Koreańskie kluchy konkurują ze śląskimi. Zdziwiłam się, jak się je robi
Choć w Polsce królują kluski śląskie, ich dalecy koreańscy kuzyni również zasługują na chwilę uwagi. Kluski ryżowe zanurzone w pikantno-słodkim sosie to prawdziwa uczta dla podniebienia i smakowita podróż do Azji.
Tteokbokki to prawdziwa ikona kuchni koreańskiej – danie z ryżowych klusek, czyli tteok, podawanych w aromatycznym, pikantno-słodkim sosie gochujang. Brzmi dość egzotycznie, a przez to może wydawać się skomplikowane, jednak poza obco brzmiącymi nazwami, nic tu nie jest trudne. Co ważne, nie musisz samodzielnie wyrabiać klusek w domu. W popularnych sieciówkach coraz częściej można znaleźć produkty nawiązujące do kuchni koreańskiej, w tym właśnie gotowe kluski ryżowe. Ich cena zaczyna się już od 7,99 zł za 300 gramów, co znacząco ułatwia przygotowanie dania i pozwala skupić się na sosie oraz dodatkach.
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
Czym różnią koreańskie kluski od polskich?
Już na pierwszy rzut oka widać, że koreańska i polska wersja klusek znacząco się różnią, zwłaszcza kształtem, ale też składem, strukturą i sposobem podania. Koreańskie kluski, w przeciwieństwie do naszych śląskich, nie powstają z ziemniaków, lecz z mąki ryżowej. Dzięki temu mają miękką, sprężystą i lekko kleistą konsystencję, która doskonale chłonie sosy, szczególnie te pikantne i wyraziste. To zupełnie inna tekstura niż w przypadku klasycznych śląskich klusek, które są bardziej zwarte i zwykle podawane z gulaszem lub sosem mięsnym.
Przepis na tteokbokki
Składniki:
- 500 g klusek ryżowych (tteokbokki),
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 1 mała marchewka,
- 1 szalotki,
- 20 g pasty gochujang (lub 60 g sosu słodko-pikantnego),
- 60 g ketchupu,
- 15 ml sosu sojowego,
- 10 g cukru trzcinowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 g białego sezamu,
- 5 ml oleju sezamowego,
- pół łyżeczki papryki gochugaru lub papryki słodkiej,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj bulion warzywny.
- W tym czasie obierz marchewkę i pokrój ją w cienkie słupki, szalotkę posiekaj w półplasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć warzywa do bulionu i gotuj kilka minut, aż zaczną mięknąć.
- Kluski przepłucz pod zimną wodą i dodaj do garnka.
- Gotuj je przez około 2 minuty, delikatnie mieszając, by się nie skleiły.
- W osobnej miseczce połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie je wymieszaj.
- Dodaj sos do garnka, wsyp sezam, wlej olej sezamowy, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż kluski będą miękkie i lekko ciągnące.
- Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i od razu podawaj danie na ciepło. Gotowe!