Placuszki z piersi kurczaka to sposób na najszybszy obiad. Smakują jak marzenie
Placuszki siekane z kurczaka z serem i majonezem to proste i superpyszne dnie, które urozmaici codzienną dietę, zwłaszcza tych zabieganych. Wystarczy wymieszać kilka łatwo dostępnych składników.
14.09.2024 09:31
Zaskakujący pomysł na obiad nie musi być ideą wyjętą z księgi ekstrawaganckich dań. Proste przepisy również mogą wywołać poruszenie wśród siedzących przy stole. Miks przypraw, dodatek sera i posiekany kurczak wystarczy, by stworzyć placuszki, które smakują jak marzenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem. Sposób na szybkie placuszki na obiad
To całkiem oryginalny sposób na przygotowanie piersi kurczaka. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety czy małe kąski, przygotuj siekane placuszki z dodatek majonezu, sera żółtego i aromatycznych przypraw. Rzecz polega na wymieszaniu składników. Nie jest to danie skomplikowane, a będzie smacznym zamiennikiem dla trącących myszką kotletów lub nuggetsów.
Placuszki z piersi kurczaka możesz podać z opiekanymi czy też gotowanymi ziemniakami lub kaszą podkręconą dodatkiem posiekanych świeżych ziół i prażonych pestek dyni i słonecznika. Jeśli placuszki z piersi kurczaka z serem serwujesz jako przekąskę, podaj je w aromatycznym sosem. W lżejszej wersji wykorzystaj jogurt i zioła, z kolei nieco cięższe brzmienie zapewni ci miks majonezu, jogurtu, suszonych pomidorów i ziół prowansalskich.
Placuszki z piersi kurczaka z serem. Przepis
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 jaja,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- 70 g sera żółtego,
- 3 łyżki majonezu,
- tymianek, słodka papryka mielona,
- pieprz, sól,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyść z błonek, a następnie pokrój bardzo drobno w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj, ser zetrzyj na tarce na drobnym oku.
- Mięso, mąkę, jajka, czosnek, pietruszkę, ser żółty, majonez i przyprawy dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj nieco mąki.
- Masę na placuszki wykładaj na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placuszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.