Ania Lewandowska przygotowuje te placuszki tylko na specjalną okazję. Są zdrowe i nieziemsko pyszne

Masz ochotę na małą odmianę w kwestii placuszków? Polecamy ci te, które przygotowuje sama Anna Lewandowska. Wyjątkowe połączenie smaków nie jest przypadkowe, a placuszki gwiazdy są idealnym rozwiązaniem na zdrowe i przyjemne śniadanie.

Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej to sposób na udane śniadaniePlacuszki migdałowe Ani Lewandowskiej to sposób na udane śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Anna Lewandowska, Ketrin

Kiedy Ania Lewandowska opublikowała na blogu "Healthy plan by Ann" przepis na te oryginalne placuszki, pisała wtedy, że ich przygotowanie wiąże z Dniem Kobiet. Święto pań powinno w końcu opiewać w "przyjemność, relaks, czas tylko dla siebie", a placuszki migdałowe z musem jabłkowym jak najbardziej wpisują się w ten schemat. My dodalibyśmy jeszcze to, że ich spożywanie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także wsparcie dla zdrowia i zadbanie o to, by pierwszy posiłek w ciągu dnia był pożywny, odżywczy i sycący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Jakie składniki zawarła w przepisie Ania Lewandowska? Jak to u niej, nie mogło obyć się bez różnych rewelacji. Jest tam i cynamon, i syrop klonowy. Nie zabrakło również mąki migdałowej i owsianej. Ale nie martw się, to tylko brzmi tak groźnie. Każdy z tych składników jest łatwo dostępny, a ich ilość użyta w recepturze nie sprawia, że placuszki żony Roberta Lewandowskiego są powiązane z dużymi kosztami.

Placuszki migdałowe z musem jabłkowym według Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka wody,
  • cynamon mielony,
  • goździki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki mąki migdałowej,
  • 1 łyżka mąki owsianej,
  • 1 jajko,
  • sól morska,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka płatków migdałów.
Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe © Canva | Tookapic

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i obierz. Pokrój w plastry, przełóż do rondelka i duś pod przykryciem z dodatkiem wody, soku z cytryny, cynamonu i goździków. Nie zapomnij o mieszaniu!
  2. Oba rodzaje mąki wymieszaj. Dodaj jajko, trochę cynamonu i soli. Wyrób ciasto.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym niewielkie placuszki. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Placuszki podawaj z przyrządzonym wcześniej musem jabłkowym, a także z syropem klonowym i płatkami migdałowymi. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem