Ania Lewandowska przygotowuje te placuszki tylko na specjalną okazję. Są zdrowe i nieziemsko pyszne
Masz ochotę na małą odmianę w kwestii placuszków? Polecamy ci te, które przygotowuje sama Anna Lewandowska. Wyjątkowe połączenie smaków nie jest przypadkowe, a placuszki gwiazdy są idealnym rozwiązaniem na zdrowe i przyjemne śniadanie.
15.05.2024 | aktual.: 15.05.2024 09:02
Kiedy Ania Lewandowska opublikowała na blogu "Healthy plan by Ann" przepis na te oryginalne placuszki, pisała wtedy, że ich przygotowanie wiąże z Dniem Kobiet. Święto pań powinno w końcu opiewać w "przyjemność, relaks, czas tylko dla siebie", a placuszki migdałowe z musem jabłkowym jak najbardziej wpisują się w ten schemat. My dodalibyśmy jeszcze to, że ich spożywanie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także wsparcie dla zdrowia i zadbanie o to, by pierwszy posiłek w ciągu dnia był pożywny, odżywczy i sycący.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie składniki zawarła w przepisie Ania Lewandowska? Jak to u niej, nie mogło obyć się bez różnych rewelacji. Jest tam i cynamon, i syrop klonowy. Nie zabrakło również mąki migdałowej i owsianej. Ale nie martw się, to tylko brzmi tak groźnie. Każdy z tych składników jest łatwo dostępny, a ich ilość użyta w recepturze nie sprawia, że placuszki żony Roberta Lewandowskiego są powiązane z dużymi kosztami.
Placuszki migdałowe z musem jabłkowym według Ani Lewandowskiej
Składniki:
- 1 jabłko,
- 1 łyżka wody,
- cynamon mielony,
- goździki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki mąki migdałowej,
- 1 łyżka mąki owsianej,
- 1 jajko,
- sól morska,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj i obierz. Pokrój w plastry, przełóż do rondelka i duś pod przykryciem z dodatkiem wody, soku z cytryny, cynamonu i goździków. Nie zapomnij o mieszaniu!
- Oba rodzaje mąki wymieszaj. Dodaj jajko, trochę cynamonu i soli. Wyrób ciasto.
- Z przygotowanej w ten sposób masy usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym niewielkie placuszki. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Placuszki podawaj z przyrządzonym wcześniej musem jabłkowym, a także z syropem klonowym i płatkami migdałowymi. Smacznego!