Koreańskie kluchy konkurują ze śląskimi. Zdziwiłam się, jak się je robi

Choć w Polsce królują kluski śląskie, ich dalecy koreańscy kuzyni również zasługują na chwilę uwagi. Kluski ryżowe zanurzone w pikantno-słodkim sosie to prawdziwa uczta dla podniebienia i smakowita podróż do Azji.

Koreańskie kluchy konkurują ze śląskimiKoreańskie kluchy konkurują ze śląskimi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tteokbokki to prawdziwa ikona kuchni koreańskiej – danie z ryżowych klusek, czyli tteok, podawanych w aromatycznym, pikantno-słodkim sosie gochujang. Brzmi dość egzotycznie, a przez to może wydawać się skomplikowane, jednak poza obco brzmiącymi nazwami, nic tu nie jest trudne. Co ważne, nie musisz samodzielnie wyrabiać klusek w domu. W popularnych sieciówkach coraz częściej można znaleźć produkty nawiązujące do kuchni koreańskiej, w tym właśnie gotowe kluski ryżowe. Ich cena zaczyna się już od 7,99 zł za 300 gramów, co znacząco ułatwia przygotowanie dania i pozwala skupić się na sosie oraz dodatkach.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Czym różnią koreańskie kluski od polskich?

Już na pierwszy rzut oka widać, że koreańska i polska wersja klusek znacząco się różnią, zwłaszcza kształtem, ale też składem, strukturą i sposobem podania. Koreańskie kluski, w przeciwieństwie do naszych śląskich, nie powstają z ziemniaków, lecz z mąki ryżowej. Dzięki temu mają miękką, sprężystą i lekko kleistą konsystencję, która doskonale chłonie sosy, szczególnie te pikantne i wyraziste. To zupełnie inna tekstura niż w przypadku klasycznych śląskich klusek, które są bardziej zwarte i zwykle podawane z gulaszem lub sosem mięsnym.

Przepis na tteokbokki

Składniki:

  • 500 g klusek ryżowych (tteokbokki),
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 szalotki,
  • 20 g pasty gochujang (lub 60 g sosu słodko-pikantnego),
  • 60 g ketchupu,
  • 15 ml sosu sojowego,
  • 10 g cukru trzcinowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 g białego sezamu,
  • 5 ml oleju sezamowego,
  • pół łyżeczki papryki gochugaru lub papryki słodkiej,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny.
  2. W tym czasie obierz marchewkę i pokrój ją w cienkie słupki, szalotkę posiekaj w półplasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć warzywa do bulionu i gotuj kilka minut, aż zaczną mięknąć.
  3. Kluski przepłucz pod zimną wodą i dodaj do garnka.
  4. Gotuj je przez około 2 minuty, delikatnie mieszając, by się nie skleiły.
  5. W osobnej miseczce połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie je wymieszaj.
  6. Dodaj sos do garnka, wsyp sezam, wlej olej sezamowy, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż kluski będą miękkie i lekko ciągnące.
  7. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i od razu podawaj danie na ciepło. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność