PoradyWeź kilka listków tego zioła i zaparz razem z kawą. Pobudza lepiej, niż zwykła czarna

Weź kilka listków tego zioła i zaparz razem z kawą. Pobudza lepiej, niż zwykła czarna

Kawa z miętą. Fot. Pexels
Kawa z miętą. Fot. Pexels
26.05.2023 12:34, aktualizacja: 15.09.2023 13:58

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. To pyszny, aromatyczny napój, który potrafi dać energię na cały dzień. Okazuje się jednak, że kilka listków tego zioła może jeszcze bardziej pobudzić nas do działania. To jednak nie jest jedyny powód, dla którego warto dodać je do swojej filiżanki z kawą.

Dodatków do kawy jest naprawdę dużo. Warto wybrać jednak takie, które niosą ze sobą cenne właściwości i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Choć kawa z ziołami może początkowo brzmieć absurdalnie, to gwarantujemy, że jest pyszna i szybko zauważymy efekty jej działania. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku, co zrobić, by móc cieszyć się pyszną kawą.

Kawa z dodatkami. Ten napój na pewno cię zaskoczy

Picie kawy z miętą nie jest zbyt popularne. Warto jednak wprowadzić ten nawyk do swojej rutyny, ponieważ szybko można zauważyć efekty. Pozytywnie działa na trawienie, ale też pobudza lepiej, niż zwykła czarna. Zdecydowanie największym plusem jest jednak jej smak.

Jeśli lubimy orzeźwiające napoje, to sprawdzi się idealnie. Doskonale smakuje również w połączeniu z kostkami lodu i odrobiną mleka. Jeśli chcemy sprawić, by smak mięty był intensywniejszy, możemy również użyć syropu miętowego.

kawa z miętą. Fot. Pixabay
kawa z miętą. Fot. Pixabay

Kawa z miętą - przepis. Jest obłędnie pyszna

Składniki:

  • ¾ kubka wybranego rodzaju kawy,
  • świeże liście mięty,
  • mleko (opcjonalnie),
  • kostki lodu (opcjonalnie),
  • syrop miętowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wsypujemy wybraną kawę do kubka (mieloną bądź rozpuszczalną), a następnie dodajemy kilka liści mięty. Jeśli robimy kawę z ekspresu, wkładamy liście mięty do pustego kubka i dopiero później przygotowujemy napój.
  2. Zalewamy zawartość kubka gorącą wodą i parzymy przez kilka minut.
  3. Wyjmujemy z kawy liście mięty i opcjonalnie dolewamy mleko i syrop miętowy. Możemy również dodać kostki lodu, dzięki którym kawa będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie mieszamy. Smacznego!
kawa z miętą. Fot. Pixabay
kawa z miętą. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także