbamy o ich odpowiednie przygotowanie, będą smakować obłędnie. Będą też soczyste - dokładnie takie, jak w dniu przygotowania. A co najlepsze, nie potrzebujemy do tego ani kropli oleju. Jak odgrzać kotlety mielone? Podpowiadamy.

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Często pojawiają się na naszych stołach. Zazwyczaj towarzyszą im ziemniaki z koperkiem i mizeria. Najlepsze mielone to te, które nie są ani zbyt suche, ani za twarde. Na szczęście ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. A z odgrzewaniem pójdzie ci jak z płatka.

Jak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Prosty, ale skuteczny trik

Odgrzewanie kotletów mielonych, by nie straciły smaku i soczystości, to dość prosta sprawa. Wystarczy poznać jeden trik i już zawsze się do niego stosować. Przede wszystkim nie powinniśmy odgrzewać kotletów w mikrofalówce. Wysuszą się i będą niesmaczne. Niewskazane jest również odgrzewanie ich w mikrofali w plastikowym pudełku czy woreczku foliowym.

Najlepszą metodą okazuje się ta najprostsza. Należy wlać na patelnię odrobinę wody i położyć na nią kotlety mielone. Następnie należy przykryć patelnię pokrywką, by rozchodząca się para wodna mogła nagrzać danie. Ten sposób pozwoli całkowicie zrezygnować z oleju, ale przede wszystkim nie wysuszy mięsa.

Kotlety mielone. Fot. Pixabay
Kotlety mielone. Fot. Pixabay

Jak odgrzać mielone, by były chrupiące?

Jeśli jednak zależy nam na tym, by nasze odgrzewane kotlety mielone były chrupiące, sprawa z użyciem oleju zdecydowanie się komplikuje. Najpierw należy odgrzać kotlety na podany wyżej sposób, a następnie na drugą patelnię nalać trochę oleju i położyć na niej kotlety. Smażenie nie powinno trwać długo. 3 minuty na każdą stronę zdecydowanie wystarczy. Jeśli chcemy odsączyć nadmiar tłuszczu z kotletów mielonych, powinniśmy użyć w tym celu papierowego ręcznika.

Kotlety mielone. Fot. Pexels
Kotlety mielone. Fot. Pexels
kotlety mielonekotletymielone