Ania Lewandowska przygotowuje te placuszki tylko na specjalną okazję. Są zdrowe i nieziemsko pyszne

Masz ochotę na małą odmianę w kwestii placuszków? Polecamy ci te, które przygotowuje sama Anna Lewandowska. Wyjątkowe połączenie smaków nie jest przypadkowe, a placuszki gwiazdy są idealnym rozwiązaniem na zdrowe i przyjemne śniadanie.

Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej to sposób na udane śniadaniePlacuszki migdałowe Ani Lewandowskiej to sposób na udane śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Anna Lewandowska, Ketrin

Kiedy Ania Lewandowska opublikowała na blogu "Healthy plan by Ann" przepis na te oryginalne placuszki, pisała wtedy, że ich przygotowanie wiąże z Dniem Kobiet. Święto pań powinno w końcu opiewać w "przyjemność, relaks, czas tylko dla siebie", a placuszki migdałowe z musem jabłkowym jak najbardziej wpisują się w ten schemat. My dodalibyśmy jeszcze to, że ich spożywanie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także wsparcie dla zdrowia i zadbanie o to, by pierwszy posiłek w ciągu dnia był pożywny, odżywczy i sycący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Jakie składniki zawarła w przepisie Ania Lewandowska? Jak to u niej, nie mogło obyć się bez różnych rewelacji. Jest tam i cynamon, i syrop klonowy. Nie zabrakło również mąki migdałowej i owsianej. Ale nie martw się, to tylko brzmi tak groźnie. Każdy z tych składników jest łatwo dostępny, a ich ilość użyta w recepturze nie sprawia, że placuszki żony Roberta Lewandowskiego są powiązane z dużymi kosztami.

Placuszki migdałowe z musem jabłkowym według Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka wody,
  • cynamon mielony,
  • goździki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki mąki migdałowej,
  • 1 łyżka mąki owsianej,
  • 1 jajko,
  • sól morska,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka płatków migdałów.
Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe © Canva | Tookapic

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i obierz. Pokrój w plastry, przełóż do rondelka i duś pod przykryciem z dodatkiem wody, soku z cytryny, cynamonu i goździków. Nie zapomnij o mieszaniu!
  2. Oba rodzaje mąki wymieszaj. Dodaj jajko, trochę cynamonu i soli. Wyrób ciasto.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym niewielkie placuszki. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Placuszki podawaj z przyrządzonym wcześniej musem jabłkowym, a także z syropem klonowym i płatkami migdałowymi. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯