PrzepisŚniadanieAnia Lewandowska przygotowuje te placuszki tylko na specjalną okazję. Są zdrowe i nieziemsko pyszne

Ania Lewandowska przygotowuje te placuszki tylko na specjalną okazję. Są zdrowe i nieziemsko pyszne

Masz ochotę na małą odmianę w kwestii placuszków? Polecamy ci te, które przygotowuje sama Anna Lewandowska. Wyjątkowe połączenie smaków nie jest przypadkowe, a placuszki gwiazdy są idealnym rozwiązaniem na zdrowe i przyjemne śniadanie.

Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej to sposób na udane śniadanie
Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej to sposób na udane śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Anna Lewandowska, Ketrin

15.05.2024 | aktual.: 15.05.2024 09:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy Ania Lewandowska opublikowała na blogu "Healthy plan by Ann" przepis na te oryginalne placuszki, pisała wtedy, że ich przygotowanie wiąże z Dniem Kobiet. Święto pań powinno w końcu opiewać w "przyjemność, relaks, czas tylko dla siebie", a placuszki migdałowe z musem jabłkowym jak najbardziej wpisują się w ten schemat. My dodalibyśmy jeszcze to, że ich spożywanie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także wsparcie dla zdrowia i zadbanie o to, by pierwszy posiłek w ciągu dnia był pożywny, odżywczy i sycący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie składniki zawarła w przepisie Ania Lewandowska? Jak to u niej, nie mogło obyć się bez różnych rewelacji. Jest tam i cynamon, i syrop klonowy. Nie zabrakło również mąki migdałowej i owsianej. Ale nie martw się, to tylko brzmi tak groźnie. Każdy z tych składników jest łatwo dostępny, a ich ilość użyta w recepturze nie sprawia, że placuszki żony Roberta Lewandowskiego są powiązane z dużymi kosztami.

Placuszki migdałowe z musem jabłkowym według Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka wody,
  • cynamon mielony,
  • goździki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki mąki migdałowej,
  • 1 łyżka mąki owsianej,
  • 1 jajko,
  • sól morska,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka płatków migdałów.
Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Placuszki migdałowe Ani Lewandowskiej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe© Canva | Tookapic

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i obierz. Pokrój w plastry, przełóż do rondelka i duś pod przykryciem z dodatkiem wody, soku z cytryny, cynamonu i goździków. Nie zapomnij o mieszaniu!
  2. Oba rodzaje mąki wymieszaj. Dodaj jajko, trochę cynamonu i soli. Wyrób ciasto.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym niewielkie placuszki. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  4. Placuszki podawaj z przyrządzonym wcześniej musem jabłkowym, a także z syropem klonowym i płatkami migdałowymi. Smacznego!