Zamień chrzan w kiszonych ogórkach na zupełnie coś innego. Na pewno nie pożałujesz

Szykujesz się do kiszenia ogórków? Koniecznie wykorzystaj patent mojej mamy. Zamiast chrzanu do słoików z kiszonkami dodaje mniej znany składnik. Efekty są niesamowite!

Kiszenie ogórkówKiszenie ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
SKOMENTUJ

Ogórki kiszone można znaleźć praktycznie w każdym polskim domu. I nie ma w tym nic dziwnego. W końcu to jeden z ulubionych dodatków obiadowych. Ale czy wiesz, że ten kultowy przysmak można zrobić z małą, ale mega znaczącą modyfikacją. Dzięki niej ukiszone ogórki będą jeszcze lepsze!

Podstawowy przepis na kiszenie ogórków na pewno znasz. Bazą są tutaj zielone warzywa, chrzan, koper i czosnek. I choć mogłoby się wydawać, że każdy z tych elementów jest nie do ruszenia, zaraz przekonasz się, że wcale tak nie jest. Otóż okazuje się, że w ogórkach kiszonych można i warto zamienić chrzan na coś zupełnie innego. Tak właśnie robi moja mama. I jej kiszonki cieszą się ogromną popularnością. Chcesz dowiedzieć się więcej? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca!

Pyszny i łatwy deser z 2 składników! Aż ślinka cieknie

Co zamiast chrzanu?

Wiem, że początkowo wyeliminowanie chrzanu z przepisu na kiszone ogórki może wydawać się czymś wręcz szalonym. Ale uwierz mi na słowo, naprawdę warto. Dlaczego? Otóż dzięki nowemu składnikowi, powstała mieszanka będzie jeszcze lepsza. Niepozorny produkt podkreśli zarówno aromat, jak i smak domowych kiszonek. Co więcej, wystarczy naprawdę niewielka ilość produktu w słoiku, aby otrzymać niesamowite efekty!

Myślę, że chyba przekonałam cię do wprowadzenia drobnych zmian. Dlatego mogę w końcu zdradzić, że świetnym zamiennikiem dla chrzanu w kiszonkach jest imbir. Wiem, że pewnie kojarzy ci się on przede wszystkim z rozgrzewającą herbatą w trakcie zimy, ale naprawdę warto rozszerzyć jego potencjał kulinarny. W kiszonkach spisze się wręcz idealnie!

Podczas kiszenia ogórków warto dodać do słoika imbir.
Podczas kiszenia ogórków warto dodać do słoika imbir. © Pixabay | gate74

Jak dodać imbir do kiszonek?

Zanim się pożegnamy, zdradzę jeszcze dokładną instrukcję, jak dodawać imbir do słoików z kiszonkami. Oczywiście najpierw trzeba go obraćdokładnie oczyścić. Następnie pokrój go w cienkie plastry. Jak już wspomniałam wcześniej, w tym przypadku wystarczy naprawdę mała ilość. Dosłownie 2-3 plastry na każdy słoik dadzą już genialne efekty. 

Sposób postępowania jest dokładnie taki sam jak w przypadku tradycyjnych ogórków kiszonych. Dlatego też na pewno sobie ze wszystkim poradzisz. Kolejny plus dodania imbiru zamiast chrzanu jest taki, że dużo łatwiej upchać plasterki imbiru w słoiku niż obrany korzeń chrzanu. Tym samym skracasz sobie czas pracy, a jednocześnie znacznie go upraszczasz.

I to wszystko na dzisiaj. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o modyfikacji z imbirem w roli głównej. Wypróbujesz jej w tym roku? Moim zdaniem naprawdę warto i gorąco cię do tego zachęcam! A może znasz inne ciekawe rozwiązania, o których warto pamiętać przy kiszeniu ogórków? Jeśli tak, napisz mi o tym jak najszybciej. W końcu na naukę w kuchni nigdy nie jest za późno!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki