Pozostaną jędrne i chrupiące. Nie wyrzucaj pieniędzy w błoto i zrób szparagi w ten sposób

Sezon na szparagi rozkręca się z każdym dniem. Ich cena może wywołać przerażenie, dlatego dobrze jest wiedzieć, jak odpowiednio je przygotować i jak gotować zielone, a jak białe szparagi. To szczególnie ważne, gdy zależy ci na tym, by były jędrne i chrupiące. Przygotowując je w ten sposób, masz pewność, że będą idealne.

ObrazekSzparagi - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Na samym wstępie, warto zaznaczyć, że szparagi to dość kruche i smaczne warzywo. Sezon trwa dość krótko, bo wynosi około dwóch miesięcy. Warto wykorzystać ten czas i dowiedzieć się, jak gotować szparagi i jak odpowiednio je przygotować. Co ważne, możesz je również piec i grillować. Niezależnie od tego, w jakiej formie je podasz, zachwycą smakiem wszystkich twoich gości.

Szparagi - najważniejsze informacje i właściwości

Szparagi to warzywa z rodziny liliowatych, uprawiane na całym świecie ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne. A jakie są rodzaje szparagów? Wyróżnia się kilka gatunków szparagów, w tym fioletowe, ale najpopularniejsze są zielone i białe. Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości szparagów, to warto podkreślić, że są niskokaloryczne i bogate w witaminy i składniki mineralne, takie jak witamina C, E, K, kwas foliowy, żelazo i magnez. Są również źródłem błonnika, który wpływa korzystnie na trawienie i zdrowie jelit.

Obrazek
Szparagi - Pyszności; foto: Canva

Kto powinien spożywać szparagi i jak je przygotować?

Szparagi są polecane jako składnik diety osób z nadwagą i cukrzycą, ponieważ zawierają niewielką ilość węglowodanów i regulują poziom cukru we krwi. Przygotowanie szparagów może odbywać się na kilka sposobów. Szparagi możemy gotować, smażyć, piec lub grillować. Warto je również dodawać do sałatek, zup i potraw mięsnych.

Należy jednak pamiętać, że szparagi zawierają kwas szczawiowy, który może powodować problemy trawienne u niektórych osób. Z tego powodu nie powinno się spożywać zbyt dużej ilości szparagów na raz.

Jak gotować szparagi?

Gotowanie szparagów często wiąże się z pewnymi zaleceniami, takimi jak gotowanie w wysokim garnku związanych w pęczki, z główkami nad wodą. Jednak, aby uzyskać doskonałe rezultaty, wystarczy ugotować je w zwykłym rondlu, pod warunkiem że zachowasz właściwy czas gotowania i dodatki. Szczypta soli i cukru oraz sok z cytryny pomogą w uwydatnieniu smaku.

Obrazek
Gotowanie szparagów w garnku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Moje Gotowanie

Jak długo gotować szparagi? W przypadku szparagów zielonych wystarczy tylko 5 minut, białe potrzebują około 10 minut, a fioletowe, które tracą swój kolor podczas gotowania, najlepiej przygotować na parze przez kilka minut. Dzięki temu prostemu procesowi szparagi będą idealnie przygotowane i zachowają swoją charakterystyczną strukturę oraz aromat.

Grillowanie szparagów - o czym pamiętać?

Jednym z popularnych sposobów podania tego popularnego warzywa jest grillowanie szparagów. Powinno się to odbywać w odpowiedni sposób. Kluczowa, podobnie jak w przypadku mięs, jest odpowiednia marynata do szparagów na grilla. Aby przygotować smaczne i aromatyczne grillowane szparagi, warto zacząć od przygotowania marynaty. Możemy do niej użyć oliwy z oliwek oraz soku z cytryny, które warto połączyć z solą, pieprzem i papryką. Warto dobrze wymieszać składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję marynaty.

Obrazek
Szparagi na grillu zawinięte w boczek - Pyszności - Fot. Getty Images

Następnie natrzyj szparagi przygotowaną marynatą i umieść je na grillu. W tym celu można je owinąć w suszoną szynkę, co doda im dodatkowego smaku. Szparagi grilluj tylko przez kilka minut, starając się umieścić ich główki poza zasięgiem żaru, aby nie przypaliły się zbyt mocno. Grillowane szparagi są wspaniałym dodatkiem do wielu potraw. Doskonale komponują się z mięsem, rybami czy sałatkami, a także stanowią pyszny samodzielny posiłek. To świetna propozycja dla osób, które cenią sobie zdrowe i pyszne jedzenie.

Pieczenie szparagów - co warto wiedzieć

Ostatnim sposobem jest pieczenie szparagów. Czas zależy od ich grubości, ale zwykle trwa tylko kilka minut. Do smażenia lub zapiekania warto użyć masła czy oliwy, a jeśli chcesz podkręcić smak, dodaj pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz dopraw szparagi solą i pieprzem. To proste, ale pyszne danie z pewnością zadowoli podniebienie.

Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na krem szparagowy:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥