Weź kilka listków tego zioła i zaparz razem z kawą. Pobudza lepiej, niż zwykła czarna

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. To pyszny, aromatyczny napój, który potrafi dać energię na cały dzień. Okazuje się jednak, że kilka listków tego zioła może jeszcze bardziej pobudzić nas do działania. To jednak nie jest jedyny powód, dla którego warto dodać je do swojej filiżanki z kawą.

ObrazekKawa z miętą. Fot. Pexels

Dodatków do kawy jest naprawdę dużo. Warto wybrać jednak takie, które niosą ze sobą cenne właściwości i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Choć kawa z ziołami może początkowo brzmieć absurdalnie, to gwarantujemy, że jest pyszna i szybko zauważymy efekty jej działania. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku, co zrobić, by móc cieszyć się pyszną kawą.

Kawa z dodatkami. Ten napój na pewno cię zaskoczy

Picie kawy z miętą nie jest zbyt popularne. Warto jednak wprowadzić ten nawyk do swojej rutyny, ponieważ szybko można zauważyć efekty. Pozytywnie działa na trawienie, ale też pobudza lepiej, niż zwykła czarna. Zdecydowanie największym plusem jest jednak jej smak.

Jeśli lubimy orzeźwiające napoje, to sprawdzi się idealnie. Doskonale smakuje również w połączeniu z kostkami lodu i odrobiną mleka. Jeśli chcemy sprawić, by smak mięty był intensywniejszy, możemy również użyć syropu miętowego.

kawa z miętą. Fot. Pixabay
kawa z miętą. Fot. Pixabay

Kawa z miętą - przepis. Jest obłędnie pyszna

Składniki:

  • ¾ kubka wybranego rodzaju kawy,
  • świeże liście mięty,
  • mleko (opcjonalnie),
  • kostki lodu (opcjonalnie),
  • syrop miętowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wsypujemy wybraną kawę do kubka (mieloną bądź rozpuszczalną), a następnie dodajemy kilka liści mięty. Jeśli robimy kawę z ekspresu, wkładamy liście mięty do pustego kubka i dopiero później przygotowujemy napój.
  2. Zalewamy zawartość kubka gorącą wodą i parzymy przez kilka minut.
  3. Wyjmujemy z kawy liście mięty i opcjonalnie dolewamy mleko i syrop miętowy. Możemy również dodać kostki lodu, dzięki którym kawa będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie mieszamy. Smacznego!
kawa z miętą. Fot. Pixabay
kawa z miętą. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥