Najsłynniejsza gospodyni Ameryki radzi, jak upiec szparagi. Pozostaną jędrne i chrupiące

Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto korzystać z niego intensywnie, gdyż jest to warzywo nie tylko bardzo smaczne, ale również bogate w cenne składniki odżywcze. Jak je przyrządzić? Wystarczy skorzystać z prostej rady "najsłynniejszej gospodyni Ameryki".

Pieczone szparagiPieczone szparagi
Źródło zdjęć: © Getty Images | Nebasin

Martha Stewart, Amerykanka o polskich korzeniach (jej dziadkowie, zarówno od strony matki, jak i ojca, pochodzili z naszego kraju, wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych przed I wojną światową), od wielu dekad uchodzi za wyrocznię w kwestii prowadzenia domu czy gotowania. Jej programy, telewizyjne i internetowe, cieszą się niesłabnącą popularnością, a książki, których jest autorką, okupują listy bestsellerów.

Gwiazda słynie z promowania lekkiej kuchni opartej na świeżych produktach, Jednym z ulubionych warzyw Marthy Stewart są szparagi, cenione również w Europie, do której przywędrowały, prawdopodobnie z Mezopotamii, już w starożytności. Największymi smakoszami pysznych pędów byli Rzymianie, przyrządzający je z roztopionym masłem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytronu, czyli przodka współczesnej cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka i ziemniaki podaję w zupełnie inny sposób. Przy ich pomocy tworzę genialną szachownicę

Według Katona Starszego, autora słynnego dzieła "De agri cultura" szparagi, obok kapusty, były jedynym warzywem wartym uprawy. Za ich wielkiego miłośnika uchodził cesarz Oktawian August, autor powiedzenia "zrób to, zanim ugotują się szparagi", oznaczającego zachętę do szybkiej realizacji zadania.

Szparagi do dziś cieszą się dużą popularnością, także w Polsce. Często jednak mamy wątpliwości, jak je przyrządzić, by były kruche i delikatne. Świetny sposób na osiągnięcie tego założenia ma wspomniana Martha Stewart. Jak przygotowuje szparagi amerykańska gwiazda?

Szparagi – wartości odżywcze

Szparagi to warzywo nie tylko bardzo smaczne, ale również posiadające imponujące właściwości odżywcze i zdrowotne. Już w starożytności stosowano je m.in. jako remedium na ból zęba czy środek chroniący przed użądleniem przez pszczołę.

100 g smacznych pędów zaspokaja 2/3 naszego dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, czyli organiczny związek chemiczny potrzebny zwłaszcza kobietom w ciąży, gdyż pozwala ograniczyć ryzyko wad rozwojowych u dziecka. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny.

Smakowite pędy są też bogate w inne witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę (B1) – niezbędnego uczestnika procesów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, układu mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Uczestniczy m.in. w rozkładzie węglowodanów i glukozy oraz produkcji hormonów, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza odczucie bólu. Tiamina nieprzypadkowo nazywana bywa "witaminą radości", ponieważ w układzie nerwowym wspomaga cholinę, odpowiedzialną za nastrój, poprawę samopoczucie i zwiększenie odporności na stres.

Warzywo dostarcza również solidnej dawki błonnika pokarmowego, a także glutationu, czyli silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników (przyspieszają procesy starzenia i sprzyjają rozwojowi poważnych chorób, w tym nowotworów) oraz wspiera wątrobę w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich.

Szparagi według Marthy Stewart

Jak kupować szparagi? Należy zwrócić uwagę, czy pędy są jędrne i sprężyste, a główki zamknięte. Unikajmy warzyw o grubych łodygach, suchych oraz zdrewniałych u dołu. Świeże szparagi powinny ładnie pachnieć i niemal strzelać sokiem po przełamaniu.

By przygotować je według zaleceń Marthy Stewart, pozbawiamy szparagi twardych końcówek, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy, posypujemy gruboziarnistą solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sporą ilością tartego parmezanu.

Tak przygotowane szparagi umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220-230 stopni. Wysoka temperatura pieczenia jest – zdaniem Marthy Stewart – kluczem do sukcesu, ponieważ pozwala wydobyć z pędów cały smak, jednocześnie zamykając je w pysznej, serowej skorupce.

Tak przygotowane szparagi nie wymagają długiej obróbki termicznej. Wystarczy kwadrans, by uzyskać znakomitą przekąskę lub dodatek do innych potraw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok