Zwróć uwagę na ten szczegół przy zakupie bobu. Tylko tak wybierzesz najlepszy

Z każdym kolejnym dniem, sezon na bób nabiera tempa. Podobnie, jak w przypadku innych warzyw i owoców, również i tu zależy ci na tym, by kupić świeży bób. Zanim pobiegniesz na targ po ulubiony warzywny przysmak, sprawdź jak wybrać ten najlepszy bób. Te wskazówki będą szczególnie pomocne, gdy chcesz zachwycać się jego najlepszym smakiem.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Pomimo tego, że jeszcze nie tak dawno, bób kojarzył się raczej z prostą kuchnią, to coraz częściej jest składnikiem bardziej wyrafinowanych dań. I nic w tym dziwnego, bo jego smak zachwyca w połączeniu z innymi produktami. W niektórych miastach sezon na bób już się rozpoczyna, ale to najlepsze dopiero nadejdzie. W opinii wielu osób, najsmaczniejsze są świeże i młode strąki. Jak wybrać i kupić świeży bób? Czym się kierować podczas zakupu, by zachwycał smakiem, niezależnie od formy przygotowania i podania?

Dlaczego warto sięgać po świeży bób?

Bób to bez wątpienia jedno z popularniejeszych warzyw, gdy weźmiesz pod uwagę warzywa sezonowe. Sezon na bób trwa krótko, dlatego warto jest wykorzystać ten czas możliwie jak najlepiej. Świeży bób to warzywo, które zachwyca niepowtarzalnym smakiem - niezależnie od tego, czy go ugotowałeś, upiekłeś, czy połączyłeś z innymi składnikami. Jeśli tylko masz taką możliwość, to warto posadzić go na własnej działce. Różnica w smaku będzie znacząca, a ty nie będziesz musiał się zastanawiać, jak kupić świeży bób.

Obrazek
Sezon na bób - Pyszności; Foto Canva.com

Warto sięgać po świeży bób ze względu na jego wysoką wartość odżywczą i bogactwo składników odżywczych, takich jak białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały. Bób jest również niskokaloryczny, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o swoją sylwetkę. Dodatkowo, ma wyjątkowy smak i aromat, który sprawia, że jest przyjemny w spożyciu i może być używany w różnorodnych potrawach, takich jak sałatki, zupy, risotto czy dania jednogarnkowe.

Jak kupić świeży bób?

Są pewne szczegóły, które pozwolą ci wybrać świeży bób, już w momencie wizyty na targu. Nie jest to łatwa sztuka, bo niemal każdy sprzedawca przekonuje, że jest to młody bób z porannych zbiorów. Jeśli zależy ci na tym, by był to świeży bób, to najlepiej jest szukać warzywa w strąkach. Niestety, ale mało kto sprzedaje go w takiej formie. Najczęściej sprzedaje się go w foliowych woreczkach. Na co zwrócić uwagę w takim przypadku?

Obrazek
Zakup świeżego bobu może być wyzwaniem - Pyszności; Foto AdobeStock

Bób będzie świeży, gdy:

  • Ma małe, intensywnie zielone i jędrne ziarna,
  • im większe ziarna bobu, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie niesmaczny,
  • wybierz bób w takich woreczkach, które nie leżały na słońcu - często zdarza się, że bób w woreczkach leży przez długie godziny na słońcu, przez co wewnątrz skrapla się woda, co przyczynia się do psucia bobu,
  • będziesz go odpowiednio przechowywać - po powrocie do domu, przesyp ziarna do miseczki lub papierowej torby, dzięki czemu nasiona dłużej poleżą.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza