Napar z kuchennej przyprawy ma wielką moc. Zrobisz go w mgnieniu oka

Cynamon kojarzy się głównie z wypiekami. Jak się jednak okazuje, ma on o wiele większy potencjał. Jak więc używać go kuchni? I na jakie korzyści możesz liczyć? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Napar cynamonowyNapar cynamonowy
Źródło zdjęć: © Prywatne Archiwum | Marzena Pęcak

Na pewno w kuchennej szafce masz cynamon. Zapewne jest to sproszkowana forma, dlatego już za moment dowiesz się, jak ją wykorzystać w genialny sposób. Okazuje się bowiem, że użycie cynamonu do słodkich przepisów, to zdecydowanie za mało. 

W niepozornym cynamonie znajduje się cała masa ważnych wartości odżywczych, o których warto wiedzieć. Co więcej, dobrze też je wykorzystywać na co dzień. I tak się składa, że wiem, jak możesz to robić. I już na wstępie uspokajam, to będzie szybka i mega prosta metoda. Dlatego na pewno sobie z nią poradzisz!

Pyszny i łatwy deser z 2 składników! Aż ślinka cieknie

Co skrywa w sobie cynamon?

Cynamon był dobrze znany w starożytności. I już wtedy łączono go z działaniem prozdrowotnym. Dziś wiadomo, że przyprawa ta to źródło cennych wartości odżywczych. Wymienić można tu chociażby: żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor oraz wapń. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Cynamon bogaty jest również w całą gamę witamin: A, B6, C, E oraz K

Cynamon skrywa ogromny potencjał.
Cynamon w formie laski i proszku © Pixabay | 5389939

Jak sam więc widzisz, przyprawa ta może mieć ogromny wpływ na zdrowie. Potrzebujesz przykładów? Nie ma problemu, już zaczynam swoją wyliczankę. Po pierwsze, cynamon wpływa korzystnie na proces trawienia. Może być więc bardzo pomocy przy problemach żołądkowych, biegunkach oraz wzdęciach. 

Co więcej, niepozorna przyprawa pomaga też utrzymać odpowiedni poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Ma też oczywiście działanie przeciwzapalne, dlatego świetnie sprawdzi się przy przeziębieniach i innych infekcjach. Pomoże również na problemy ze snem

To jednak nie koniec, bo bohater tego artykułu ma również dobry wpływ na pracę nerek. Pomaga przy mdłościach, a nawet wspomaga walkę z trądzikiem. Jest też świetnym sposobem na przyśpieszenie przemiany materii, a co za tym idzie, wykazuje właściwości odchudzające. Jeśli więc chcesz pozbyć się dodatkowych kilogramów, warto wprowadzić do codziennej diety cynamon. Oczywiście należy zrobić to z głową i po konsultacji z lekarzem. 

Napar cynamonowy - jak go przygotować?

Cynamon możesz dodawać do przygotowanych posiłków. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, domowego koktajlu czy deseru w wersji fit. Oczywiście należy używać go z umiaremnie przekraczać zalecanej dziennej dawki

Innym skutecznym sposobem na wprowadzenie cynamonu do diety jest napar cynamonowy, który przygotujesz w mgnieniu oka. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć szklankę cieplej wody¾ łyżeczki cynamonułyżeczką soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wypij. 

Jak zrobić domowy napar z cynamonem?
Jak zrobić domowy napar z cynamonem? © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Taką miksturę najlepiej pić z samego rana lub wieczorem tuż przed snem. Jak już wspomniałam, cynamon może pomóc na wiele ciekawych sposobów. Należy jednak pamiętać, aby przed wprowadzeniem zmian w swojej codziennej diecie, skonsultować się ze specjalistą. Nie zaszkodzi też zrobienie kontrolnych badań, które najlepiej pokażą, co potrzebuje twój organizm i na co możesz sobie pozwolić. 

I to wszystko. Teraz już znasz największe tajemnice cynamonu. Prawda, że przytoczone informacje są ciekawe i zaskakujące? Kto by się spodziewał, że niepozorny cynamon ma tak wiele cennych wartości. Ja już nigdy więcej nie będę kojarzyła go tylko z wypiekami, a ty?

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa