PoradyNie musisz już gotować makaronu. Inny sposób jest sto razy lepszy

Nie musisz już gotować makaronu. Inny sposób jest sto razy lepszy

Tak przygotowany makaron podbije twoje kubki smakowe! - Pyszności; foto: Canva
Tak przygotowany makaron podbije twoje kubki smakowe! - Pyszności; foto: Canva
03.08.2023 11:02

Makaron to jeden z najpowszechniej używanych w polskich domach produktów spożywczych. W 99 proc. przypadków gotuje się go w osolonej wodzie — to w końcu banał i podstawa. A jednak profesjonalni kucharze wiedzą, że nie tylko w ten sposób można go przygotować. Istnieje też drugi patent, który możesz w mig wykorzystać i przekonać się o jego zaletach. 

Chociaż międzynarodowość coraz mocniej wpisuje się w menu nadwiślańskich domostw, to potrawy narodowe z Meksyku, Japonii czy Indii nadal muszą uznać wyższość popularności kuchni włoskiej. Tak, Polacy dosłownie oszaleli na punkcie pizzy i makaronów i coraz częściej postanawiają konsumować takie dania nie tylko w specjalizujących się w nich restauracjach, ale również we własnych domach.

Z tego też powodu z makaronem żyjemy już za pan brat i chociaż nadal wielu z nas popełnia podczas jego gotowania masę błędów, to staramy się to nadrabiać własnymi patentami kulinarnymi. Jednym z nich jest sposób obróbki termicznej klusek. Okazuje się bowiem, że nie zawsze trzeba je gotować. Ba, wielu kucharzy uważa, że makaron pieczony jest po prostu znacznie lepszy, bo przesiąka smakiem przypraw i sosu. A jak to zastosować w praktyce? Nic prostszego: na przykład w ten sposób.

Pieczony makaron? Czemu by nie! - Pyszności; foto: Canva
Pieczony makaron? Czemu by nie! - Pyszności; foto: Canva

Pieczony makaron z serem i pomidorami

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 250 g śmietany 30 proc.,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml wody,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • listki bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia żaroodpornego przełóż surowy makaron. Oprósz go suszoną bazylią, skropl oliwą z oliwek i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Tak doprawiony makaron zalej teraz śmietaną, wodą i passatą pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Całość postaraj się delikatnie wymieszać — tak, żeby nie połamać makaronu.
  3. Na koniec zetrzyj parmezan i rozsyp go na wierzchu makaronu. Naczynie żaroodporne wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 35 minut. Udekoruj listkami bazylii. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także