Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć

Opinie obcokrajowców na temat polskich potraw bywają różne — to, co dla nas smaczne, dla nich może być sporym zaskoczeniem. Tak właśnie było w przypadku koreańskiego influencera, który postanowił spróbować klasyczny polski przysmak, czyli ryż na mleku. Jego reakcja zasługuje na uwagę.

Koreańczyk zjadł polski ryż na mleku. Jak go ocenił?Koreańczyk zjadł polski ryż na mleku. Jak go ocenił?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | @mcmikeykim

Każdy kraj ma swoje potrawy, do których jest wyjątkowo przywiązany, i na wszelkie próby ich udziwniania reaguje oceniającym spojrzeniem. Jednym z najlepszych przykładów są Włosi, którzy już na sam dźwięk słów "pizza z ananasem" lub "z ketchupem" kręcą głową z niedowierzaniem, a to nie jedyny taki przypadek.

W krajach azjatyckich podstawą diety jest ryż — dla wielu osób nie jest on tylko dodatkiem, ale wręcz fundamentem każdego posiłku. W niektórych regionach trudno sobie wyobrazić dzień bez miski świeżo ugotowanego ryżu. W Polsce również go jemy, często w wersji wytrawnej, ale mamy też swoją, bardzo specyficzną wariację, która może wzbudzać niemałe kontrowersje. Mowa oczywiście o ryżu na mleku.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Koreańczyk w polskim internecie

Mikey Kim to niezwykle sympatyczny, koreański youtuber mówiący po polsku, który na swoim kanale publikuje głównie vlogi z życia codziennego. Prężnie działa również na Instagramie, gdzie regularnie wrzuca krótkie filmiki, na których próbuje różnych polskich potraw.

Na jego rolkach możemy zobaczyć, jak kosztuje zupy owocowej, fasolki po bretońsku czy makaronu z truskawkami. Mikey często chwali polskie specjały — na przykład wywar z naszej ogórkowej nazwał "rewelacją". Zajadając się polskimi daniami, nie zapomina też o swoim ulubionym dodatku, czyli kimchi, które bardzo często pojawia się na jego talerzu — nawet obok barszczu.

Ryż na mleku to "największy koszmar dla Koreańczyków"

O ile wiele polskich przysmaków spotyka się z entuzjastycznym przyjęciem ze strony Koreańczyka, to niestety ryż na mleku nie wzbudził już tak pozytywnych emocji. Na początku filmiku Mikey Kim wzdycha głęboko i określa tę potrawę jako "największy koszmar dla Koreańczyków". Mimo że na swoich filmach nie szczędzi dodatków – tak było i tym razem.

Danie wzbogacił o cukier, cynamon, dżem z jabłek, a nawet kimchi, które stało się już jego znakiem rozpoznawczym. Niestety, nawet ten koreański klasyk nie uratował sytuacji. Choć polski ryż na mleku okazał się wyjątkowo daleki od koreańskich przyzwyczajeń smakowych, na końcu filmiku Mikey z uśmiechem zaznaczył, że spróbuje zjeść cały talerz, bo bardzo kocha Polskę – nawet jeśli miłość czasem boli.

Reakcje na instgramie

Filmiki Koreańczyka utrzymane są w żartobliwym i bardzo przyjemnym tonie, co doceniają użytkownicy Instagrama. Pod filmikiem pojawiła się lawina komentarzy. W tym od osób, które cenią nie tylko jego starania, ale także jego sympatyczną osobowość i poczucie humoru.

"Ocieram łzy wzruszenia. Co za postawa, co za odwaga i oddanie. My Ciebie też kochamy!" – napisała jedna z użytkowniczek Instagrama pod nagraniem Kima, próbującego ryż na mleku. Inna zażartowała, że "teraz już na pewno nie wpuszczą go do Korei". Jeszcze inny komentujący napisał, że miał podobną reakcję, gdy poprosił rodzinę z Włoch, by spróbowała makaronu z truskawkami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟