Fatalny błąd podczas gotowania ziemniaków. Popełnia go wielu Polaków

Gotowanie ziemniaków to czynność, którą wielu z nas uważa za najprostszą w kuchni. Okazuje się jednak, że nawet i tutaj możemy popełnić szereg błędów. Jeden z nich powinniśmy w szczególności wyeliminować. Przez to, co robimy, warzywa te tracą wartości odżywcze. 

Fatalny błąd podczas gotowania ziemniaków. Popełnia go wielu Polaków. Fot. AdobeStockFatalny błąd podczas gotowania ziemniaków. Popełnia go wielu Polaków. Fot. AdobeStock

Ziemniaki smakują świetnie pod każdą postacią - zarówno gotowane, smażone, jak i pieczone. Są składnikami sałatek, zapiekanek, doskonale sprawdzają się też w roli dodatków do mięs czy sosów. Wbrew powszechnemu przekonaniu wcale nie są tuczące. Mają również wiele wartości odżywczych. Jeden często popełniany przez nas błąd może ich jednak pozbawić.

Gotowanie ziemniaków. Tęgo błędu nie warto popełniać

Wiele osób nie wie, że gotując ziemniaki, popełnia ogromny błąd. Zazwyczaj wrzucamy obrane i umyte ziemniaki do garnka, a następnie zalewamy je zimną wodą. To jednak duży błąd, przez który w trakcie gotowania tracą one bardzo dużo wartości odżywczych. Aby je zachować, wystarczy wrzucić ziemniaki do wrzącej wody. Ważne jest również solenie ziemniaków w odpowiednim momencie. Należy zrobić to dopiero wtedy, gdy ziemniaki zmiękną. Warto też uważać, by nie przesadzić z solą. 1 łyżeczka na litr wody wystarczy.

Fatalny błąd podczas gotowania ziemniaków. Popełnia go wielu Polaków. Fot. Pixabay
Fatalny błąd podczas gotowania ziemniaków. Popełnia go wielu Polaków. Fot. Pixabay

Jak szybko ugotować ziemniaki? Wystarczy jeden składnik

Gotowanie ziemniaków trwa około 20-30 minut. Aby ugotowały się szybciej, należy przede wszystkim pokroić je na mniejsze kawałki. Okazuje się jednak, że można jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie tych warzyw. Potrzebujemy tylko jednego składnika, który na pewno znajdziemy w każdej lodówce. Mowa tu o maśle. Niektórym może wydać się to absurdalne, jednak rzeczywiście działa. Wystarczy, że do garnka z ziemniakami dodamy łyżkę masła, a nie tylko będą gotowe o wiele szybciej, ale też woda nie będzie kipieć, więc możemy spuścić je z oka. Co więcej, ich smak będzie o wiele delikatniejszy i bardziej kremowy. Gwarantujemy, że dzięki temu sprytnemu sposobowi będą o wiele smaczniejsze, co z pewnością doceni cała rodzina.

Fatalny błąd podczas gotowania ziemniaków. Popełnia go wielu Polaków. Fot. Pixabay
Fatalny błąd podczas gotowania ziemniaków. Popełnia go wielu Polaków. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej