WideoPyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Kluski śląskie w kształcie pieczarek z azjatyckim sosem mogą być dla niektórych profanacją, ale to danie tak smaczne, że nie zostanie ani jedna na następny dzień. Idealnie balansują smakami, łącząc ostrość pasty gochujang z miodem i octem.

Kluski po koreańsku
Kluski po koreańsku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Te kluski wyglądają jak małe grzybki, ale smakują jak te śląskie. Jednak zamiast sosu pieczeniowego mamy tutaj lepki azjatycki sos na bazie pasty gochujang. To idealny przepis dla tych, którzy uwielbiają eksperymenty i nowości. To pyszny sposób na odkrywanie azjatyckich smaków w przystępny sposób. Kluski są proste w przygotowaniu, a sos powstaje w kilka minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Kluski grzybki z azjatyckim sosem

Kluski ziemniaczane, delikatne i puszyste, zanurzone w pikantnym, słodko-kwaśnym sosie gochujang, to prawdziwa eksplozja smaków. To danie to doskonały przykład na to, jak można połączyć tradycyjne polskie kluski z egzotycznymi smakami kuchni azjatyckiej.

To danie smakuje jak niedzielny obiad u koreańskiej babci. Możesz dostosować ostrość sosu do swoich preferencji, dodając więcej lub mniej pasty gochujang.

Składniki:

Kluski około 30 szt:

  • 600 g obranych ziemniaków,
  • 120 g skrobi ziemniaczanej.

Sos:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g pasty gochujang,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ok. 150 ml wody z gotowania ziemniaków.

Dodatki:

  • świeży szczypiorek,
  • nasiona sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ugotowane ziemniaki wystudź, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z mąką, wyrabiając gładką masę. Podziel ją na mniejsze części.

Proste kluski ziemniaczane
Proste kluski ziemniaczane© Pyszności

Krok 2. Z ciasta uformuj kulki o średnicy nie większej niż 3 cm i delikatnie dociśnij je butelką, tworząc w ten sposób kształt grzybka. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok. 1-2 minuty od wypłynięcia.

Kluski w kształcie grzybków
Kluski w kształcie grzybków© Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat, pastę gochujang, sos sojowy oraz ocet ryżowy i dokładnie wymieszaj. Dolej wodę, zagotuj i wrzuć ugotowane kluski. Wymieszaj, by sos dokładnie je pokrył.

Kluski w sosie
Kluski w sosie© Pyszności

Krok 4. Gotowe kluski przełóż na talerz. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem. Smacznego!

Kluski grzybki w azjatyckim sosie
Kluski grzybki w azjatyckim sosie© Pyszności
przepiswideokluski

Wybrane dla Ciebie