Jak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Za ten trik nam podziękujesz
Odgrzewane kotlety mielone wcale nie muszą być suche. Jeśli zadbamy o ich odpowiednie przygotowanie, będą smakować obłędnie. Będą też soczyste - dokładnie takie, jak w dniu przygotowania. A co najlepsze, nie potrzebujemy do tego ani kropli oleju. Jak odgrzać kotlety mielone? Podpowiadamy.
11.06.2023 | aktual.: 11.06.2023 14:13
Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Często pojawiają się na naszych stołach. Zazwyczaj towarzyszą im ziemniaki z koperkiem i mizeria. Najlepsze mielone to te, które nie są ani zbyt suche, ani za twarde. Na szczęście ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. A z odgrzewaniem pójdzie ci jak z płatka.
Jak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Prosty, ale skuteczny trik
Odgrzewanie kotletów mielonych, by nie straciły smaku i soczystości, to dość prosta sprawa. Wystarczy poznać jeden trik i już zawsze się do niego stosować. Przede wszystkim nie powinniśmy odgrzewać kotletów w mikrofalówce. Wysuszą się i będą niesmaczne. Niewskazane jest również odgrzewanie ich w mikrofali w plastikowym pudełku czy woreczku foliowym.
Najlepszą metodą okazuje się ta najprostsza. Należy wlać na patelnię odrobinę wody i położyć na nią kotlety mielone. Następnie należy przykryć patelnię pokrywką, by rozchodząca się para wodna mogła nagrzać danie. Ten sposób pozwoli całkowicie zrezygnować z oleju, ale przede wszystkim nie wysuszy mięsa.
Jak odgrzać mielone, by były chrupiące?
Jeśli jednak zależy nam na tym, by nasze odgrzewane kotlety mielone były chrupiące, sprawa z użyciem oleju zdecydowanie się komplikuje. Najpierw należy odgrzać kotlety na podany wyżej sposób, a następnie na drugą patelnię nalać trochę oleju i położyć na niej kotlety. Smażenie nie powinno trwać długo. 3 minuty na każdą stronę zdecydowanie wystarczy. Jeśli chcemy odsączyć nadmiar tłuszczu z kotletów mielonych, powinniśmy użyć w tym celu papierowego ręcznika.