Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć

Opinie obcokrajowców na temat polskich potraw bywają różne — to, co dla nas smaczne, dla nich może być sporym zaskoczeniem. Tak właśnie było w przypadku koreańskiego influencera, który postanowił spróbować klasyczny polski przysmak, czyli ryż na mleku. Jego reakcja zasługuje na uwagę.

Koreańczyk zjadł polski ryż na mleku. Jak go ocenił?Koreańczyk zjadł polski ryż na mleku. Jak go ocenił?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | @mcmikeykim

Każdy kraj ma swoje potrawy, do których jest wyjątkowo przywiązany, i na wszelkie próby ich udziwniania reaguje oceniającym spojrzeniem. Jednym z najlepszych przykładów są Włosi, którzy już na sam dźwięk słów "pizza z ananasem" lub "z ketchupem" kręcą głową z niedowierzaniem, a to nie jedyny taki przypadek.

W krajach azjatyckich podstawą diety jest ryż — dla wielu osób nie jest on tylko dodatkiem, ale wręcz fundamentem każdego posiłku. W niektórych regionach trudno sobie wyobrazić dzień bez miski świeżo ugotowanego ryżu. W Polsce również go jemy, często w wersji wytrawnej, ale mamy też swoją, bardzo specyficzną wariację, która może wzbudzać niemałe kontrowersje. Mowa oczywiście o ryżu na mleku.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Koreańczyk w polskim internecie

Mikey Kim to niezwykle sympatyczny, koreański youtuber mówiący po polsku, który na swoim kanale publikuje głównie vlogi z życia codziennego. Prężnie działa również na Instagramie, gdzie regularnie wrzuca krótkie filmiki, na których próbuje różnych polskich potraw.

Na jego rolkach możemy zobaczyć, jak kosztuje zupy owocowej, fasolki po bretońsku czy makaronu z truskawkami. Mikey często chwali polskie specjały — na przykład wywar z naszej ogórkowej nazwał "rewelacją". Zajadając się polskimi daniami, nie zapomina też o swoim ulubionym dodatku, czyli kimchi, które bardzo często pojawia się na jego talerzu — nawet obok barszczu.

Ryż na mleku to "największy koszmar dla Koreańczyków"

O ile wiele polskich przysmaków spotyka się z entuzjastycznym przyjęciem ze strony Koreańczyka, to niestety ryż na mleku nie wzbudził już tak pozytywnych emocji. Na początku filmiku Mikey Kim wzdycha głęboko i określa tę potrawę jako "największy koszmar dla Koreańczyków". Mimo że na swoich filmach nie szczędzi dodatków – tak było i tym razem.

Danie wzbogacił o cukier, cynamon, dżem z jabłek, a nawet kimchi, które stało się już jego znakiem rozpoznawczym. Niestety, nawet ten koreański klasyk nie uratował sytuacji. Choć polski ryż na mleku okazał się wyjątkowo daleki od koreańskich przyzwyczajeń smakowych, na końcu filmiku Mikey z uśmiechem zaznaczył, że spróbuje zjeść cały talerz, bo bardzo kocha Polskę – nawet jeśli miłość czasem boli.

Reakcje na instgramie

Filmiki Koreańczyka utrzymane są w żartobliwym i bardzo przyjemnym tonie, co doceniają użytkownicy Instagrama. Pod filmikiem pojawiła się lawina komentarzy. W tym od osób, które cenią nie tylko jego starania, ale także jego sympatyczną osobowość i poczucie humoru.

"Ocieram łzy wzruszenia. Co za postawa, co za odwaga i oddanie. My Ciebie też kochamy!" – napisała jedna z użytkowniczek Instagrama pod nagraniem Kima, próbującego ryż na mleku. Inna zażartowała, że "teraz już na pewno nie wpuszczą go do Korei". Jeszcze inny komentujący napisał, że miał podobną reakcję, gdy poprosił rodzinę z Włoch, by spróbowała makaronu z truskawkami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Od takich pieczarek trzymaj się z daleka. Ich smrodek to najmniejszy problem
Od takich pieczarek trzymaj się z daleka. Ich smrodek to najmniejszy problem