Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jak z chińskiej restauracji. Spróbujesz raz i będziesz robił na okrągło

Chociaż kuchnia chińska jest rozmaita i nie brakuje w niej różnych sosów i mięs, to Polacy w szczególności upodobali sobie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Zanim chwycisz za telefon, by zamówić ulubione danie, zobacz prosty przepis, który pozwoli ci odtworzyć smak w domu.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnymKurczak w sosie słodko-kwaśnym
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Fenomen tego dania tkwi w połączeniu smaków. Jest słodko, jest kwaśno, ale nie ma tutaj szalonych nut smakowych, sosów rybnych czy ostrygowych. To bezpieczna opcja, gdy chcesz spróbować czegoś innego niż polska kuchnia, ale brakuje ci odwagi na eksperymenty. To świetny pomysł na obiad, którym zajadać się będzie cała rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Nawet jeśli do tej pory nie miałeś styczności z kuchnią azjatycką w swoim domu, to kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest daniem, od którego warto zacząć. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych skomplikowanych produktów. Słodko-kwaśny sos doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka i chrupiącymi warzywami.

Składniki:

Sos:

  • 150 ml bulionu,
  • ½ szklanki soku z ananasa,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki ketchupu.

Reszta składników:

  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • ½ zielonej papryki,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 160 g ananasa w kawałkach,
  • 1 łyżeczka płatków chili.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Marchewkę obierz i pokrój pod skosem w zapałki, cebulę w pióra. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Rozmiar dobierz do swoich preferencji.

Zacznij od przygotowania warzyw
Zacznij od przygotowania warzyw © Pyszności

Krok 2. Bulion wymieszaj z sokiem ananasa, sosem sojowym, octem ryżowym, cukrem, skrobią, cukrem oraz ketchupem. Dokładnie wymieszaj.

Baza do sosu
Baza do sosu © Pyszności

Krok 3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub małe paski. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem lub w woku. Gdy zaczną się rumienić, dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Podsmaż całość.

Smażenie mięsa i warzyw
Smażenie mięsa i warzyw © Pyszności

Krok 4. Dorzuć kawałki ananasa z puszki oraz płatki chilli i wlej przygotowany wcześniej sos. Gotuj całość.

Kurczak w sosie słodko-kwaśny
Kurczak w sosie słodko-kwaśny © Pyszności

Krok 5. Gotowego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podaj z ugotowanym ryżem. Możesz dodatkowo posiekać szczypiorkiem lub dymką. Smacznego!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"