Nie musisz już gotować makaronu. Inny sposób jest sto razy lepszy

Makaron to jeden z najpowszechniej używanych w polskich domach produktów spożywczych. W 99 proc. przypadków gotuje się go w osolonej wodzie — to w końcu banał i podstawa. A jednak profesjonalni kucharze wiedzą, że nie tylko w ten sposób można go przygotować. Istnieje też drugi patent, który możesz w mig wykorzystać i przekonać się o jego zaletach. 

ObrazekTak przygotowany makaron podbije twoje kubki smakowe! - Pyszności; foto: Canva

Chociaż międzynarodowość coraz mocniej wpisuje się w menu nadwiślańskich domostw, to potrawy narodowe z Meksyku, Japonii czy Indii nadal muszą uznać wyższość popularności kuchni włoskiej. Tak, Polacy dosłownie oszaleli na punkcie pizzy i makaronów i coraz częściej postanawiają konsumować takie dania nie tylko w specjalizujących się w nich restauracjach, ale również we własnych domach.

Z tego też powodu z makaronem żyjemy już za pan brat i chociaż nadal wielu z nas popełnia podczas jego gotowania masę błędów, to staramy się to nadrabiać własnymi patentami kulinarnymi. Jednym z nich jest sposób obróbki termicznej klusek. Okazuje się bowiem, że nie zawsze trzeba je gotować. Ba, wielu kucharzy uważa, że makaron pieczony jest po prostu znacznie lepszy, bo przesiąka smakiem przypraw i sosu. A jak to zastosować w praktyce? Nic prostszego: na przykład w ten sposób.

Obrazek
Pieczony makaron? Czemu by nie! - Pyszności; foto: Canva

Pieczony makaron z serem i pomidorami

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 250 g śmietany 30 proc.,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml wody,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • listki bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia żaroodpornego przełóż surowy makaron. Oprósz go suszoną bazylią, skropl oliwą z oliwek i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Tak doprawiony makaron zalej teraz śmietaną, wodą i passatą pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Całość postaraj się delikatnie wymieszać — tak, żeby nie połamać makaronu.
  3. Na koniec zetrzyj parmezan i rozsyp go na wierzchu makaronu. Naczynie żaroodporne wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 35 minut. Udekoruj listkami bazylii. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇