Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jak z chińskiej restauracji. Spróbujesz raz i będziesz robił na okrągło
Chociaż kuchnia chińska jest rozmaita i nie brakuje w niej różnych sosów i mięs, to Polacy w szczególności upodobali sobie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Zanim chwycisz za telefon, by zamówić ulubione danie, zobacz prosty przepis, który pozwoli ci odtworzyć smak w domu.
14.09.2024 11:54
Fenomen tego dania tkwi w połączeniu smaków. Jest słodko, jest kwaśno, ale nie ma tutaj szalonych nut smakowych, sosów rybnych czy ostrygowych. To bezpieczna opcja, gdy chcesz spróbować czegoś innego niż polska kuchnia, ale brakuje ci odwagi na eksperymenty. To świetny pomysł na obiad, którym zajadać się będzie cała rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Nawet jeśli do tej pory nie miałeś styczności z kuchnią azjatycką w swoim domu, to kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest daniem, od którego warto zacząć. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych skomplikowanych produktów. Słodko-kwaśny sos doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka i chrupiącymi warzywami.
Składniki:
Sos:
- 150 ml bulionu,
- ½ szklanki soku z ananasa,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki ketchupu.
Reszta składników:
- ¼ szklanki oleju roślinnego,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- ½ czerwonej papryki,
- ½ żółtej papryki,
- ½ zielonej papryki,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 160 g ananasa w kawałkach,
- 1 łyżeczka płatków chili.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Marchewkę obierz i pokrój pod skosem w zapałki, cebulę w pióra. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Rozmiar dobierz do swoich preferencji.
Krok 2. Bulion wymieszaj z sokiem ananasa, sosem sojowym, octem ryżowym, cukrem, skrobią, cukrem oraz ketchupem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub małe paski. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem lub w woku. Gdy zaczną się rumienić, dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Podsmaż całość.
Krok 4. Dorzuć kawałki ananasa z puszki oraz płatki chilli i wlej przygotowany wcześniej sos. Gotuj całość.
Krok 5. Gotowego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podaj z ugotowanym ryżem. Możesz dodatkowo posiekać szczypiorkiem lub dymką. Smacznego!