Jak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Za ten trik nam podziękujesz

Odgrzewane kotlety mielone wcale nie muszą być suche. Jeśli zadbamy o ich odpowiednie przygotowanie, będą smakować obłędnie. Będą też soczyste - dokładnie takie, jak w dniu przygotowania. A co najlepsze, nie potrzebujemy do tego ani kropli oleju. Jak odgrzać kotlety mielone? Podpowiadamy.

Kotlety mielone. Fot. AdobeStockKotlety mielone. Fot. AdobeStock

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Często pojawiają się na naszych stołach. Zazwyczaj towarzyszą im ziemniaki z koperkiem i mizeria. Najlepsze mielone to te, które nie są ani zbyt suche, ani za twarde. Na szczęście ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. A z odgrzewaniem pójdzie ci jak z płatka.

Jak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Prosty, ale skuteczny trik

Odgrzewanie kotletów mielonych, by nie straciły smaku i soczystości, to dość prosta sprawa. Wystarczy poznać jeden trik i już zawsze się do niego stosować. Przede wszystkim nie powinniśmy odgrzewać kotletów w mikrofalówce. Wysuszą się i będą niesmaczne. Niewskazane jest również odgrzewanie ich w mikrofali w plastikowym pudełku czy woreczku foliowym.

Najlepszą metodą okazuje się ta najprostsza. Należy wlać na patelnię odrobinę wody i położyć na nią kotlety mielone. Następnie należy przykryć patelnię pokrywką, by rozchodząca się para wodna mogła nagrzać danie. Ten sposób pozwoli całkowicie zrezygnować z oleju, ale przede wszystkim nie wysuszy mięsa.

Kotlety mielone. Fot. Pixabay
Kotlety mielone. Fot. Pixabay

Jak odgrzać mielone, by były chrupiące?

Jeśli jednak zależy nam na tym, by nasze odgrzewane kotlety mielone były chrupiące, sprawa z użyciem oleju zdecydowanie się komplikuje. Najpierw należy odgrzać kotlety na podany wyżej sposób, a następnie na drugą patelnię nalać trochę oleju i położyć na niej kotlety. Smażenie nie powinno trwać długo. 3 minuty na każdą stronę zdecydowanie wystarczy. Jeśli chcemy odsączyć nadmiar tłuszczu z kotletów mielonych, powinniśmy użyć w tym celu papierowego ręcznika.

Kotlety mielone. Fot. Pexels
Kotlety mielone. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej