Placuszki z piersi kurczaka to sposób na najszybszy obiad. Smakują jak marzenie

Placuszki siekane z kurczaka z serem i majonezem to proste i superpyszne dnie, które urozmaici codzienną dietę, zwłaszcza tych zabieganych. Wystarczy wymieszać kilka łatwo dostępnych składników.

Placuszki z piersi kurczaka to doskonała obiadowa propozycjaPlacuszki z piersi kurczaka to doskonała obiadowa propozycja
Źródło zdjęć: © Canva | YelenaYemchuk

Zaskakujący pomysł na obiad nie musi być ideą wyjętą z księgi ekstrawaganckich dań. Proste przepisy również mogą wywołać poruszenie wśród siedzących przy stole. Miks przypraw, dodatek sera i posiekany kurczak wystarczy, by stworzyć placuszki, które smakują jak marzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem. Sposób na szybkie placuszki na obiad

To całkiem oryginalny sposób na przygotowanie piersi kurczaka. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety czy małe kąski, przygotuj siekane placuszki z dodatek majonezu, sera żółtego i aromatycznych przypraw. Rzecz polega na wymieszaniu składników. Nie jest to danie skomplikowane, a będzie smacznym zamiennikiem dla trącących myszką kotletów lub nuggetsów.

Placuszki z piersi kurczaka możesz podać z opiekanymi czy też gotowanymi ziemniakami lub kaszą podkręconą dodatkiem posiekanych świeżych ziół i prażonych pestek dyni i słonecznika. Jeśli placuszki z piersi kurczaka z serem serwujesz jako przekąskę, podaj je w aromatycznym sosem. W lżejszej wersji wykorzystaj jogurt i zioła, z kolei nieco cięższe brzmienie zapewni ci miks majonezu, jogurtu, suszonych pomidorów i ziół prowansalskich.

Posiekaną pierś wymieszaj z prostymi składnikami
Posiekaną pierś wymieszaj z prostymi składnikami © Canva | Lunamarina

Placuszki z piersi kurczaka z serem. Przepis

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 70 g sera żółtego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • tymianek, słodka papryka mielona,
  • pieprz, sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka oczyść z błonek, a następnie pokrój bardzo drobno w kostkę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj, ser zetrzyj na tarce na drobnym oku.
  3. Mięso, mąkę, jajka, czosnek, pietruszkę, ser żółty, majonez i przyprawy dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj nieco mąki.
  4. Masę na placuszki wykładaj na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe placuszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej