PrzepisDania główneTen składnik zmienia wszystko. Będziesz pod wrażeniem, jak ci zasmakuje

Ten składnik zmienia wszystko. Będziesz pod wrażeniem, jak ci zasmakuje

Zupa ogórkowa, to obok rosołu i pomidorówki, jedna z ulubionych polskich zup. Przygotowuje się ją z kiszonych ogórków, zabiela śmietaną i serwuje z ryżem lub ziemniakami. Jednak ogórkową można również przygotować ze świeżych ogórków. W takiej wersji zupa jest znacznie delikatniejsza. Przekonajcie się sami.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

09.08.2023 | aktual.: 09.08.2023 08:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupę ogórkową serwowały nasze mamy i babcie. Kremowa, kwaśna, cudownie rozgrzewająca jest hitem w wielu domach. Do jej przygotowania wykorzystuje się kiszone ogórki. Dzięki temu zupa zyskuje niepowtarzalny smak. Latem warto jednak postawić na nieco inną wersję. Zamiast ogórków ze słoika, użyj tych prosty z grządki. Bez obaw, zupa nie będzie mdła, ponieważ jej smak podkręci zalewa z małosolnych.

"Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje naprawdę pysznie. Dzisiejsza zupa ogórkowa jest z ryżem. Można ją ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. Dobrze przyprawiona zawsze smakuje, co wam gwarantuję. Smak tej zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera sporo soli mineralnych, tak potrzebnych przy upałach. Pomysł okazał się naprawdę trafiony i ta zupa gości w mojej kuchni zawsze, kiedy kończą się w słoiku ogórki?" - czytamy na blogu Małgorzaty Kijowskiej Daylicooking.

Na blogu znajdziecie również rewelacyjny przepis na zupę z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką. Spróbujcie koniecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa - przepis


  • ok. 750 g świeżych ogórków gruntowych
  • 1 litr wody po ogórkach małosolnych
  • 100 g ryżu
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz
  • rosół lub bulion warzywny


Sposób przygotowania:


  1. Ogórki opłucz, osusz i odetnij końcówki. Połowę pokrój w kostkę średniej wielkości. Resztę zetrzyj na grubej tarce jarzynowej.
  2. Cebulę pokrój w grubszą kostkę, a czosnek drobno posiekać lub przeciśnij przez praskę.
  3. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ogórki, ziele angielskie i liście laurowe. Duś przez kilka minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. W międzyczasie przepłucz ryż na sicie. Następnie wrzuć go do wrzącej osolonej wody (lub z kostką rosołową) i ugotuj al dente. Po tym czasie przelej ryż razem z wodą do garnka z ogórkami. Gotuj razem do miękkości ryżu i ogórków.
  5. Pod koniec wlej wodę z ogórków małosolnych, zagotuj, dopraw do smaku solą i mielonymi płatkami chilli (lub pieprzem). Gdyby zupa była zbyt gęsta, możesz dolać nieco płynu.
  6. Zupę podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.