Weź kilka listków tego zioła i zaparz razem z kawą. Pobudza lepiej, niż zwykła czarna

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. To pyszny, aromatyczny napój, który potrafi dać energię na cały dzień. Okazuje się jednak, że kilka listków tego zioła może jeszcze bardziej pobudzić nas do działania. To jednak nie jest jedyny powód, dla którego warto dodać je do swojej filiżanki z kawą.

ObrazekKawa z miętą. Fot. Pexels

Dodatków do kawy jest naprawdę dużo. Warto wybrać jednak takie, które niosą ze sobą cenne właściwości i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Choć kawa z ziołami może początkowo brzmieć absurdalnie, to gwarantujemy, że jest pyszna i szybko zauważymy efekty jej działania. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku, co zrobić, by móc cieszyć się pyszną kawą.

Kawa z dodatkami. Ten napój na pewno cię zaskoczy

Picie kawy z miętą nie jest zbyt popularne. Warto jednak wprowadzić ten nawyk do swojej rutyny, ponieważ szybko można zauważyć efekty. Pozytywnie działa na trawienie, ale też pobudza lepiej, niż zwykła czarna. Zdecydowanie największym plusem jest jednak jej smak.

Jeśli lubimy orzeźwiające napoje, to sprawdzi się idealnie. Doskonale smakuje również w połączeniu z kostkami lodu i odrobiną mleka. Jeśli chcemy sprawić, by smak mięty był intensywniejszy, możemy również użyć syropu miętowego.

kawa z miętą. Fot. Pixabay
kawa z miętą. Fot. Pixabay

Kawa z miętą - przepis. Jest obłędnie pyszna

Składniki:

  • ¾ kubka wybranego rodzaju kawy,
  • świeże liście mięty,
  • mleko (opcjonalnie),
  • kostki lodu (opcjonalnie),
  • syrop miętowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wsypujemy wybraną kawę do kubka (mieloną bądź rozpuszczalną), a następnie dodajemy kilka liści mięty. Jeśli robimy kawę z ekspresu, wkładamy liście mięty do pustego kubka i dopiero później przygotowujemy napój.
  2. Zalewamy zawartość kubka gorącą wodą i parzymy przez kilka minut.
  3. Wyjmujemy z kawy liście mięty i opcjonalnie dolewamy mleko i syrop miętowy. Możemy również dodać kostki lodu, dzięki którym kawa będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie mieszamy. Smacznego!
kawa z miętą. Fot. Pixabay
kawa z miętą. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej